ریزگردها و مشکلات آب آشامیدنی و هزاران مساله دیگر سالهاست در خوزستان تبدیل به یک پدیده روزمره شده است. جنگ ایران و عراق تمام شده است اما مردم خوزستان هنوز با تبعات آن درگیرند. هفته گذشته خبر ثابتی که هر روز از اهواز منتشر میشد، تجمع مردم در مقابل استانداری بود. در روزهایی که مردم به شرایط زندگیشان معترض بودند و مطالبهگری را تمرین میکردند، برخی هم در پی بهرهبرداریهای سیاسی از این وضعیت بودند. اما واقعیت این است که خوزستان سالهاست حال و روز خوشی ندارد.
به گزارش به نقل از روزنامه اعتماد، اهواز،مردم با مشکلات و مسائل متعددی در این استان روبهرو هستند. روز گذشته استاندار خوزستان به سوالات «اعتماد» در خصوص شرایط خوزستان و اقداماتی که برای رفع بحران این استان انجام شده است، پاسخ داد، از برنامههای عمرانی و تلاش برای رفع این مشکلات گفت، اما باید نتیجه این حرفها را در دراز مدت از زبان مردم این استان شنید.
وضعیت آب و برق در استان چطور است؟
در این چند روز خوشبختانه قطعی آب و برق در خوزستان نداشتیم. جمعه عصر سازمان هواشناسی استان به ما اعلام کرد که یک تودهای از ریزگردها از سمت بغداد به سمت خوزستان میآید و پیش بینی هواشناسی این بود که روز شنبه ساعت ١٠ صبح به اهواز برسد. ما پس از این گزارش ستاد بحران تشکیل دادیم و بررسیهای لازم را انجام دادیم و به این نتیجه رسیدیم که این حجم از گرد و غبار دید را به کمتر از هزار متر کاهش میدهد، تصمیم گرفتیم مدارس را در شهرهایی که این توده ریزگرد میرسید، تعطیل اعلام کنیم. بعضی از شهرها در نوبت ظهر و بعضی هم در نوبت عصر و شهرهایی که شرایط بحرانیتری داشتند در نوبت صبح و عصر تعطیل اعلام شدند.
اما روز گذشته اخباری مبنی بر قطعی ٨ ساعته برق در اهواز منتشر شد؟
این قطعیهای برق برنامهریزی شده بود، ناخواسته و ناگهانی نبود، مثل اتفاقی که هفته پیش افتاد و زندگی را در شهر مختل کرد. تیمهای عملیاتی ما در حال شستوشوی مقرههای برق در اهواز هستند و مناطقی که این مقرهها در آنها شستوشو میشوند فقط قطعی برق دارند و ما از قبل این موضوع را اعلام میکنیم. امروز مناطقی که فردا قطعی برق خواهند داشت، اعلام شدند و تا زمانی که شستوشوی مقرهها ادامه داشته باشد به صورت منطقهای قطعی برق خواهیم داشت و این برنامه از قبل اعلام خواهد شد. اما قطعی آب و اینترنت در روزهای اخیر نداشتیم. تلاشمان این است که ظرف دو هفته تمام مقرهها را شستوشو دهیم و دیگر قطعی برق برنامهریزی شده هم در اهواز نداشته باشیم.
چند روز است که وضعیت در اهواز به حالت طبیعی برگشته؟
از صبح چهارشنبه تا به امروز وضعیت آب و برق در اهواز به حالت عادی برگشته است. از ساعت ٤ عصر روز شنبه هم ریزگردها کمتر شده و شرایط از حالت بحرانی بیرون آمده.
اخباری که در خصوص وضعیت بحرانی منتشر میشود بیشتر مربوط به مرکز استان است، اما شهرهای دیگر مثل آبادان هم شرایط مطلوبی ندارند، برای پیشگیری از بروز شرایط مشابه اهواز در شهرهای دیگر اقداماتی انجام شده است؟
به دلیل شرجی بودن هوا در آبادان و خرمشهر و ماهشهر ما همواره مقرهها را شستوشو داده و تعویض میکنیم. اما به دلیل اینکه اهواز مشکل رطوبت و شرجی بودن شدید هوا را نداشت، ما این شرایط را پیشبینی نکرده بودیم. اتفاقی که هفته گذشته در اهواز افتاد، اتفاق نادری بود، گرد و غبار و بارندگی و رطوبت هوا همزمان شدند و همین موضوع باعث ایجاد بحران در اهواز شد.
