جدیدا در خیابان یا مجالس افراد زیادی را می بینید که یک فیجت اسپینر در دست دارند. اسپینر در مدت کمی بین مردم محبوب شد و تبلیغات زیادی که اعلام می کند اسپینر موجب تقویت اعصاب و آرامش و کمک به بهبود استرس می شود. ولی ٬ آیا واقعا اسپینر این کار را میکند؟ برای دانستن جواب یا آشنایی بیشتر با همگردی همراه باشید.می گویند که اسپینر استرس را کم کرده و به تمرکز افراد بیش فعال یا اوتیسم کمک می کند. در این مطلب به فیجت ها و کاراییشان و صحیح بودن این تبلیغ می پردازیم.
فیجت اسپینر چیست؟
آیا برایتان پیش آمده است که هنگام عصبانیت یا استرس پشت سرهم یک پاتان را سریع تکان دهید یا با خودکار ، حلقه ، ریش صورت ، ناخن خود و… به اصطلاح با آن وربروید؟ این اعمال انرژیمان را تخلیه می کند تا به آرامش برسیم. در زبان انگلیسی به این نوع حرکات فیجتینگ می گویند. این حرکات عصبی در جامعه صفتی منفی حساب می شود ، ولی طبق تحقیقات انجام این حرکات باعث آرامش اعصاب می شود و نتیجه ی مثبتی دارد. به ابزارهابی سرگرم کننده فیجت می گویند که کاربرد خاصی ندارند ولی لذت بخش هستند و اعصاب را آرام می کنند. انواع گوناگونی از فیجت ها وجود دارد مانند:
اسپینرهای دستی و چرخنده
پازل های مغناطیسی و مقوایی
مکعب روبیک
انواع لگوها
خمیر اسلایم (خمیر نرم)
فیجت کیوب (مکعب ضد اضطراب)
شن های جادویی
فیجت اسپینر چگونه کار می کند؟
فیجت اسپینر (Fidget spinner) یک فیجت می باشد که نامش از دو کلمه ی فیجت به معنی بی قراری و اسپینر تشکیل شده است و به عبارتی “فرفره بی قراری” نیز نام برد.فیجت اسپینر از بلبرینگی از جنس سرامیک ، فلز (فولاد یا کروم) و یا یک ماده ترکیبی ساخته می شود که در وسط ٬ چند بال قرار می گیرد. کاربر، وسطش را می گیرد و بال های آن را می چرخاند. ویژگی آن این است که خیلی سریع می چرخد و زیبایی بصری به وجود می آورد که تماشای آن و چرخاندنش بعضی ها آرامش می دهد.در آغاز اسپینرها سه بال داشتند ، ولی حالا بسیار گوناگون اند و آن را با موادی مانند برنج ، فولاد ، تیتانیوم ، مس ، آلومینیوم و پلاستیک می سازند. گاهی بعضی اسپینر ها ممکن است با ضربه ای بیشتر از 5 دقیقه بدون توقف به چرخش ادامه دهد. اما مدت چرخش در اسپینرهای ارزان کمتر می باشد ولی اکثر آن ها تا بیش از سی ثانیه می چرخند. در بین اسپینرها هرکدامشان صدای کمتری داشته باشند با کیفیت ترند.
رشد ناگهانی محبوبیت فیجت اسپینر
این فیجت در دهه 90 اختراع شد اما در 2017 فراگیر شد و محبوبیتش در ماه آوریل سال 2017 بسیار زیاد شد و تعداد دفعات جستجوی آن در گوگل بسیار زیاد بود. در چهارم ماه مه ، اسپینر جزو 20 کالای پر فروش آمازون شد.با زیاد شدن دوستداران اسپینر و تبلیغات آن برای مبارزه با بیش فعالی ((ADHD ٬ اوتیسم و استرس باعث شد بسیاری آن را بخرند و بازی کنند. محبوبیت اسپیر بین دانش آموزان سبب شد تا برخی مدارس از استفاده ی آن در مدرسه جلوگیری کنند زیرا به نظرشان دلیلی بر عدم توجه و تمرکز دانش آموزان از درس بود. در مقابل بعضی مدرسه ها آن را برای تمرکز و افزایش یادگیری دانش آموزانی استفاده می کنند.
تاثیر اسپینرها در کاهش استرس و سلامت روان
اسپینر برای آرامش و تمرکز تولید شده است و برای آن تبلیغات گسترده ای در این مورد می شود. بعضی دانشمندان می گویند این ابزار مشکل تمرکز ٬ بی قراری و نگرانی میلی زید و حتی برای مبتلایان به بیش فعالی ٬ اوتیسم و اضطراب مفید است. ولی بعضی دیگر از دانشمندان آن را وسیله ای ناکار آمد و عاملی برای حواس پرتی می دانند.
-
اثر اسپینرها بر اوتیسم و بیش فعالی
هیچ منبع علمی تایید نکرده که اسپینر برای بهبود کودکان مبتلا به اوتیسم یا بیش فعالی تاثیر گذار باشد. البته متخصصین باهم اختلاف نظر دارند؛ بعضی می گویند که برای بیماران بیش فعال و اوتیسم تاثیر گذار است ٬ زیرا روش درمان آن ها این می باشد که با محرکی همیشگی و وسایل بازی ٬ به تمرکز این بیماران کمک می کند ٬ ولی بعضی دیگر می گویند که ظاهر اسپینر حتی باعث عدم تمرکز کودک به معلم یا مربیش می شود و اختلال در تمرکزشان را در پی دارد. طبق گفته های تراپیستی به نام کاترین راس کلر ٬ استفاده از اسپینر برای کودکانی که تحت نظارت مربی یا پرستار که طبق اصولی استفاده شود می تواند وسیله ای مفیدی برای کاهش استرس و یا بهبود استرس باشد.
-
اثر فیجت اسپینرها بر کاهش استرس
طبق تحقیقات اسپینر به بهبود استرس و کاهش استرس کمک می کند. چون این حرکت دست تکراری با وسیله ای بی روح که باعث چرخشش می شود می تواند با انرژی عصبی را از منابع ذهنی به حرکت دستها هدایت کرده و باعث رها شدن لحظه ای ذهن از توجه به افکار مختلف و استرس زا اثر گذار بوده و اضطراب کم تا متوسط را کم کند.طبق تحقیقات ٬ انجام دادن حرکات تکراری باعث می شود از افکار مزاحم جلوگیری شود و باعث کاهش استرس و یا بهبود استرس بشود.همچنین مهارتتان در بازی به افیجت ها دلی بر تحسین و جلب توجه دیگران به شما می شود؛ کاری که اگر بدون فیجت انجام دهید آدم را فرد عصبی ای می بینند ولی با فیجت ها و دیگران فقط فکر می کنند که چه مهارتی در کار با فیجت ها دارید.
در نهایت
این سوال که آیا اسپینر واقعا می تواند سبب بهبود استرس شود؟ جواب کاملا درستی که بر اساس علم و تحقیقات باشد وجود ندارد. ولی در هر صورت بازی با فیجت ها تا حد بسیاری حواس را پرت کرده و موجب زیاد شدن تمرکز می شود. پس چنانچه که شما وسیله ای خاص دارید که سرگرمتان می کند ممکن است به روشی استرستان را کاهش دهد.