به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، فاطمه علیمیرزایی، مسئول بخش سفال پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی- فرهنگی امروز چهارشنبه با اعلام این مطلب، به اهمیت و ضرورت استفاده از روشهای مختلف آزمایشگاهی در مطالعه آثار تاریخی- فرهنگی اشاره کرد.
او با بیان این نکته که محدودیت در امر نمونهبرداری در بسیاری از موارد از عمده مشکلات موجود برای آنالیز آثار است، استفاده از روشهای آنالیز غیرتخریبی را یک اولویت دانست.
او با اشاره به آغاز پروژه مطالعه زرین فام های موزه ای توسط بخش سفال پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی و همچنین مقایسه آنها با نمونه های مطالعاتی که قابلیت نمونه برداری دارند گفت: در مرحله اول 5 عدد از اشیاء موزه سفالینه و آبگینه ایران توسط دستگاه XRF پرتابل مدل Niton XL3t GOLDD+، مورد آنالیز عنصری قرار گرفت.
علیمیرزایی افزود: این دستگاه کاملاً غیر تخریبی بوده و این امکان را فراهم می کند تا اشیاء موزه ای که قابلیت نمونه برداری ندارند؛ بدون خروج از موزه مورد مطالعه قرار گیرند.
وی گفت: اشیای انتخاب شده از نمونه های تاریخ دار مربوط به قرن هفتم و زرین فام اولیه و نمونه های دیگر منسوب به سامرا و دیگری منسوب به ابوزید بودند.
او افزود: این آثار با هماهنگی اداره کل موزه ها و میراث استان تهران از ویترین خارج شده و با همکاری مسئول بخش XRF پژوهشکده به وسیله دستگاه مورد آنالیز قرار گرفتند.
او گفت: نتایج به لحاظ کیفی قابل قبول بوده ولی قطعا در کنار دستگاههای مکمل دیگر می تواند دقیق تر بررسی شود.