به گزارش خبرنگار اعزامیمهر به چابهار در نشست موزههای منطقه آسیا و اقیانوسیه شورای بینالمللی موزهها که از دهم آبانماه در منطقه آزاد چابهار شروع شده، امروز 12 آبان ماه به ارائه مقالات تخصصی پیرامون بلایای طبیعی و بحران آب پرداخته شد.
در این برنامه دکتر کریا چوسانگ دبیر کمیته ملی موزههای کامبوج، مقالهای با عنوان سیستم آبرسانی در معبد کانگور ارائه کرد و گفت: این معبد یکی از مهمترین سایتهای باستان شناسی در جنوب شرق آسیا است. تا جایی که مردم محلی به یاد دارند سیستم هیدرولیک آب در منطقه خمر در واقع مدلی بود که بر احیای سیستم باستانی متمرکز شده بود. خاک منطقه که برای ساخت معابد به کار میرود میتوانسته در ساخت بخشهای دیگر نیز کاربرد داشته باشد.
وی گفت: این معبد در فهرست جهانی ثبت شده است. پیرامون آن، 112 روستا وجود دارد. آب چالشی برای برنامهریزان منطقه بوده است؛ خمرهای باستان در 6 ماهه فصل سال بارندگی زیادی داشتند و آب را ذخیره میکردند. آنها برای این کار منابع آبی متعددی ایجاد کرده تا آبهای جاری را هم از دست ندهند. برخی از روشهایی که در گذشته وجود داشته هنوز هم استفاده میشود. مانند مدیریت آب در زمانی که رودخانهها طغیان میکنند.
دکتر کریا چوسانگ ادامه داد: این منطقه در سال 2004 خشکسالی را تجربه کرده است با این وجود برنامههایی ترتیب داده اند تا در این دوره مشکلی نداشته باشند. 5 میلیون توریست داریم که میانگین مصرف آب آنها 300 لیتر است اما مردم کامبوج هر روز 30 لیتر آب مصرف میکنند. معبد کانگور موزه ای است که میتواند تکنیکهای مدیریت آب را به بازدید کنندگان نشان دهد.
در ادامه این برنامه دکتر بیجایا کومارشاهی رئیس کمیته ملی موزههای نپال درباره زمین لرزه آوریل 2015 و تأثیر آن بر روی موزه کاتماندو نپال صحبت کرد.
خانم رینا دیوان رئیس کمیته ملی موزههای هند نیز درباره آموزش مدیریت آب در موزههای هند سخنرانی کرد و گفت: کنفرانسی در فوریه 2018 در کلکته هند به حوزه مدیریت و کارآفرینی مربوط میشود که از همین جا، آنها را دعوت به شرکت در آن خواهم کرد.
وی گفت: ما در واقع باید اعتراف کنیم که موزهها تأثیر زیادی در خانوادهها دارند و میتوان آنها را آموزش داد و خانوادهها را ترغیب کرد که در خانههای خود به بحث آب بیشتر توجه کنند. موزهها میتوانند با سازمانهای مختلف مثل موزههای مردم شناسی و موزههای ملی همکاری کنند. مردم باید به موزهها اعتماد کنند چون موزهها فقط نگهبان آثار تاریخی نیستند.
در ادامه این برنامه صدرالدین طاهری از دانشکده هنرهای عالی نیز بیان کرد: در 50 سال گذشته 38 خشونت بر اثر آب رخ داده است و سه میلیون نفر نیز سالانه به خاطر آب جان خود را از دست میدهند. سازمان ملل اعلام کرده که دو سوم جمعیت تا سال 2025 با بحران آب مواجه میشوند. ما باید ببینیم موزهها چه کمکی برای حل بحران آب میتوانند بکنند.
وی گفت: بخشی از معماری ایران به آب مربوط میشود ما 32 هزار رشته قنات با 400 هزار کیلومتر داریم. آثار زیادی نیز در معبد چغازنبیل و شهر سوخته وجود دارد که توجه به مدیریت آب دارای قدمت طولانی است.
در حاشیه این برنامه از مجموعه موزههای منطقه آزاد چابهار که توسط علیرضا قلی نژاد طراحی شده رونمایی شد. قلی نژاد بخشهای مختلف این موزه را برای حاضران تشریح کرد.