درختان و گیاهان زیادی در حال حاضر در اقصی نقاط این کره خاکی در حال انقراض و به ورطه نابودی کشیده شده اند که سهم عمده ای از تخریب پوشش طبیعتی آنان را فعالیت های نادرست انسانی در کشورهای مختلف جهانی تشکیل می دهد. سلامتی و تلاش برای حفظ و بهبودی شرایط زیست محیطی گیاهان در نقاط مختلف از این جهان، مسئله ای است که به همه ما مربوط می شود و همه کسانی که در حال تنفس و زندگی کردن هستند باید خود را در قبال سلامتی این گونه های گیاهی و درختی مسئول بدانند! نابودی محیط زیست با تمام محتویات و گونه های گیاهی و حتی جانوری که در خود جای داده است. سبب نابودی چرخه حیات انسان ها می شود! جالب است بدانید برای اولین بار فردی به نام جان سی فیلیپس که از حامیان سفت و سخت محیط زیست طبیعی در جهان بود و از تابعیت آمریکایی بهره می برد در خصوص از بین رفتن گونه های مختلف گیاهی و جانوری واکنش اساسی نشان داد و طرح تهیه ایجاد فهرستی در خصوص گونه های در معرض انقراض جهان را پیشنهاد کرد! آقای فیلیپس در نهایت تمام تلاش ها و کوشش هایی که انجام داد موفق شد دو مجموعه تحت نام های انقراض و از بین رفتن پستانداران نیمکره غربی زمین به قلم گلاور آلن و همچنین انقراض و از بین رفتن پستانداران قاره کهن به قلم فرانسیس هارپر در سال های 1942 و 1945 منتشر نماید. با همگردی همراه باشید تا گیاهان در حال انقراض و کشورهای میزبان گیاهان در خطر انقراض ها را بشناسید.
کتاب های مذکور سبب شد تا فهرستی جدید با نام فهرست قرمز از سوی اتحادیه IUCN (اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت) منتشر شود تا همه کارشناسان و افراد صاحب نظر بتوانند از نوع گونه هایی در حال انقراضی که در این فهرست قرار داده شده اند، مطلع شوند. سازمان بین المللی حفاظت از طبیعت در سال 1950 میلادی با استفاده از یک ترکیب طبقه بندی شده به صورت کاملا منظم این گونه های گیاهی در خطر انقراض را در دسته های مختلفی قرار داد اما مشکل این جا بود که این گونه ها روز به روز هم بر تعدادشان افزوده می شد و هم دچار گستردگی تنوعی بیشتری می شدند و همین موضوع دلیلی شد تا این سازمان جهانی با طراحی و ایجاد سایتی در این خصوص آن هم در سال 2000 و همچنین بارگذاری فهرست قرمز بر روی آن، بار مسئولیت معرفی و شناخت این گونه های نه چندان خوشبخت جهانی به مردم را تا حد زیادی کم کند چرا که افراد سرشناس زیادی با بازدید از این سایت و حمایت هایی که انجام دادند سبب گشتند تا لااقل بخش کوچکی از این گونه های درختی و گیاهی در حال انقراض از شرایط زوال و نابودی خارج شوند. پس اگر شما نیز همچون ما کنجکاو شده اید بدانید در حال حاضر بیشترین تعداد انقراض گونه های گیاهی در کدام کشورهای جهان می باشند، با همگردی در ادامه همراه شوید تا 10 تا از کشورهای میزبان درختان و گیاهان در حال انقراض را به شما معرفی نماییم.
کشورهای میزبان گونه های گیاهی در خطر انقراض: مکزیک
مکزیک با داشتن 382 گونه گیاهی در حال انقراض یکی از کشورهای فهرست ما می باشد که با تمام تلاش ها و کوشش هایی که در آن برای حفظ شرایط محیطی درختان و گیاهان و همچنین بهبود وضعیت زیستی انان انجام گرفته است اما هنوز هم که هنوز است تعداد زیادی از گونه ها گیاهی این کشور در حال انقراض و نابودی هستند! دلایل زیادی در اوضاع نابسمان اقلیم گیاهی مکزیک موثر است که از جمله آن ها می توان به ساخت و سازهای غیر مجاز، جنگل زدایی و عدم توجه کافی به پوشش گیاهی در سطح کلان کشوری، تغییرات آب و هوا و صد البته پرورش جانوران و استخراج بیش از حد از اندوخته های درون زمینی اشاره داشت. وقتی زمین امتیاز غنی بودن خودش را از دست بدهد در منطقه ای، معلوم است که گل و گیاه و حتی زندگی جانوران نیز به خطر می افتد و رشد و نِمُو آنان تقریبا غیر ممکن می شود! نگرانی اصلی در بین 10 کشور همچون مکزیک در این است که برخی از این گونه ها تنها در این کشورها یافت می شوند و حتی با استفاده از علم روز پرورش و گیاه شناسی نیز نمی توان نمونه آن ها را در گوشه دیگری از این جهان پرورش و توسعه داد! گیاهان بومی مکزیک بسیار زیاد هستند اما گونه ای کاکتوس که در محدوده جزیره باها کالیفرنیای این کشور وجود دارد از بقیه چشمگیرتر است چرا که به دلیل ارزش فراوانی که در خود جای داده است عده ای حتی تخم دانه های آن را به صورت غیر قانونی خرید و فروش می کنند. البته در این بین ارکیده ها، درخت های متنوع، قارچ ها و کلی دیگر از تنوع گیاهی نیز همانطور که متوجه شده اید (382 گونه گیاهی و درختی). در این کشور به ورطه نابودی کشیده شده اند و اگر فکری به حال آنان نشود، چه بسا برای همیشه منقرض خواهند شد!
