محمدقسیم عثمانی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص التهابات اخیر بازار ارز اظهار داشت: انتظار جامعه این بود که ارزش ارز بیش از قیمت فعلی آن است و قیمت ارز به سمت ارزش واقعی آن حرکت میکند و اصلاحاتی در نظام ارزی کشور ایجاد خواهد شد، لذا نقدینگی به این بخش وارد شد.
نماینده مردم بوکان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: کارشناسان دولتی و غیردولتی و حتی رسانهها این مفهوم را بین مردم جا انداخته بودند که قیمت ارز غلط تعیین شده و در حال حرکت به سوی قیمت واقعی خود است؛ این امر موجب شد که مردم پساندازهای خود را وارد بازار کنند.
این اقتصاددان مجلس افزود: در بازار مسکن و یا بازار بورس چنین انتظاراتی وجود ندارد، راه ورود نقدینگی به تولید نیز بسته است، لذا نقدینگی وارد بازار ارز میشود؛ دولت نیز به موقع تقاضاها را پاسخ نداد و این امر موجب نوسانات شدید در بازار ارز شد.
عثمانی تصریح کرد: این حجم نقدینگی به هر بازاری که وارد شود، مخرب و ویرانگر است و بستر مناسب برای سرمایهگذاری آن فراهم نشده است و مانند سیل به هر بازاری وارد شود، آن را نابود میکند.
وی گفت: امروز اگر تولیدکنندگان نیز چاره داشتند، منابع خود را میفروختند و تبدیل به ارز میکردند، زمانی که تولید سودآوری ندارد، نرخ بازدهی تولید کمتر از نرخ سود بانکی است و تولیدکننده حتی نمیتواند با بازدهی خود، پوشش هزینههای بانکیاش را بدهد، به طور طبیعی نقدینگی به سمت بازار تولید حرکت نکرده و به سمت بازارهای کاذب مثل بازارهای ارز میرود.
نماینده مردم بوکان در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در سال حمایت از کالای ایرانی، اولین اقدام دولت باید در راستای اصلاح نرخ ارز صورت میگرفت، این امر موجب رونق صادرات و جلوگیری از واردات میشد. با رسیدن ارز به نرخ واقعی، صادرکنندگان تشویق شده و واردات کاهش مییافت؛ اما این کار باید با اراده دولت انجام میشد، ولی نوسانات بازار ارز دولت را مستأصل کرد و موجب افزایش لجامگسیخته نرخ ارز شد که این نوسانات، نتیجهای در قالب افزایش صادرات و کاهش واردات نخواهد داشت، زیرا فعالان اقتصادی نمیتوانند آینده را پیشبینی کنند و به همین دلیل سرمایهگذاری امکانپذیر نیست.