سرویس سبک زندگی فردا: گاردنیا به خاطر یک دلیل ساده گیاهی بسیار دوست داشتنی شده، بوی دل انگیز و به یاد ماندنیاش!به نقل از فوت و فن پس با پرورش آن در خانه علاوه بر گلهای باشکوهش، از بویی خیال انگیز هم بهرهمند میشوید!
فکر میکنم اگر به خاطر بوی لطیف گاردنیا نبود، این گیاه هیچ وقت راهش را از گلخانه به درون خانه باز نمیکرد.
گاردنیا همچنین هدیهای محبوب است و هنگامی که به گل میرود غیر قابل مقاومت میشود! اما نگهداری این گیاه زیبا در شرایط معمول درون خانه اندکی سخت است. با این حال، حتی اگر چند ماه هم درون خانهتان زنده بماند رسالت خود را انجام داده!
شرایط رشد
– نور
گیاه به مکانی روشن و با نور زیاد نیاز دارد، اما باید آن را از آفتاب مستقیم، به خصوص آفتاب شدید تابستانی، دور نگه داشت.
– آبیاری
در طول فصل رشد خاک گیاه را همواره مرطوب نگه دارید و با فرا رسیدن زمستان آبیاری را به تدریج کاهش دهید.
– رطوبت
گیاه را در طول فصل رشد غبار پاشی کنید. غبار پاشی را با آب بدون املاح و هم دمای محیط انجام دهید. از آب مقطر هم میتوانید استفاده کنید. مواظب باشید در هنگام غبار پاشی آبی بر روی غنچههای گاردنیا نریزید. برای راحت شدن کار میتوانید از زیر گلدانی حاوی سنگریزه هم استفاده کنید. به این صورت که، زیر گلدانی را پر از سنگریزه کنید و نصف ارتفاع سنگ ریزهها آب درون زیر گلدانی بریزید و گلدان گیاه را روی آن قرار دهید. توجه کنید که کف گلدان با آب درون زیر گلدانی تماس نداشته باشد در غیر این صورت ریشهها پوسیده میشوند و گیاه دچار خفگی میشود.
– دما
گیاه به دمایی متعادل تا زیاد نیاز دارد و از دماهای پایین بدش میآید. گاردنیا را از معرض بادهای سرد و خشک زمستانی در امان نگه دارید.
– خاک
برای این گیاه از خاک قلیایی استفاده نکنید. گاردنیا خاک اندکی اسیدی را ترجیح میدهد.
– کود دهی
گیاه را 2 هفته یک بار با کودهای مایعی که حاوی تمامی عناصر مورد نیاز گیاه هستند و خاصیت اسیدی هم ندارند، کود دهی کنید.
تکثیر
یکی از روشهای تکثیر گاردنیا، قلمه ساقه است. برای تکثیر گیاه به این روش از فصل بهار تا پاییز، چند ساقه نسبتا جوان از گیاه را به کمک تیغ یا چاقویی تیز و استریل از آن جدا کنید. قلمهها را در هورمون ریشه زایی قرار دهید تا شانس موفقیتتان بالا برود. خاکی مخلوط از شن، پیت و خزه درست کنید. چند گلدان کوچک را پر از خاک ساخته شدهتان کنید و سپس قلمهها را در آن بکارید. قلمهها را در محیطی نسبتا گرم و مرطوبت قرار دهید. بعد از چند وقت رشد جدید را در آنها مشاهده میکنید و این به معنی موفقیت آمیز بودن قلمه گیری است!
البته همانطور که گفتیم، نگهداری گاردنیا درون خانه میتواند سخت باشد و ممکن است گیاه حتی آنقدر زنده نماند که بتوانید آن را تکثیر کنید. اما اگر واقعا به گاردنیاتان علاقه دارید تمام شرایط گفته شده در بالا را برایش فراهم کنید و دست از تلاش برندارید!
تعویض گلدان
اگر آنقدر مهارت داشتید که گاردنیاتان را زنده نگه دارید، گلدان آن را در بهار سال بعد عوض کنید. تعویض گلدان میتواند هر سال یا یک سال درمیان، بسته به نیاز گیاهتان، صورت گیرد.
برای تعویض گلدان، ابتدا صبر کنید تا گیاه به اندازه کافی رشد کند. به کف و دیوارههای گلدان چند ضربه آهسته وارد کنید، خواهید دید که گیاه به راحتی از داخل گلدان خارج میشود. گلدانی تنها یک سایز بزرگتر از گلدان قبلی گیاه تهیه کنید و گیاه را در آن قرار دهید و سپس گلدان را با خاک تازه و اندکی اسیدی پر کنید.
اگر گلدانی که گیاه را در آن میکارید چند سایز بزرگتر از گلدان قبلی باشد، رشد گیاه با اختلال مواجه خواهد شد. چرا که گیاه با قرار گیری در گلدان بزرگ جدیدش، تمام انرژی خود را صرف تولید ریشه برای پر کردن فضای خاک میکند و انرژی اضافهای برای رشد برایش باقی نمیماند.