علل اصلی دل درد چه می تواند باشد؟
دل درد از جمله دردهای موجی است؛ یعنی گاهی آنقدر شدید میشود که فرد حتی نمیتواند نفس بکشد و گاهی درد فروکش میکند. فرد مبتلا به دل درد گاه مجبور میشود تا ساعتها در دستشویی بماند.
چه چیزی باعث دل درد میشود؟
بدن ما از برخی نشانهها استفاده میکند تا هشدار دهد که خطری در درون ما در حال وقوع است. یکی از این نشانهها دل درد است.برخی از دلایل دل درد کاملا روشن است؛ مثل وقتی که فرد پرخوری میکند یا وقتی که یک کودک نوپا چیز، خطرناکی را میبلعد. اما اغلب مواقع علت دل درد را نمیتوان به راحتی تشخیص داد.
برخی از دلایل اصلی ایجاد دل درد عبارتند از:
یبوست:
یکی از مهمترین دلایل شکم درد، یبوست است. یبوست در اثر رژیمهای غذایی نامناسب که مایعات و فیبر کمی دارند، ایجاد میشود.
عفونت:
وقتی که یک ویروس یا باکتری وارد بدن ما میشود، بدن برای خلاصی از آن شروع به نشان دادن واکنشهایی میکند و واکنشهای مربوط به دستگاه گوارش معمولا با اسهال و استفراغ همراه است. عفونت باکتریایی موجب مسمومیت غذایی میشود. برخی از دل دردها بر اثر ورود باکتری به بدن ایجاد میشوند؛ مثل گلو درد، سینه پهلو، عفونت دستگاه ادراری و عفونت دستگاه تناسلی.ویروسها نوع دیگری از عفونتها هستند که باعث آنفلوآنزای شکم میشوند. هم باکتریها و هم ویروسها به راحتی از یک فرد به فرد دیگر انتقال مییابند. اما خبر خوب اینکه در اغلب موارد اگر دستها را به خوبی بشویید و از وسایل شخصی دیگران استفاده نکنید، میتوانید با آن مقابله کنید.
سوزش و التهاب:
وقتی یکی از ارگانهای داخلی بدن دچار زخم یا ورم میشود، ایجاد دل درد میکند. دردهای ناشی از آپاندیس، زخم معده، سندرم روده حساس و بیماری التهاب روده منجر به دل دردهای شدید میشوند که باید مداوا گردند.
واکنش بدن نسبت به برخی غذاها
بدن برخی افراد قادر به هضم بعضی غذاها نیست؛ مثلا برخی افراد نمیتوانند لاکتوز موجود در شیر را تحمل کنند و به همین دلیل باید از خوردن آن و کلیه فرآوردههای حاوی لاکتوز پرهیز کنند. اگر شما نیز جزء افرادی هستید که به برخی از غذاها واکنش نشان میدهید و دچار دل درد میشوید، بهتر است با مشورت پزشک آن را از برنامه غذایی خود حذف کرده و جایگزین مناسبی برایش بیابید.
بعضی از حساسیتها شامل حساسیت به برخی غذاها میشود. در این حالت واکنش دستگاه ایمنی بدن هنگام خوردن آن غذای خاص، به گونهای است که در او ایجاد درد میکند. حساسیت به غذا با عدم تحمل برخی غذاها کاملا فرق دارد. اگر کسی به غذایی حساسیت دارد، به هیچوجه نباید آن را بخورد؛ زیرا حتی خوردن مقدار بسیار کمی از آن غذا میتواند او را تا پای مرگ بکشاند.
استرسهای روحی:
وقتی که فرد بیش از حد دچار استرس، نگرانی و افسردگی میشود، ناراحتیهای عاطفی و روحی روی عملکرد دستگاه مختلف بدنش اثر میگذارد و موجب ایجاد دردهایی مثل سردرد و دل درد میشود. استرس واکنش دفاعی و عادی بدن است، اما باعث بروز مشکلات گوارشی میشود و در درازمدت میتواند عملکرد معده و روده را مختل سازد. استرس عامل رفلاکس معده و مری، زخم معده و اثنیعشر و سندرم کلون میباشد. تغذیه سالم و متنوع یکی از عواملی است که باعث کاهش استرس میشود، زیرا به مقدار کافی ویتامینB، C، منیزیم و سایر ویتامینها و مواد معدنی را به بدن میرساند. به میزان کافی بخوابید.
