تجربهای که شاید یکی از بهترین و عجیبترینهای زندگی باشد، ممکن است بالا و پایینها و اثرات منفی ناشناخته بسیاری را با خود همراه کند. درست است که هرچه باشد بیشک ارزشش را دارد؛ ولی آگاهی داشتن و با آمادگی پیش رفتن و تصمیم گرفتن، کلید سپری کردن یک دوره بارداری آرام و خوب، و گذراندان دوران سخت پس از زایمان با کمترین آسیب است.
1. محدودیتها الزامی است
همانطور که در دوران بارداری دوست نداشتید هرکسی به شکم شما دست بزند و سعی میکردید فاصلهای منطقی رعایت کنید، پس از زایمان هم در دو مورد به خصوص، تعیین حد و مرزها الزامی است.
بیشتر زنان به جز در کنار همسر، از شیردهی به کودک در کنار افراد دیگر مضطرب میشوند؛ که قطع برای هم مادر و هم کودک مضر است.
همچنین در ماههای اولیه رشد کودک، برای حفاظت از او بهتر است تماس افراد ناشناس با او را محدود کنید؛ و مهمتر از همه، منابع شما برای نگهداری و مراقبت از نوزادتان، حرفهای دیگران نباشد.
2. به روش خاصی از زایمان دل نبندید
معمولا مادران با توجه به خواسته و افکار خود، ترجیحی از نوع زایمان دارند که فکرشان را به شدت درگیر میکند. متأسفانه ممکن است بنا بر مسائل پزشکی و فیزیکی شما، روشی که میخواهید ممکن نباشد. به عنوان مثال در بسیاری از موارد زایمان طبیعی برای مادر یا کودک خطر آفرین است، بنابراین پزشکان سزارین را صحیح میدانند. بیشتر تمرکز شما، بر روی آمادگی روحی و روانی خود برای خود زایمان باشد نه روش آن.
3. افسردگی پس از زایمان بسیار شایع است
این نوع از افسردگی تقریبا 1/5 مادران را درگیر میکند. ولی بسیار مهم است که نسبت به آن آگاهی داشته باشید و بدانید که کاملا نرمال است. حتی بنا بر تحقیقات، 10 درصد پدران نیز گرفتار این نوع از افسردگی پس از زایمان میشوند. مهمترین مورد در این دوران، حمایت همسر و در صورت نیاز مشاوره حرفهای است.
4. شیردهی با تمرین پیشرفت میکند
یکی از مشکلات اصلی مادران نو رسیده، عدم موفقیت در شیردهی برای دفعات اول است. باید بدانید که کاملا طبیعی بوده و نباید باعث افسردگی یا بی اشتیاقی شود. مدتی طول میکشد تا نحوه صحیح حمل کودک، قرار گیری سر و پستان و موقعیت نشستن خود را تشخیص دهید. بنابراین با تمرین، در مدت کوتاهی بهتر و بهتر خواهد شد.
5. بیش از آنچه که تصور میکردید حمایت و کمک نیاز خواهید داشت
ممکن است قبل از بارداری و زایمان، به استقلال خود حساس بوده باشید و حتی عادت داشته باشید که تقریبا تمام کارها را خودتان انجام دهید، ولی بهتر است بدانید که داشتن کمک و حمایت در دوران پس از زایمان الزامی است. به دلیل تغییرات شدید فیزیکی، تا حدود 2 ماه پس از زایمان بدن شما با مشکلاتی دست و پنجه نرم میکند که مانع از تمرکز و داشتن نیروی کافی میشود. همچنین نیازهای کودک در ماههای ابتدایی برای شما زیاد و ناشناس است. بنابراین نه تنها به کمک همسر بلکه اعضای نزدیک خانواده احتیاج خواهید داشت.
6. بچه دار شدن تغییر عظیمی در روابط زناشویی ایجاد میکند
حتی اگر پیوندتان از جنس سنگ و ضربه ناپذیر باشد، باز هم با ورود کودک، دنیایی جدید را تجربه خواهید کرد. به خصوص در زمانهایی که هر دو نفر خسته باشید، تاثیرات منفی مسئولیتهای اضافه شده را خواهید دید. بسیار مهم است که ارتباط کلامی خود با همسرتان را از قبل نیز قویتر کنید و بتوانید در هر موردی با یکدیگر صحبت کنید. نه تنها در مورد تغییرات مثبت، بلکه در مورد تغییرات منفی نیز با یکدیگر گفت و گویی کنید و سعی کنید راهکارهایی مشترک و کارساز بیابید.
7. ممکن از هر لحظه از این دوران را دوست نداشته باشید، و اشکالی ندارد
برای خود انتظاراتی از بعد زایمان ایجاد نکنید. حتی بسیاری از مادران در لحظه اولی که فرزند را در آغوش میگیرند، به دلیل درد زیاد لذتی که همیشه تصور آن را داشتند نمیبرند. مادر بودن و عاشق فرزند بودن، دلیل بر این نیست که سختی، مشکلات یا یا احتیاجات خود را انکار کنید.