در چند روز گذشته مردم اهواز مقابل استانداری تجمع داشتند و به شرایط موجود معترض بودند، پاسخ شما به مردم معترض به این شرایط چیست؟
در این مدت جهتگیریهای سیاسی خیلی به خوزستان ظلم کرد. بسیاری از کسانی که با دولت مشکل داشتند، سعی در بهرهبرداری از این شرایط بحرانی به نفع خود داشتند و چندان به مسائل و مشکلات مردم نپرداختند، فقط در حال تخریب دولت بودند. من جمعه شب از طریق شبکه استانی با مردم صحبت و اعلام کردم که در عین حالی که از حلم و بردباری مردم تشکر میکنم، این نکته را یادآوری میکنم که من و خانواده من هم در این گرد و غبار و شرایط بحرانی هفته گذشته در اهواز بودیم و شرایط را از نزدیک تجربه کردیم. بسیاری از مردم با توضیحاتی که از طریق تلویزیون ارایه کردم نظرشان نسبت به این شرایط تغییر کرد و متوجه دلایل این شرایط بحرانی شدند. در پاسخ به مردم هم میگویم تمام تلاشمان این است که شرایط نامطلوب استان را به حداقل برسانیم، تا به امروز هم تلاشهای زیادی از سوی دولت انجام شده است. هم برای پایدار کردن سیستم برق اقداماتی انجام دادهایم و هم برای حل ریشهای مشکل ریزگردها اقدامات جدی شده و در بیابانهایی که منشا این ریزگردها هستند بوتهکاری و نهالکاری در برنامه دولت و استانداری است. در برنامه یک ساله ما بوتهکاری و نهالکاری در ٣٥ هزار هکتار از مناطق بحرانی بیابانهای استان آغاز شده و در سالهای آتی هم این برنامه برای بیابانزدایی در استان ادامه خواهد داشت. در این مدت وزیر جهاد کشاورزی سه بار به استان سفر داشتند و از نزدیک شرایط را بررسی کردند، امشب هم ما مجددا میزبان وزیر خواهیم بود. کار برای مقابله اساسی با ریزگردهایی که منشا داخلی دارند بهطور جدی شروع شده است و برای ریزگردهایی که منشا خارجی دارند هم رایزنیهایی توسط دکتر جهانگیری و خانم ابتکار صورت گرفته و قرار است با جدیت بیشتری هم دنبال شود.
مردم این شرایط و سختی زندگی در خوزستان را مشکل امروز و دیروز نمیدانند، میگویند بعد از جنگ مسوولان فراموششان کردهاند و از امکانات ساده زندگی شهری هم محرومند، یکی از مهمترین این مشکلات مساله آب آشامیدنی در خوزستان است، برای رفع این مشکل چه اقدامی انجام شده است؟
در این هفت ماهی که در مسوولیت استانداری خوزستان خدمت میکنم، هم بحث ریزگردها را دنبال کردهام و در حال حاضر دولت هم برنامه عملیاتی جدی برای این مساله را آغاز کرده است و در حال انجام آن است. مشکل آب و فاضلاب را هم بهطور جدی دنبال کردهایم و با آقای رییسجمهور، آقای جهانگیری و وزرا مفصل صحبت کردم و این صحبتها منجر به این شد که امسال به دستور ریاستجمهوری ردیف جدیدی در بودجه تعریف شد به نام «کمک به طرحهای آب و فاضلاب استان خوزستان» و پیشبینی شده است که ٢٠٠ میلیارد تومان بودجه برای این موضوع در بودجه ٩٦ تعریف شده است. این ردیف بودجه مستقل از ردیفهای بودجهای پیشین برای آب و فاضلاب استان است. ردیفهای پیشین بودجه که در سالهای گذشته برای آب و فاضلاب استان در نظر گرفته میشد هم در بودجه سال آینده ٨٠ درصد افزایش پیدا کرده است. این نشاندهنده توجه ویژه دولت به مشکلات خوزستان است. علاوه بر این قرار است از صندوق توسعه یا از طرحهای فاینانس موضوع آب و فاضلاب استان دنبال شود تا بتوانیم مشکلات اساسی و پایهای استان را تا جایی که امکان دارد، کم کنیم.
این میزان بودجه تا چه میزان میتواند مشکل آب و فاضلاب استان را مرتفع کند؟
برآورد سازمان برنامه و بودجه این است که ٧ هزار میلیارد تومان برای اصلاح مساله آب و فاضلاب استان برای افق ١٤١٤ نیاز است. در حال حاضر بودجهای که در سال آینده اختصاص داده خواهد شد با احتساب ردیف بودجه جدیدی که در نظر گرفته شده است، ٥٠٠ میلیارد تومان است. اما همین رقم هم قابل ملاحظه است و رشد قابل توجهی نسبت به سال گذشته داشته. در عین حال وزارت نیرو هم به دنبال این است که از طریق طرحهای فاینانس هم اقدام کنند که ظرف سه سال این اتفاق بیفتد.