ایسنا نوشت: زهرا عبداللهی، با اشاره به برنامه ستاد ملی کاهش مصرف قند و شکر برای کاهش قند در دو محصول جدید،گفت: ستاد ملی کاهش مصرف قند و شکر که سازمانهای غذا و دارو، استاندارد و انجمن صنایع غذایی و دفتر بهبود تغذیه در آن حضور دارند، به طور مرتب برای کاهش قند در محصولات غذایی اقدامات کارشناسی را انجام میدهد. در حال حاضر یکی از این برنامهها کاهش قند در شیرهای طعم دار است؛ چون میزان قند آنها بالا است. جلسات بازنگری این برنامه نیز انجام شده و به صورت آزمایشی شیر کاکائو و شیر طعمدار با قند کمتر تولید شده است. استانداردهای آن نیز به زودی تصویب میشود.
وی ادامه داد: این اقدام برای تمام محصولات غذایی با توجه به اولویت الگوی مصرف آنها انجام میشود. یکی دیگر از این محصولات ماستهای میوهای است. میزان قند مورد استفاده در این ماستها بازنگری شده و کاهش پیدا کرده است. صنایع غذایی در حال حاضر موظف به اجرای این استانداردها هستند. برای پایش این محصولات نیز سازمان غذا و دارو در قالب طرح «پی. ام. اس.» در سطح عرضه نمونههایی را جمعآوری میکند و به آزمایشگاه میفرستد تا میزان قند آن اندازهگیری شود. سازمان ملی استاندارد نیز این کار را انجام میدهد. وزارت بهداشت نیز با کمک انستیتو تحقیقات تغذیه کشور هر سال پایش قند، نمک و چربی را در محصولات موجود در سطح بازار که استاندارد آنها بازنگری شده، انجام میدهد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت همچنین اضافه کرد: تاکنون اقداماتی برای کاهش قند در نوشابههای گازدار انجام شده و میزان آن نیز کاهش پیدا کرده است. این بازنگری استاندارد در آبمیوهها، نوشیدنیهای میوهای و هر نوشیدنی که قند افزوده دارد، انجام شده و صنایع موظف هستند بر اساس استانداردهای جدید، میزان قند را در انواع نوشیدنیها و نوشابهها کاهش دهند.
عبداللهی درباره جزییات برنامه افزودن ویتامین «دی» به محصولات غذایی نیز توضیح داد و گفت: با توجه به مشکل کمبود ویتامین «دی» در کشور، یکی از اقدامات ضروری، غنیسازی محصولات غذایی با این ویتامین است. یکی از این محصولات روغنهای خوراکی هستند. علاوه بر آن شیر و محصولات لبنی نیز باید با این ویتامین غنی شوند. در حال حاضر چند شرکت محصولات غنی شده با ویتامین دی تولید کردهاند. در زمینه غنیسازی آرد با ویتامین دی علاوه بر آهن و اسید فولیک نیز کار میشود.
وی ادامه داد: روغنهای خوراکی حامل مناسبی برای ویتامین دی هستند. به همین دلیل این برنامه در تمام دنیا اجرا میشود. زمانی که ید به نمک اضافه شد، تاکید میشد که باید برای کاهش مصرف نمک به مردم آموزش داده شود، اما همان میزان کم نیز بهتر است یددار باشد. درصدی از انرژی روزانه باید از روغن تامین شود. یکی از برنامههای اصلی ما نیز کاهش مصرف روغن و چربی برای جلوگیری از اضافه وزن و بیماریهای قلبی و عروقی است؛ به همین دلیل ترجیح داده میشود همان مقدار کم روغن که مردم مصرف میکنند، حتما ویتامین دی داشته باشد.