کیم جونگ نام (Kim Jong-Nam) برادر ناتنی کیم جونگ اون (Kim Jong Un)، رهبر کنونی کره شمالی در 13 فوریه امسال در فرودگاه کوالالامپور مالزی به قتل رسید. چند روز بعد از به قتل رسیدن وی، مردی 46 ساله اهل کره شمالی به نام ری جونگ چول (Ri Jong Chol) با پاسپورت جعلی مالزیایی در این کشور دستگیر شد. کاراگاهان همچنین یک زن 25 ساله مالزیایی به نام سیتی عایشه (Siti Aishah) و نامزد وی و یک زن 28 ساله دیگر به نام دوان تای هونگ (Doan Thi Huong) را با پاسپورت ویتنامی در این خصوص بازداشت کردند.
کیم جونگ نام، فرزند ارشد کیم جونگ ایل (Kim Jong Il)، روزگاری قرار بود که جانشین پدرش و رهبر آینده کشور منزوی کره شمالی باشد. اما به دلیل یک اتفاق نسبتاً ساده او به یک باره از چشم پدر افتاد و حتی از کشور اخراج شد. در ادامه به اتفاقات مهم زندگی او که به تبعید از کشور و در نهایت مرگ او منجر شد اشاره خواهیم کرد.
کیم جونگ نام برادر ناتنی و تبعیدی رهبر کنونی کره شمالی، کیم جونگ اون است. در تصویر وی را در فرودگاه پکن در سال 2007 می بینید.
او فرزند ارشد کیم جونگ ایل و مادرش نیز یک بازیگر کره ای به نام سونگ های ریم بود. از سال 1994 تا 2001 وی جانشین پدرش برای رهبری بر کشور کره شمالی در نظر گرفته می شد. در تصویر کیم جونگ نام در کنار پدرش نشسته است.
شجره خانوادگی رهبران کره شمالی
بر طبق گزارش ها بعد از این که تلاش وی برای ورود با پاسپورت جعلی به ژاپن تحت نام پانگ ژیونگ (Pang Xiong)، که در زبان چینی به معنای خرس چاق است، برای بازدید از دیزنی لند توکیو در سال 2001 شکست خورده و در فرودگاه دستگیر شد، به یک باره از چشم پدر افتاد. در این سفر نافرجام دو زن و یک پسر بچه که در واقع فرزند خود وی بود نیز همراه وی بودند. در تصویر کیم جونگ نام را در 4 می سال 2001 بعد از دستگیری و اخراج از ژاپن می بینید که افراد پلیس فرودگاه بین المللی ناریتا در توکیو در حال اسکورت او هستند تا سوار هواپیما شده و به کشورش بازگردانده شود.
از سال 2003 کیم جونگ نام بعد از این که به کلی از صحنه سیاسی کره شمالی حذف شد به اجبار در ماکائو و مناطق مجاور زندگی می کرد. وی در توضیح علت کنار گذاشته شدن از قدرت ایمیلی از پدر خود را برای ویراستار روزنامه توکیو شیمبون (Tokyo Shimbun) ارسال کرد که در آن کیم جون ایل پسرش را به داشتن “تمایلات سرمایه دارانه” متهم کرده بود. یک بار کیم جونگ نام گفت: “بعد از آن که بعد از اتمام تحصیلات از سویس به کره شمالی برگشتم با پدرم فاصله فکری زیادی پیدا کرده بودم زیرا من خواهان اصلاحات گسترده و تغییر و همچنین بازار آزاد بودم و در نهایت این اظهارات من باعث شد که پدرم به من بدبین شود”.
در سال 2010 برادر ناتنی وی کیم جونگ اون به طور رسمی به عنوان جانشین پدر و بعداً در 24 سپتامبر 2011 و بعد از مرگ کیم جونگ ایل، به عنوان رهبر کره شمالی انتخاب شد.
در سال 2012، کیم جونگ نام به شدت سیاست های خانواده اش در کره شمالی را مورد انتقاد قرار داد. بر اساس ادعای روزنامه توکیو شیمبون وی در مصاحبه با این روزنامه گفته است: ” رژیم کیم جونگ اون مدت زیادی دوام نخواهد آورد. بدون اصلاحات کره شمالی ویران خواهد شد و وقتی که چنین تغییر بزرگی حاصل شود رژیم نیز سقوط خواهد کرد”.
به ادعای روزنامه توکیو شیمبون بعد از این اظهارات از طرف دولت کره شمالی به کیم جونگ نام “اخطار مستقیم” داده شد.
در 13 فوریه 2017 وی قصد داشت که از فرودگاه کوالالامپور مالزی سوار هواپیما شده و به ماکائو برود، جایی که با همسر و دو فرزندش زندگی می کرد.
کیم جونگ نام قبل از سوار شدن به هواپیما به قتل رسید و دولت کره جنوبی رهبران کره شمالی را مسئول قتل او اعلام کرد. به ادعای منابع دولتی کره جنوبی یک تیم ترور متشکل از دو زن وی را در فرودگاه کوالالامپور مالزی مسموم کرده و با تاکسی از محل فرار کرده اند.
به گزارش رسانه ها، دیپلمات های کره شمالی که در مالزی حضور دارند خواهان تحویل دادن جسد کیم جونگ اون به دولت کره شمالی شده و نتیجه کالبد شکافی صورت گرفته توسط پزشکان مالزیایی را رد کرده اند.
کاراگاهان یک زن 25 ساله مالزیایی به نام سیتی عایشه و نامزد او و همچنین یک زن 28 ساله با پاسپورت ویتنامی به نام دوان تای هونگ را در روز 16 فوریه در ارتباط با این قتل دستگیر کرده اند.
پلیس اندونزی اعلام کرده است که به عایشه و دیگران مبالغی پرداخت شده بود تا به مردهای خارجی معمولی حاضر در فرودگاه آب بپاشند. عایشه متهم است که به حالت شوخی به کیم جونگ اون نزدیک شده و با آب پاش خود که حاوی مواد سمی بوده به وی آب پاشیده است.
در 17 فوریه یک شهروند 46 ساله کره شمالی به نام ری جونگ چول در مالزی دستگیر شد. وی اولین شهروند کره شمالی است که در رابطه با پرونده قتل کیم جونگ نام دستگیر می شود.
از آن جا که ساکت کردن منتقدان در دولت کره شمالی کار عادی به شمار می آید و قبلا نیز بارها مشابه آن دیده شده است، اکثر رسانه ها و صاحبنظران، دولت کره شمالی را عامل این ترور می دانند. بر طبق تحقیقات سرویس اطلاعاتی ملی کره جنوبی، کیم جونگ اون رهبر فعلی کره شمالی در قتل کسانی که برای وی تهدیدی به شمار آمده و یا با سیاست های وی همخوانی نداشته باشند ید طولایی دارد. بر اساس تحقیقات این آژانس، از زمان به قدرت رسیدن وی تاکنون حدود 140 ترور و اعدام مخالفان انجام شده است و حتی نزدیکان و خانواده وی نیز از این تصفیه سازی ها در امان نبوده اند.
افرادی که از زمان روی کار آمدن کیم جونگ اون هر یک به نحوی به قتل رسیده اند.