احمد رحمانیان معاون قضایی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان فارس در گفتوگو با خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان با اشاره به لزوم توجه به آموزههای قانونی در علم پزشکی اظهار کرد: بسیاری از شاغلان حرفه پزشکی به دلیل عدم آگاهی به قوانین مربوط به قصورات پزشکی مرتکب این عمل میشوند که شورای حل اختلاف پزشکان با هدف سازش در همین راستا تشکیل شده است.
وی گفت: امروزه با وجود امکانات پیشرفته پزشکی، ایجاد بیمارستانها و درمانگاههای تخصصی و فوق تخصصی و افزایش دانش پزشکان در رشتههای مختلف، میزان شکایات از پزشکان و شاغلان حرفه پزشکی افزایش یافته است.
این مقام قضایی بیان کرد: افزایش شکایات علاوه بر اینکه سبب کاهش اعتماد عمومی به کادر درمانی میگردد، در افزایش استرس پزشکان در انجام اقدام درمانی نیز مؤثر است.
معاون قضایی دادگستری استان فارس یکی از علل افزایش این نمونه شکایات را عدم آگاهی شاغلان در حرفه پزشکی به وظایف و مسئولیتهای قانونی عنوان کرد و گفت: تخلفات پزشکانی غیرعمدی و تحت عنوان قصور مطرح میگردد منظور از قصور پزشکی کوتاهی غیرعمدی در انجاموظیفه توسط کادر درمانی است که سبب میگردد بیمار آسیب جسمی و یا روانی ببیند اگر بیمار بتواند قصور پزشک و کادر درمانی را در عدم رعایت استاندارد مراقبت درمانی اثبات کند کادر درمانی ضامن خسارت وارده است.
رحمانیان با بیان اینکه این قصور شامل بیاحتیاطی، بی مبادلاتی، عدم مهارت و عدم رعایت نظامات دولتی است تصریح کرد: قصور شاغلین پزشکی مشتمل بر اشتباه در تشخیص و طرح درمان و یا مدیریت و اداره کردن بیماری است شرط قصور پزشکی این است که پزشک درمان را پذیرفته باشد، استانداردهای قابل قبولی برای خدمات تشخیصی و درمانی وجود داشته باشد، عمل پزشک مغایر معیارهای علمی و فنی باشد و در نتیجه اقدام پزشک، بیمار متحمل آسیب روانی و یا جسمی گردد.
این مقام قضایی خاطرنشان کرد: پزشکان و شاغلان حرفه پزشکی اگر اقدامات آنان قانونی و منطبق با موازین علمی، اخلاقی و مشروع و برائت نامه قبل از عمل از بیمار یا اولیاء قانونی اخذ شده باشد، در مورد شکایات مطروحه تبرئه میشوند.
وی با اشاره به عدم آگاهی برخی از پزشکان به قوانین حرفه خود، مانند قانون مجازات اسلامی، قانون مسئولیت مدنی پزشکان و آئیننامههای انتظامی بیان کرد: بهعنوان مثال تحمیل مخارج غیرضروری به بیمار، ایجاد رعب و وحشت بیماری به بیمار، ایجاد تبلیغات بدون اخذ مجوز از سازمان نظام پزشکی، عدم رعایت تعرفهها از لحاظ آئیننامه تخلف است.
رحمانیان افزود: از جمله علل طرح شکایت از پزشکان و کادر درمانی را میتوان برخورد نامناسب پزشکان با بیمار و همراهان آنان، عدم توانایی در برقراری ارتباط مناسب کادر درمانی با بیمار، افزایش آگاهی بیمار نسبت به حقوق خود و موضوعات پزشکی، نداشتن طرح درمانی صحیح و منطبق با اصول علمی و ضعف استانداردسازی ارائه خدمات پزشکی در مراکز دولتی و خصوصی و حجم زیاد کار برخی از مراکز درمانی و پزشکان فراتر از توان و ظرفیت آنها دانست.
دبیر شورای پیشگیری از وقوع جرم استان فارس مهمترین راهکار پیشگیری از قصور و تخلفات پزشکی را ارتقاء سطح دانش و معلومات شاغلان حرفه پزشکی از قوانین و مقررات مرتبط با مسئولیتهای قانونی و حرفهای خود دانست و گفت: آگاه کردن بیمار و اولیاء قانونی از نوع، شدت، وخامت و عوارض بیماری، استاندارد کردن خدمات پزشکی و پرستاری و جلوگیری از اعمال سلایق فردی بهمنظور پاسخگویی، ایجاد شفافیت در روشهای ارائه خدمات به مراجعان و افزایش کیفیت خدمات از دیگر راههای پیشگیری از قصور در این شغل است.
رحمانیان با اشاره به برگزاری چند دوره آموزههای قانونی با همکاری سازمان نظام پزشکی شیراز با هدف ارتقاء آگاهیهای قانونی گروههای مختلف پزشکی اظهار کرد: همکاری این دو نهاد سبب شناسایی قصورات پزشکی برحسب رشته پزشکی و جلوگیری از آنها شدند، همچنین شورای حل اختلاف ویژه پزشکان و مرکز داوری پزشکان در سازمان نظام پزشکی باهدف فضازدایی و کاهش اتلاف وقت و افزایش صلح و سازش در رابطه بیمار و پزشک و کاهش آسیب بر پزشکان و کادر درمانی در روند رسیدگی قضایی و برچسب زدن به آنان ایجاد شده است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان فارس در پایان گفت: به منظور پیشگیری از قصورات پزشکی با همکاری این معاونت و سازمان نظام پزشکی بیش از 10 گروه تخصصی در رشتههای مختلف پزشکی در زمینه پیشگیری از قصورات پزشکی تشکیل شده است.