با ابنیه تاریخی و فرهنگی پنانگ، مهد معماریها و بناهای مشهور در مالزی، آشنا شوید.
جزیره پنانگ در مالزی مملو از معماریهای متنوع و ابنیهای متعلق به دورههای زمانی، تاریخی یا فرهنگی متفاوت است. این جزیره در 300 کیلومتری شمال کوآلالامپور، پایتخت مالزی، واقع شده است. معماری و ساختمانسازی در پنانگ شدیداً تحت تأثیر معماری چین، هند، بریتانیا و تایلند است. البته، این تنها نام چند تا از کشورهایی است که ساخت بنا در پنانگ را تحت تأثیر خود قرار داده است.
جورج تاون که پایتخت ایالت پنانگ محسوب میشود مهد بیشتر جاذبههای معماری این منطقه به شمار میرود. وقتی در خیابانها قدم میزنید تنوعی از سبکهای معماری را میبینید که هم سنتی است و هم پا را از مرز خلاقیت فراتر گذاشته.
نیمنگاهی به جورج تاون
جورج تاون پنانگ، درست مثل خیلی از جرج تاونها که در دنیا وجود دارد، بقایایی از استعمار بریتانیا را در دل خود نهفته دارد اما این تنها بخشی از چیزی است که باعث جذابیت فوقالعاده این منطقه میشود. این مکان که در سازمان میراث جهانی یونسکو ثبت شده است موطن ابنیه زیادی است که متأثر از غنای فرهنگی جزیره پنانگ بوده. در مرکز آن هند کوچک واقع شده است و مملو ازساختمانهای رنگارنگ و معابد هندو است.
عمارت “پینانگ پراناکان” با دروازههای آهنین، پنجرههای بلند شفاف،دربهای چوبی طلاییرنگ و عمارت چئونگ فات زی به رنگ آبی آسمانی تنها چند قدمی از مرکز جورج تاون فاصله دارد.
شما در جورج تاون به مسجد “کاپیتان کلینگ” هم خواهید رسید که گنبد و منارههایش تحت تأثیر طراحی گوتیک، رومن و موریش است. به راستی که به هر گوشه و کنار پنانگ که چشم بیاندازیم شاهکار و اعجوبهای از معماری را مشاهده خواهیم کرد.
ردپای استعمار انگلیس
سرتاسر پنانگ را که نگاه کنید نمونههای زیادی از معماریهای زمان استعمار انگلیس را خواهید دید. “برج ساعت” یادبود ویکتوریا در سال 1902 ساخته شد که یادگاری از ملکه ویکتوریاست. این برج 60 فوت (تقریباً 18 متر) طول دارد که هر فوت آن به ازای هر سال از سلطنت ملکه انگلیس است. “تالار شهر” با رنگ سفید درخشنده و ورودی ماهرانه و استادانهاش نیز نمونه بارزی از ردپای استعمار انگلیس است. “کلیسای سنت جورج” نیز که به رنگ سفید خیرهکنندهای رنگآمیزی شده است قدیمیترین کلیسای وابسته به انگلیس در جنوب شرقی آسیاست که در سال 1818 ساخته شده.
قلعه “فورت کورنوالیس” بزرگترین قلعه دستنخورده در مالزی است که آن هم یادگاری از دوران استعمار انگلیس است. با این که این قلعه در واقع برای دفاع در برابر حملات دشمن ساخته شده است اما هرگز هیچ جنگی را به چشم خود ندیده است. داخل قلعه، کلیسای کوچکی را میبینید که در سال 1799 ساخته شده است و یکی از اولین عمارتهای مسقف ساخته شده در پنانگ به شمار میرود.
تذهیب نفس در معابد بوداییان
پنانگ مکانی شگفتانگیز برای مشاهده معابد بوداییان تحت تأثیر فرهنگهای گوناگون است. معبد “کِک لوک سی” که به عنوان معبد Supreme Bliss نیز مشهور است بتکدهای 7 طبقه دارد که در شبها با چراغهای قرمز و طلاییاش بسیار چشمنوازی میکند. معبد “مار بان کا لان” که طراحی سنتی جنوب چین را به خود گرفته زیستگاه تیرههای مختلف مار است که شاید در مسیر بازدیدتان با آنها مواجه شوید. طاق ورودی جاذبه اصلی معبد تاو بو کونگ است.
“وات چایامانگالارام” نیز یکی از معابد بوداییان تایلند است که نقشهونگارهای طلایی ظریف، مجسمههای رنگارنگ اژدها در حیاط و مجسمه نیمتنه بودا دارد که در ابعاد 54 متر است و یکی از بزرگترین معابد بودا در این منطقه به شمار میرود.
توقف زمان در “چو جتی“
“چو جتی” که همجوار بندر پنانگ است توسط مهاجران چینی فقیر در استان جنوبی فوجیان چین ساخته شده است. این خانههای چوبی بر روی ستونهای چوبی روی آب ساخته شدهاند و با مسیرها و کوچههای چوبی با دسترسی مستقیم به قایقها ساخته شدهاند که امروزه هنوز هم استفاده میشوند. در حال حاضر، مردم در این خانههای چوبی سکونت دارند منتها با این تفاوت که مدرن شدهاند و از امکاناتی نظیر برق و دیگر امکانات رفاهی برخوردارند.
هند کوچک متولد میشود
بازدید از میراث معماری پنانگ بدون بازدید از معابد هندوی اطراف جورج تاون کامل نخواهد شد. معبد “سری ماریامان” که قدیمیترین معبد هندو در این جزیره است در در سمت راست مرکز هند کوچک واقع شده است و 38 مجسمه ظریف و زیبا دارد که جایجای محوطه را پر کردهاند.
معبد “ناتوکوتای چتیار” بزرگترین معبد هندوی این شهر است که مرکز برگزاری جشنهای سالانه تایپوسام است. درست در مسیر همان خیابان معبد “سری میناکشی ساندریسوار” را پیدا خواهید کرد که مثل معبد سری ماریامان به شکل هرم ساخته شدهاند.
معبد “تپه آبشار” تجربه تماشای روحانگیز چشمههای خروشان در نوک تپه را برای گردشگران فراهم میکند. فضای داخلی با ستونهای حکاکی شده و لوسترهای درخشان مانند فضای بیرون سرشار از زیبایی است.