با ششمین قسمت از پروندۀ انیمیشن در گذر زمان در خدمت شما بزرگواران هستیم. مقالۀ پیش رو به دهۀ هفتاد (دومین دوران درخشش هالیوود پس از دهۀ پنجاه) اختصاص دارد. با بررسی آثار ماندگار کمپانی دیزنی در دهۀ هفتاد میلادی همراهمان باشید.
مسیر شکوهمند دیزنی به چهارمین دهۀ فعالیتش که رسید، سبب ایجاد جریان تازهای از انیمیشنها شد. انیمیشنهایی که برگرفته از نگاه سینمایی جدی بودند و کمتر قصههای کودکانه میگفتند. نمونۀ بارز این نگاه رشدیافته به قصهها، گربههای اشرافی است. در گربههای اشرافی روایت، حول محور گربۀ مادهای به نام دوشس میگردد که بههمراه بچههایش در خانهای اشرافی زندگی میکند. زن صاحب دوشس، با قرارگرفتن در آستانۀ مرگ وکیلش را فرا میخواند و در وصیتش گربهها را وارث خود قرار میدهد. خدمتگزار زن (ادگار) که پس از مرگ گربهها وارث اموال او خواهد شد، تصمیم به سربهنیستکردن گربهها میگیرد. در گیر و دار نقشۀ پلید ادگار، دوشس با گربۀ نری به نام آقای او مالی آشنا میشود که او را در بازپسگیری ثروتش یاری میرساند. این رمانس ماجراجویانۀ دیزنی با قصهای بزرگسالانه، آغازگر مسیر روایتهای اصلی (Original) این شرکت انیمیشنسازی میشود. پس از گربههای اشرافی، قرارگرفتن حیوانات بهعنوان کاراکتر بهطور جدی تا اواخر دهۀ هشتاد در آثار دیزنی ادامه یافت.
جایگزینی یک روباه در نقش قهرمان رنسانسی انگلستان (رابین هود) یکی از پیشروترین ایدههای اصلی دیزنی بود که به اجرا درآمد. با اکران رابین هود در هشتم نوامبر سال 1973 میلادی، یک نمونۀ کاملاً بزرگسالانه از انیمیشن همراه با طنزهای تلخ و کمدیهای موقعیت شکل گرفت. بدعتی که بعدها سبب ساخت شاهکارهای دهۀ نود دیزنی شد. ایدۀ بینظیر آغازین انیمیشن رابین هود بدین صورت بود که راوی داستان، یک خروس نر در نقش الن ای دل، قصه را بازگو میکند (الن ای دل در افسانۀ عامیانه رابین هود نیز نقال حماسه است). این خروس گیتارنواز که به سبکهای بلوز و کانتری علاقه دارد، با ورودش در مهمترین لحظات نسخۀ کمدی حماسۀ رابین هود و اجرای قطعاتی در باب این لحظات، به یکی از نمادهای هنر انیمیشن مبدل شد. در کل نسخۀ دیزنی نیز همانند قصۀ اصلی، به رابین هود جوان میپردازد که با دزدی از پرنس جان (ولیعهد انگلستان) به مردم فقیر شهر ناتینگهام کمک میرساند. این اثر به جرأت یکی از برجستهترین تولیدات شرکت والت دیزنی است که بههیچوجه در چهارچوب محدودیت سنی برای مخاطب قرار نمیگیرد.
به پایان ششمین قسمت از پروندۀ انیمیشن در گذر زمان رسیدیم. در مقالۀ بعدی نگاهی به انیمیشن محبوب و نوستالژیک ماجراهای بسیار وینی پو خواهیم داشت. سپس با بررسی کوتاه الیور و دوستان و پری دریایی کوچولو، پروندۀ دهۀ هشتاد کمپانی دیزنی را نیز خواهیم بست. تا هفتۀ بعد… .