سیگار الکترونیکی (ویپ) وسیلهای سرطانزاست که سلامتی افراد را به خطر میاندازد و نه تنها کمکی به ترک سیگار نمیکند بلکه اعتیاد و وابستگی به مواد دخانی را هم به همراه دارد.
طبق آمار منتشر شده از طرف وزارت بهداشت چهار درصد زنان سیگار مصرف میکنند؛ برای بررسی سیگار الکترونیکی و اینکه مصرف این وسیله چه خطرهایی را برای افراد به دنبال دارد با علیرضا نوروزی روانپزشک مرکز ملی مطالعات اعتیاد و حسین شیخ مددکار خانواده گفتوگوهایی را انجام دادیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
ساختمان سیگار الکترونیکی
علیرضا نوروزی روانپزشک مرکز ملی مطالعات اعتیاد در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درباره ساختمان سیگار الکترونیکی اظهار کرد: این وسیله حدود 10 تا 20 سال است که در بازار وجود دارد و از یک محفظهای که داخل آن نیکوتین است که به آن کارتریج گفته و یک کویل که به کمک باتری حرارت در آن ایجاد میشود، تشکیل شده است؛ این حرارت وقتی در کنار کارتریج قرار میگیرد باعث تولید بخار میشود و فرد این بخار حاوی نیکوتین را وارد بدنش میکند.
![سیگارهای الکترونیکی؛ گرگی در لباس میش/ سیگارهای مدرن امروزی چه بلایی بر سرتان میآورند؟ سیگارهای الکترونیکی؛ گرگی در لباس میش/ سیگارهای مدرن امروزی چه بلایی بر سرتان میآورند؟](/Upload/Public/Content/Images/no-preview.jpg)
آیا مصرف سیگار الکترونیکی اعتیادآور است؟
وی در پاسخ به این سوال که آیا مصرف سیگار الکترونیکی اعتیادآور است یا خیر، بیان کرد: سیگار الکترونیکی حاوی نیکوتین بوده بنابراین مشابه سایر محصولات حاوی نیکوتین اعتیادآور است و وابستگی را در افراد ایجاد میکند.
این روانپزشک مرکز ملی مطالعات اعتیاد افزود: سیگار الکترونیکی زمان کوتاهی است که در بازار وجود دارد بنابراین در بسیاری از پژوهشها این وسیله مورد بررسی قرار نگرفته است و نمیتوانیم درباره ضررهای این محصول نظر قطعی بدهیم، اما طبق اطلاعات موجود مواجهه با نیکوتین به تنهایی بدون اینکه همراه با دود یا سایر مواد شیمیایی باشد سرطانزاست؛ از سوی دیگر رویارویی با نیکوتین خطر بیماریهای قلبی و عروقی را هم افزایش میدهد.
نوروزی تاکید کرد: امروزه صنایع تولید کننده تنباکو به روشهای گوناگون سیگار الکترونیکی را به بازار معرفی میکنند و آن را کم خطرتر از سیگار معمولی جلوه میدهند؛ سیگار الکترونیکی میتواند موجب آغاز وابستگی به نیکوتین شود بنابراین وقتی افراد به علل گوناگون به این وسیله دسترسی ندارند به مصرف سیگار روی میآورند.
وی تصریح کرد: متاسفانه در ایران نظارت کافی بر سیگارهای الکترونیکی وجود ندارد در نتیجه نمیتوانیم بگوییم که با هر یک پُک که فرد به سیگار الکترونیکی میزند چقدر با نیکوتین و سایر مواد سمی روبرو میشود.
![سیگارهای الکترونیکی؛ گرگی در لباس میش/ سیگارهای مدرن امروزی چه بلایی بر سرتان میآورند؟ سیگارهای الکترونیکی؛ گرگی در لباس میش/ سیگارهای مدرن امروزی چه بلایی بر سرتان میآورند؟](/Upload/Public/Content/Images/no-preview.jpg)
نیکوتین؛ مادهای فوقالعاده سمی
این روانپزشک مرکز ملی مطالعات اعتیاد با اشاره به سمی بودن نیکوتین گفت: نیکوتین مادهای فوقالعاده سمی است که در اوایل قرن گذشته میلادی از آن برای نابودی آفات نباتی استفاده میشد؛ اگر نیکوتین به شکل تصادفی وارد بدن کودکان شود مسمومیتهای شدید و کشنده را ایجاد میکند.
آیا با سیگار الکترونیکی میتوان سیگار معمولی را ترک کرد؟
وی درباره اینکه آیا سیگار الکترونیکی میتواند جایگزین ترک سیگار شود، گفت: طبق بررسیهای انجام شده سیگار الکترونیکی ابزار مناسبی برای ترک سیگار نیست زیرا افرادی که سیگار الکترونیکی را جایگزین سیگار معمولی میکنند پس از مدتی دوباره به مصرف سیگار روی میآورند و احتمال موفقیت آنها برای ترک کامل سیگار افزایش پیدا نمیکند؛ برای ترک سیگار به مداخلات رواندرمانی و روانشناختی نیاز است.
علت روانی سیگار کشیدن
حسین شیخ مددکار خانواده در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درباره علت روانی سیگار کشیدن اظهار کرد: کودک درون هر انسانی در دوران کودکی باید یک تا چند مرحله را طی کند؛ یکی از این مراحل با لب فرد در ارتباط است که شخص باید بتواند این مرحله را از طریق شیر خوردن از بدو تولد تا سه سالگی بپیماید بنابر این اگر فرد نتواند از این مرحله به شکل کامل عبور کند این نیاز همیشه با فرد همراه است و تمایل دارد که آن را به طرق گوناگون برطرف کند.