یکی از مسائلی که دغدغه اکثر مادران جوان است تغذیه کودک دلبندشان است. اینکه چه مواد خوراکی باید در سفره کودکان باشد تا رشد آنها با مشکل روبرو نشود و به اصطلاح بنیه کودک ضعیف نشود. مادران باید حتما با مشورت متخصص کودکان و تغذیه بدانند در هر رده سنی چه مواد مغذی را باید به غذای کودکشان اضافه کنند. با روزچین همراه باشید تا درباره غذای مقوی برای کودک بیشتر بدانید.
مادران عزیز به ویژه مادران جوان حتما برای تنظیم برنامه غذایی فرزندتان به یک متخصص مراجعه کنید تا او با توجه به سن، قد و وزن و نیاز کودک شما، نکات لازم را درباره بایدها و نبایدهای غذایی به شما گوشزد کند.
انتخاب غذای مقوی برای کودک راهی به سوی رشد سالم
پروتئین در غذای کودک
یکی از منابع خوب پروتئین انواع گوشتها هستند. باید به غذای کودکتان مقداری گوشت قرمز و سفید اضافه کنید. یکی دیگر از موادی که سرشار از پروتئیناند، حبوبات هستند. با شروع 9 ماهگی حبوبات کاملا پخته و له شده را به سوپ فرزندتان اضافه کنید. تا پروتئین مورد نیاز بدنش تامین شود.
اگر دوست دارید غذای مقوی برای کودکتان تهیه کنید از تخممرغ استفاده کنید. میتوانید تخممرغ پخته را به پوره سیبزمینی فرزندتان اضافه کنید. فراموش نکنید اگر فرزندتان زیر یکسال است فقط باید زرده تخم مرغ را بخورد.
املاح و ویتامینها
یکی از منابع مهم ویتامینها سبزیجاتاند. تا جایی که میتوانید در پخت انواع سوپ برای فرزندتان از سبزیهایی مانند جعفری، شوید، گشنیز و سبزیهای دیگر استفاده کنید. این سبزیها، ویتامین و برخی املاح مفید و مورد نیاز کودک، مانند آهن را تامین میکنند.
البته به یاد داشته باشید که به کودکان زیر یک سال اسفناج ندهید. برای تامین ویتامین A مورد نیاز فرزندتان از سبزیجات زرد و نارنجی رنگ مثل: کدو حلوایی، هویج و گوجهفرنگی استفاده کنید. برای تهیه یک غذای مقوی برای کودک حتما از این قبیل سبزیجات بهره ببرید.
نکات مهم تهیه غذای مقوی برای کودک
تا جایی که برایتان امکان دارد برای تهیه سوپ یا کته از گوشتهای با استخوان استفاده کنید. مثلا اگر در سوپ یا خوراک فرزندتان از ران مرغ یا ماهیچه گوسفند استفاده کنید املاح و چربی بیشتری به بدن او میرسد.
❓اگر خدای نکرده فرزند زیر یک سالمان افت وزنی پیدا کرد یا در رشدش تغییری حاصل نشد چه موادی را به غذای او اضافه کنیم؟
به سوپ کودک جوانه ماش یا جوانه گندم یا پودر این جوانهها را اضافه کنید. این موارد خوراکی علاوه بر اینکه سرشار از ویتامینهای ب و ث هستند به هضم غذا هم کمک میکنند. پودر جوانه گندم، جو پرگ، بلغور گندم را له کنید و با شکر، شیر و کمی روغن یا کره بپزید و به کودک بدهید. البته غذای حاصل را در حجم کم و دفعات بیشتر به کودک بدهید. در حدود 11 ماهگی کمی خامه پاستوریزه هم به سوپ کودک اضافه کنید.
برای اینکه مطمئن شوید که همه مواد مورد نیاز رشد و سلامت کودکتان تامین میشود حتما مقدار مناسب از چهار گروه اصلی غذایی یعنی گروه لبنیات، گروه نان و غلات، گروه گوشت و تخم مرغ، حبوبات و مغزها و گروه میوه و سبزی را در برنامه غذایی کودکتان قرار دهید.
استفاده از مواد فوق مغذی در تهیه غذای مقوی برای کودک
برخی از مواد غذایی را اصطلاحا فوق مغذی مینامند چون سرشار از ریزمغذیهای مختلفاند و فواید فراوانی برای سلامت بدن دارند. سعی کنید در تغذیه کودتان به ویژه در بازه یک تا سه سال علاوه بر تخم مرغ و سبزیجات که در بخش قبلی توصیه شد از این مواد خوراکی نیز استفاده کنید:
▫ آووکادو: (حاوی چربی خوب، کاهنده LDL خون و بیماریهای قلبی، تنظیم قند خون به دلیل سرشار بودن از فیبرهای محلول، منبع غنی ویتامین E) میتوانید آوکادوو را خورد کنید و با مخلوطی از ماست و کمی لیمو به کودک بدهید.
▫ زغالاخته و تمشک: (منبع غنی از ویتامین، املاح و آنتیاکسیدانها، کاهنده کلسترول، افزاینده حافظه و ضد سرطان)
▫ جو دوسر: (جلوگیری از افزایش قند خون، کاهنده کلسترول خون، افزاینده احساس سیری در کودک و جلوگیری از چاقی) بهتر است در وعده صبحانه کودکتان از جو دوسر استفاده کنید.
▫ ماهی سالمون: (حاوی چربیهای سالم امگا 3 و کاهش خطر بیماریهای قلبی، افزایش روحیه و نشاط و جلوگیری از دست رفتن حافظه)
▫ سیبزمینی: منبع غنی ویتامینهای B ،C ،E و نیز کلسیم، پتاسیم و آهن. سرشار از کربوهیدراتهای پیچیده و فیبر
▫ ماست: (منبع غنی کلسیم و پروتئین، استحکام استخوانها و دندانها. کاهش باکتریهای مضر دستگاه گوارش) برای تهیه یک میان وعده خوشمزه و مفید میتوانید تکههای میوه را با ماست کم چرب مخلوط کنید و به فرزند دلبندتان بدهید.
▫ مغزها (حاوی روغنهای غیراشباع و پیشگیری از بیماریهای قلبی، مفید برای رشد فیزیکی و ذهنی)
▫ شیر (غنی از کلسیم و موثر در رشد اسکلتی کودک)
توصیه روزچین
مادران جوان و عزیز هرگز کودکتان را مجبور به خوردن غذا نکنید. بیحوصلگی و کجخلقی و اجبار شما او را بدغذا میکند. با مشورت یک متخصص تغذیه کودک از روشهای سرگرمکننده استفاده کنید – مانند بازی برای غذا دادن به کودک.
راستی، در تهیه غذا تنوع ایجاد کنید تا او غذای مورد علاقهاش را پیدا کند. مواد لازم برای رشدش را به غذاهای مورد علاقهاش اضافه کنید یا همراه آن کم کم به او بدهید. فاصله میان وعدهها و تنقلات را به دقت تنظیم کنید تا فرزندتان به موقع گرسنه شود و با اشتها سراغ غذا بیاید.
روزچین برای شما بهترین لحظههای مادر و فرزندی را آرزو میکند. 👶🏽🍽🌺