به گزارش خبرنگار مهر، طی روزهای گذشته بانک کارگشایی نسبت به توزیع سکه به منظور شکستن حباب موجود در قیمتها، اقدام کرده است. اقدامی که نقدهای زیادی را به همراه داشته است؛ امیرمحمد رحیمی، کارشناس مسائل اقتصادی در یااداشتی ادعای اثرگذاری بازار آتی بر قیمت سکه نقدی و حراج کارگشایی را نقد کرده است:
در روزهای اخیر، بحثهایی در مورد کارآمدی حراج های بانک کارگشایی در شکستن حباب سکه و عدم موفقیت کامل آن به دلیل اخذ موقعیت خرید برخی فعالان بازار طلا در بازار آتی مطرح شده است. در این نوشته ها اینطور ادعا شده است که افرادی در حراج بانک کارگشایی، سکه میخرند تا قیمتش را بالا ببرند و در بازار آتی سکه سود کنند!! این ادعای عجیب ظاهرا به دلیل نااشنایی کامل نویسنده یا نویسندگان با این بازار و از طرفی تحت تاثیر برخی شایعات و گفته هایی که بیشتر در محافل گپ و گفت (و نه در بحث های کارشناسی) مطرح می شود، عنوان شده است. مطلب فوق بنا به دلایل زیر نادرست بوده و رد می شود:
اول اینکه: بازار آتی هم اکنون با توجه به افزایش بازیگران و به تبع آن حجم معاملات و افزایش موقعیت های باز به بلوغ خود رسیده و این روند ادامه دارد و بنابراین دیگر گذشته است که گروهی با مثلا اخذ موقعیت 1000 قرارداد بتوانند آن را تحت تاثیر قرار دهند.
دوم اینکه: همین دوهفته پیش بود که با نبود بانک کارگشایی قیمت های سررسید شهریور به بالاتر از یک میلیون و 700 هزار تومن رسید. از این رو قطعا می توان گفت عرضه های بانک کارگشایی اثری در شکستن حباب سکه داشته است اما به دلیل حجم محدود عرضه، لازم است برای پایدار شدن این ثبات قیمتها حجم عرضه بیشتر باشد و اگر این کار انجام نشود، قاعدتاً بازار صرفاً براساس عرضه های موقتی و کم حجم بعضاً با هدف تبلیغاتی، نمی تواند یک رفتار با ثبات را نشان دهد.
سوم اینکه: به نظر می رسد برخی از این مساله غافل است که بازار آتی همانطور که از اسمش پیداست بازار آینده است و پیش بینی ها به آن جهت میدهد و دلیل افزایش قیمت در دو هفته پیش و هم اکنون را باید در افزایش قیمت دلار و نوسان فصلی آن با توجه به فرارسیدن ژانویه جست.
چهارم اینکه: روند قیمت سررسید شهریوراز روند قیمت سکه نقدی در بازار تبعیت می کند نه قیمت کارگشایی به عنوان مثال در روز شنبه بعد از اتمام حراج شاهد کاهش قیمت در تمام سررسید ها تا آخر وقت بازار بودیم و قیمت ها تا زیر یک میلیون و 600 تومان هم کاهش داشت دقیقا همین یک شنبه نیز تکرار شدکه علت آن نیز کاهش قیمت سکه در بازار در همین فاصله دو ساعته بود.
پنجم اینکه: روند قیمتی دلار پس از دومین روز عرضه کارگشایی صعودی شد به نحوی که در همین چند روز گذشته شاهد افزایش 70 تومانی در نرخ ارز بودیم و همین مسئله نیز بی تاثیر در افزایش قیمت ها چه در بازار نقد و چه در بانک کارگشایی نبوده است.
در پایان بهتر است واقعیات بیان شود و منصف باشیم و واقعیت امر این است که مدل فروش بانک کارگشایی که به صورت حراج می باشد نمی تواند حباب بازار را به طور کامل تخلیه کند و این عرضه ناقص و قطره چکانی فقط مسکّنی بیش نیست و نتوانسته تقاضای بازار را برطرف کند، تقاضایی که ناشی از خروج پول از بانک ها بواسطه کاهش نرخ سود و نگرانی از کاهش ارزش آن و گسیل آن به بازار دلار و سکه می باشد.
شاید از این رهگذر بتوان نسخه ای را برای بانک کارگشایی ارائه نمود که در آن نسبت به فروش آتی سکه و یا فروش سلف سکه آن هم نه در بستری بسیار منسوخ همچون حراج اشیاء عتیقه و بلکه در یک بستر الکترونیک شفاف و حرفه ای اقدام نماید. حرفه ای ها در بازار نیک می دانند که قبلاً در بورس کالای ایران در دو بازار فیزیکی و گواهی سپرده کالایی و همچنین در بازار آتی این بستر فراهم شده است.