«اتاقت رو مرتب کن!» در نوجوانی چند بار این جمله را از والدینتان شنیدهاید؟ هر چند الزام به نظم چیزی است که بیشتر به عنوان وسواس به مادرها نسبت میدهند، اما باید به شما اطلاع دهیم که در اینجا علم هم جانب مادرها را میگیرد. اتاق مرتب باعث کاهش استرس و احساسات افسردهکننده میشود، و در یک پژوهش جالب ارتباطی بین اتاق مرتب و انتخابهای سالمتر در زندگی کشف شده است. خلاصه که مادرها بهتر از ما میدانند!
شلختگی به تغذیه بد میانجامد
در پژوهشی به سال 2013 در مجله علوم روانشناختی، حاضران به دو گروه تقسیم شدند: کسانی که اتاقشان را مرتب نگه میداشتند و گروهی که شلخته بودند. سپس انتخاب بین دو عصرانه (سیب یا شکلات) پیش روی آنها گذاشته شد. کسانی که اتاقشان را مرتب میکردند سیب را انتخاب کردند و آدمهای شلخته شکلات را.
سپس محققین یک قدم جلوتر رفتند. از همان دو گروه خواسته شد که پولی به خیریه کمک کنند. حدس میزنید کدام گروه سخاوتمندی بیشتری داشت؟ بله، افراد مرتب.
خلاصه که کاشف به عمل آمده، مرتب بودن باعث میشود شما هم به خودتان بیشتر توجه کنید و هم به دیگران. البته، این معادله به همین سادگی هم نیست. گاهی شلختگی زمینهساز چیزهای خوب هم میشود.
میز شلخته میتواند نوآوری به همراه آورد
از فواید نظم نوشتیم اما قرار نیست با وسواس زیاد به خودتان سخت بگیرید. در همان پژوهش بالا مزایایی هم برای یک محیط شلخته کشف شده است. وقتی از آن دو گروه خواسته شد که چند کاربرد خلاقانه برای توپ پینگ-پونگ پیدا کنند، افرادی با اتاق شلخته ایدههای جالب بیشتری روی میز گذاشتند. تحقیق دیگری هم نشان داده که احتمال انتخاب آیتمهایی با برچسب «جدید» از منوهای مختلف (آنلاین، رستوران، و غیره)، توسط صاحبان اتاقهای شلخته بیشتر است. و برعکس، آدمهایی با اتاق مرتب بیشتر گزینههای «کلاسیک» را انتخاب میکنند.
حتما میپرسید بالاخره کدام بهتر است؟ باید به دنبال سلامتی و سخاوتمندی رفت و محیط زندگی را منظم نگه داشت، یا بایستی بینظمی را به آغوش گرفت و ایدههای خلاقانه را کشف کرد؟ به نظر میرسد جواب جایی در میانه قرار دارد.
کمی از هر دو را داشته باشید: یعنی هر گاه زمان آزاد داشتید و شلوغی محیط داشت به شما استرس تزریق میکرد، به مرتب کردن آن بپردازید. و هر وقت احساس کردید که نظمِ زیاد دارد شما را به بند میکشد و محدود میکند، خودتان را کمی آزاد کنید.