مشکلات تناسلی:
برخی موارد دل درد فقط مربوط به مشکلات دستگاه گوارش نیست. درد شکم به دلیل قاعدگی یکی از علل عمده دل درد در میان دختران و زنان است. عفونت دستگاه تناسلی، مثل عفونت و بیماری التهاب لگن نیز ایجاد دل درد میکند. در مردها، زخم بیضه موجب دل درد میشود. بیشتر زنان در دوران بارداری دچار حالت تهوع میشوند و این حالتها گاه با دل درد نیز همراه است. اما گاهی دل دردهای شدید زنان باردار میتواند در اثر قرار گرفتن جنین در یک جایگاه نامناسب (خارج رحم) باشد.
در این گونه مواقع باید حتما موضوع را با پزشک درمیان گذاشت تا اقدامات لازم انجام گیرد. برخی از بیماریها روی عملکرد ارگانهای بدن اثر میگذارند و ایجاد درد میکنند. بیماری کران میتواند به دیواره روده آسیب برساند و موجب زخم و ورم روده شود. بیماری فتق، باعث انسداد روده و رشد تومور میگردد. انقباض ماهیچهها و دلپیچههای شدید روی رودهها، تخمدانها و بیضهها اثر میگذارد و گاه عملکرد آنها را مختل میسازد.
کیست تخمدان:
از دیگر عوامل بروز درد در ناحیه پایین ناف و لگن است. کیستهای بزرگ ممکن است درد لگن را افزایش دهند و فرد دچار تکرر ادرار شود.
درد شکم و علامت زودرس سرطان تخمدان:
سرطان تخمدان زودتر از آنچه اکنون درمان میشود، قابل درمان است. زنان مبتلا به سرطان تخمدان حداقل شش ماه قبل از تشخیص، دچار علائم زودرسی مثل تورم و درد شکم میشوند. با توجه مناسب به علائم بیمار میتوان اقدام به درمان آن نمود. علاوه بر آن، دل درد میتواند در اثر برخی بیماریهای خاص، مثل دیابت، ایجاد شود.ایجاد تغییر در سبک زندگی و عادات غذایی اهمیت بسیاری دارد، زیرا ممکن است علت درد باشد و تغییر دادن آنها به رفع بیماری کمک کند؛ مثلا افرادی که به مشکل عدم تحمل لاکتوز دچار هستند، میتوانند رژیم غذایی خود را تغییر دهند و ماست را جایگزین شیر کنند.
اگر زخم معده شما را آزار میدهد، غذای محرک نخورید. کمتر قهوه بخورید، زیرا کافئین قهوه زخم را تحریک میکند. از مصرف زیاد آسپیرین نیز بپرهیزید. سیگار هم نکشید، زیرا نیکوتین سیگار به پوشش معده آسیب رسانده و زخم آن را تشدید میکند.اگر از بیماری روده تحریکپذیر رنج میبرید و این مساله باعث دل درد شما شده است، فیبر و سبزیجات بیشتری بخورید تا هم از یبوست شما جلوگیری شود و هم دردتان آرام بگیرد. غذاهای پر ادویه و محرک نخورید.
زنانی که بر اثر کیست داخل رحم، کشش عضلات لگن، ابتلا به انواع عفونتها و رشد تودههای غیرسرطانی دچار فشار و درد شکم و لگن میشوند، باید به پزشک مراجعه کنند تا با تشخیص علت اصلی درد، شروع به مصرف داروهای لازم نمایند. در صورت عفونت، باید آنتیبیوتیک مصرف شود. فیزیوتراپی به تقویت عضلات لگن کمک میکند و از درد میکاهد.
گردآوری: مجله اینترنتی دلگرم