میزان نور مناسب
انتخاب چراغ مطالعه مناسب، بیش از هر چیزی به میزان نور اتاق بستگی دارد. اگر چراغ مطالعه شما، تنها منبع نور در اتاق است؛ باید به سراغ گزینههایی با روشنایی بیشتر بروید. از طرف دیگر اگر اتاق تا همینجا نیز دارای میزانی مناسب از روشنایی است، خرید یک چراغ کوچک با نور متمرکز میتواند به سادگی نیاز شما را برطرف کند. به یاد داشتهباشید که اگر روشنایی صفحات کتاب و محیط افراد تفاوت زیادی با هم داشته باشند به خستگی چشمها خواهند انجامید.
در کنار روشنایی اتاق، باید نیازهای شخصی خود را نیز پیش از خرید در نظر بگیرید. مثلاً کسانی که از ضعیفی چشم یا بیماریهایی مانند آب مروارید رنج میبرند به نور بیشتر برای مطالعه نیاز دارند.
در حالت کلی چراغ مطالعه باید حداقل از 500 لومن روشنایی برخوردار باشد. بسیاری تولیدکنندگان و خریداران، روشنایی چراغها را با استفاده از واحد وات مشخص میکنند. هرچند وات واحد مصرف انرژی چراغ است و با توجه به انواع لامپهایی که امروزه در بازار موجود هستند؛ استفاده از این واحد روش مناسبی برای اندازهگیری روشنایی نیست.
در جدول پایین تبدیل تقریبی وات به لومن را در لامپهای رشتهای مشاهده میکنید:
25 وات = 250 لومن 75 وات = 1100 لومن
40 وات = 450 لومن 100 وات = 1600 لومن
60 وات = 800 لومن 150 وات = 2600 لومن
انتخاب طراحی چراغ
پیش از انتخاب طراحی چراغ مطالعه باید با سه نوع کلی از این چراغها آشنا شوید. چراغهای مطالعه در سه سبک چراغ های ایستاده، چراغ های رومیزی و چراغ های دیواری در دسترس هستند. هرکدام از این چراغها مزیتهای خاص خود را دارند و در شرایط مختلف بهترین انتخاب هستند. به عنوان مثال چراغهای رومیزی انعطافپذیری بسیار بالایی دارند؛ اما یک چراغ پایهبلند بهترین انتخاب برای اتاق پذیرایی خواهد بود. همچنین چراغهای دیواری برای مطالعه در تختخواب مناسبتراند.
در کنار این باید سَری چراغ را نیز به درستی انتخاب کنید. طراحی هر چراغ مشخص کننده ارتفاع آن و جهتی است که نور را منتشر میکند. سری اباژور و جنس مواد به کار رفته در آن، هرچند، نحوه پخش نور را مشخص میکنند. به عنوان مثال سریهای نیمهشفاف، تابشی ملایم و گسترده خواهند داشت و محیط بزرگتری را روشن میکنند. اما یک طراحی مات و پایه قابل تنظیم، به انتشار متمرکز نور در جهت مورد نظر شما کمک میکند.
پیش از انتخاب طراحی موردعلاقه خود، تمامی موارد بالا را در نظر بگیرید و نیازهای شخصی خود را در الویت قرار دهید.
انتخاب لامپ
پس از انتخاب میزان روشنایی و چراغ مطالعه مناسب، زمان آن فرارسیده که مناسبترین لامپ را انتخاب کنید.
امروزه لامپهای بسیاری با خصوصیات مختلف در بازار وجود دارند. هرچند سه دسته لامپهای فلورسنت، رشتهای و الایدی همچنان محبوبترین انتخابها در محیطهای خانگی هستند. در ادامه به مقایسهای کوتاه از این سه نوع لامپها میپردازیم.
لامپ فلورسنت: این نوع لامپها (که در ایران به نام لامپهای کممصرف شناخته میشوند) به دلیل مصرف انرژی پایین و نور سفید، از محبوبیت بسیاری برخوردارند. هرچند لامپهای فلورسنت انتخاب مناسبی برای ساعات طولانی مطالعه به حساب نمیآیند. به دلیل نوسنات ولتاژ، این لامپها به شکل مداوم خاموش و روشن میشوند. با اینکه این خاموش و روشن شدن با چشم عادی قابل مشاهده نیست، در مدت طولانی باعث خستگی چشم و حتی سردرد خواهد شد.
لامپ رشته ای: لامپهای سنتی یکی از بهترین انتخابها برای جلوگیری از خستگی چشم هستند. این لامپها از گرم کردن رشتهای در درون خود برای روشنایی استفاده میکنند، که نوری ثابت و گرم را به محیط ارائه میکنند و برای مطالعه بسیار مناسب است.
لامپ الا ی دی: این گروه از لامپها روشنترین نور سفید را در بین گزینههای موجود منتشر میکنند و نحوه توضیح نور آنها بسیار به نور طبیعی روز شبیه است. این دو خصوصیت، مطالعه و تشخیص کلمات را زیر نور الایدی بسیار ساده میکند. هرچند باید اشاره کرد که روشنی این چراغها ممکن است درصورت مطالعه صفحات گلاسه باعث آزار چشمها شود.
در نهایت انتخاب بهترین چراغ مطالعه به فضای اتاق، سلیقه شخصی و نحوه استفاده شما از آن برمیگردد. اما به یاد داشته باشید که سلامت همواره در اولویت است. با در کنار هم قراردادن اطلاعات بالا، چراغی را انتخاب کنید که در عین زیبایی، نیازهای شخصی شما را پوشش میدهد و از شما دربرابر خطرات مطالعه طولانی مدت محافظت میکند.