پریود یا عادت ماهانه، چرخهای طبیعی در زندگی زنان است اما بسیاری از آنها طی این دوران، خونریزیهای زیاد و دردناکی را پست سر میگذارند که گاه جریان عادی روزمرهٔ آنها را مختل میکند. اکنون محققان خبر از کشفی دادهاند که بر اساس آن، به نظر میرسد بزودی چنین مشکلی به خاطرهای از گذشتهٔ این زنان تبدیل شود.
به گزارش به نقل از سلامت آنلاین، قاعدگی عملکردی طبیعی در بدن زنان است که آنها در سراسر جهان با پا گذاشتن به مرحله بلوغ هر ماه دچارش میشوند. در حالی که بسیاری از زنان دورههایی با درد و خونریزی کم را پشت سر میگذارند، بسیاری دیگر ممکن است گرفتار دردهای شدید و جریان سنگین خونریزی از دستگاه تناسلی خود شوند.
گفته میشود که سبک زندگی در این تفاوت نقشی اساسی ایفا میکند اما محققان دانشگاه ادینبورگ در بریتانیا بتازگی پروتئینی کلیدی به نام HIF-1 را شناسایی کردهاند که ادعا میکنند با آن میتوان علت خونریزیهای شدید و دردناک را در چنین زنانی توضیح داد.
آنها درباره بخشی از دیوارهٔ رحم موسوم به اندومتریوم (endometrium) تحقیق کردند که طی دوره عادت ماهانه فرو میریزد و سطحی زخممانند را به جا میگذارد که باید در جریان ریزش خون التیام پیدا کند. این محققان دریافتند که کاهش میزان اکسیژن (موسوم به hypoxia) بدن زنان را برای تولید HIF-1 تحریک میکند تا باعث ترمیم این سطوح زخممانند رحم شود.
به گفته گروه تحقیق، یافتههای آنان نشان داده در زنانی که قاعدگی شدید و دردآوری دارند نسبت به آنها که خونریزی طبیعی و کمتر دردناکی را پشت سر میگذارند، میزان تولید HIF-1 کمتر است.
آزمایش روی موشها حاکی از این بوده است که با استفاده از دارویی برای افزایش سطح HIF-1 میتوان میزان خونریزی و دردهای ناشی از آن را کاهش داد.
این آزمایش نتایج امیدوارکنندهای برای درمان و بهبود وضعیت بسیاری از زنان گرفتار چنین قاعدگیهایی را در سراسر جهان در بر داشته است.
گفته میشود در صورت مثبت بودن آزمونهای انسانی، در 20 تا 30 درصد از زنانی که قبل از یائسگی دچار خونریزی شدید طی پریود ماهانه خود میشوند چنین روندی به خاطرهای در گذشته تبدیل خواهد شد و پریود ماهانه برای آنها عملا وضعیتی قابل تحمل خواهد یافت.
جزئیات بیشتری از این تحقیق و یافتههای آن در مجله Nature Communications منتشر شده است. (سلامت آنلاین/ ترجمه: زری حسینزاده)