شناسه : ۷۱۵۵۹۲ - چهارشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۶ ساعت ۱۶:۴۴
اضطراب در جوانان
تحقیر شدن چیز آسانی نیست. در واقع برای نوجوانان، تجربه ناخوشایندی است که تا مدتها روی آنان تاثیر میگذارد
تحقیر شدن چیز آسانی نیست. در واقع برای نوجوانان، تجربه ناخوشایندی است که تا مدتها روی آنان تاثیر میگذارد. درد و اضطراب ناشی از آن، تمامی جوانب زندگیشان را تحت تاثیر قرار داده و به آنان حس تنهایی، انزوا، ضعف و اضطراب میدهد. قربانیان قلدری بی شک تحت شرایط استرسزا قرار میگیرند. چه تهدید شوند، مورد آزار و اذیت اینترنتی قرار بگیرند یا آنها را با اسامی تحقیرآمیز صدا کنند، قلدری تاثیر بلندمدتی دارد. قربانیان پس از مدتی دچار افسردگی، اختلالات تغذیه و حتی افکار خودکشی میشوند. ولی ممکن است دچار اختلالات اضطراب نیز بشوند.
اختلالات اضطرابی که نوجوانان آزار دیده به آن دچار میشوند
4 اختلال اصلی که قربانیان قلدری دچار آن میشوند شامل اختلال اضطراب پس از سانحه، اضطراب عمومی، حملات عصبی و اختلال اضطراب اجتماعی است.
- اختلال اضطراب پس از سانحه، اختلالی است که پس از اتفاقی آزاردهنده یا خطرناک، مثل تصادفی حاد یا از دست دادن خویشاوندان، رخ میدهد. هم چنین پس از آزار و قلدری مکرر خودش را نشان میدهد. مبتلایان به این اختلال، دچار فلاش بک میشوند، کابوس میبینند، به آسانی وحشت زده میشوند یا از جمع کنار میکشند. اگر فرزند شما به مدت طولانی و با شدت بسیار مورد آزار قرار گرفته باشد، احتمال ابتلایش به این اختلال بسیار بالا است.
- کودکانی که دچار اضطراب عمومی هستند، معمولا گرفتار نگرانیها و ترسهایی هستند که آنها را از فعالیتهای روزانه خود عقب میاندازد. مثلا، ممکن است همیشه احساس کنند اتفاق بدی در شرف وقوع است. برای دیگران، افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی به نظر بیش از حد نگران میآیند ولی علائم فیزیکی نیز در آنها رخ میدهد. این علائم شامل بی خوابی، دل درد، بی قراری و خستگی میشوند. برای قربانیان قلدری بسیار رایج است که احساس کنند اتفاق بدی در شرف وقوع است چرا که اتفاق بدی برای آنها در گذشته حین مورد آزار قرار گرفتن افتاده است. این استرس مکرر میتواند روی تمامی نقاط زندگیشان تاثیر بگذارد و تبدیل به اضطراب اجتماعی شود.
- اشخاصی که از اختلال هراس رنج میبرند، با حملات عصبی مکرر و غیرمنتظره دست و پنجه نرم میکنند. هنگام حمله، به طور ناگهانی وحشت زده میشوند. علائم دیگرش شامل عرق کردن، درد قفسه سینه و ضربان قلب سریع یا نامنظم است. اگر این اختلال درمان نشود، مبتلایان ممکن است از ترس وقوع این حملات دیگر از خانه خود بیرون نروند و کارهایی که پیش از این از آنها لذت میبردند را انحام ندهند.
- وقتی کسی از تحقیر شدن و نگاه منفی دیگران هراس داشته باشد، احتمالا دچار اختلال اضطراب اجتماعی است. مبتلایان، هنگام انجام کارهای روزمره خود، بسیار مضطرب میشوند و از قضاوتهای دیگران میترسند. آنها نگران این هستند که دیگران ظاهر یا کارهایشان را مسخره میکنند. در موارد حاد، مبتلایان از جمعها و گردهماییها به طور کلی فراری میشوند. جای تعجب ندارد که قربانیان قلدری دچار این اختلال شوند، مخصوصا اگر مکررا در جمع مورد تحقیر قرار گرفته شده باشند. آنها معتقدند خجالتی که زمان مدرسه تجربه کردند بارها و بارها برایشان اتفاق خواهد افتاد.
چگونه میتوانید به درمان اختلال اضطراب فرزندتان کمک کنید؟
برخی روشهای مقابله و کنار آمدن وجود دارد که ممکن است به رفع ترسها و حملات اضطرابی فرزندتان، درصورت خفیف بودنشان، کمک کند. مثلا برخی افراد با نقاشی و طراحی و نوشتن نگرانیهایشان آرامش مییابند. این کارها علاوه بر این که به رفع استرس کمک میکند، ذهنشان را نیز به سمتی هدایت میکند که بتوانند با خلاقیت احساساتشان را نشان دهند. گزینههای دیگر شامل یاد دادن روشهای تمدد اعصاب به فرزندتان، تشویق کردن او به ورزش کردن و دعا و مدیتیشن میشود.
ولی وقتی ترس و نگرانیهای فرزندتان به حدی شدید باشند که زندگی او را مختل کنند، بسیار مهم است که به مشاور مراجعه کنید تا نوع اضطرابی که از آن رنج میبرد را تشخیص داده و بکوشید درمانش کنید.