کشورهای میزبان گیاهان در خطر انقراض: هندوستان
رتبه نهم فهرست همگردی اختصاص پیدا می کند به کشور هند با تعداد گونه های گیاهی و درختی در حال انقراض 385 تایی! البته اصلا جای تعجب ندارد چرا که کلا هند از جمله کشورهایی است که لااقل در طول 10 سال گذشته با مشکلات متعدد و اساسی دست و پنجه نرم کرده است اما خوب قطعا نابودی گوشش گیاهی و جنگلی آن می تواند به مراتب ضبه بیشتری به جنبه های مختلف کشوری این سرزمین وارد کند! مشکل امروز هند در زمینه محیط زیست آن بر می گردد به سال های پیشین این مملکت که به قطع دل به خواهی درختان و همچنین دخل و تصرف زمین های جنگلی مربوط می شود. ناگفته نماند که مشکلات فراوانی که برزن برخی از از آنان ریشه ای نیز تلقی می شوند سبب به وجود آمدن چنین وضع اسفناکی در زیست گاه گیاهی و حتی جانوری این اقلیم شده است مثل پایین آوردن و کم بها دادن به محصولات کشاورزی، زه کشی زمین هایی وسیع برای کاشت و برداشت برنج و همچنین روش سنتی و غیر استاندارد بهره برداری از محصولات.
از جمله گونه های گیاهی در خطر انقراض کشور هند می توان به: درخت ماهون مالابور، درخت مالاباریکا، درخت صندل سرخ، نخل های تالیپات و همچنین کلی درختچه دیگر اشاره داشت. لازم به ذکر است در حال حاضر گروه های مطالعاتی و تحقیقاتی فراواین در حال سعی و کوشش برای بهبود شرایط زندگی گیاهان و درختان در نواحی مختلف هند هستند که باید گفت تا به امروز نیز بخش قابل توجهی از کارهای عملیاتی آنان به ثمر نشسته و خوشبختانه با نتیجه مثبت همراه بوده است.
کشورهای میزبان گونه های گیاهی در خطر انقراض: اندونزی
اندونزی با داشتن 426 گونه گیاهی در خطر انقراض و نابودی در رتبه هشتم این فهرست جای می گیرد. از دلالی اصلی به خطر افتادن محیط زیست کشور اندونزی فارغ از بی توجهی های مسئولان عالی رتبه این کشور به این موضوع، مربوط می شود به میزان استخراج بیش از اندازه از امتیازات جنگل این کشور و شرایط جوی و کم شدن مساحت پوشش گیاهی حاضر در آن. گونه هایی که بیشتر از بقیه خطر انقراض را حس می کنند عبارتند از: گونه های مختلفی از درختچه ها، ارکیده ها، نخل ها و همچنین بعضی از درختان. لازم به ذکر است در کشور اندونزی هئیت های علمی متعددی که متشکل هستند از کارشناسان بومی و حتی خارجی در حال تحقیق و مطالعه بر روی گونه های در حال نابودی این کشور هستند و اولویت اول کار آنان، حفظ شرایط و جلوگیری از بدتر شدن وضعیت گونه های گیاهی آنان و پس از آن تلاش برای ایجاد بهبودی در زندگی پوشش گیاهی این کشور می باشد. این گروه های تحقیقاتی در حین انجام فعالیت های مثبت خود موفق به کشف عوامل تاثیر گذار دیگری بر نابودی، انقراض و به خطر افتادن گونه های درختی و گیاهی این کشور نیز رسیدند که از مهمترین آنان باید به کاهش چشمگیری جمعیت گیاهی در کشور، به وجود آمدن شرایطی خاص در برخی نواحی اندونزی، آسیب دیدن بخشی از زمین های کشاورزی در کنار کم شدن مساحت مناطق حفاظت شده اشاره داشت.
کشورهای میزبان گیاهان در خطر انقراض: کامرون
در کامرون شما با 490 گونه گیاهی در حال انقراض رو به رو هستید! طبق آمار منتشر شده بر روی سایت سازمان بین المللی حفاظت از طبیعت اغلب گونه های گیاهی در حال انقراض کشور کامرون از نوع گیاهان آوندی هستند که البته در کنار آنان تعدادی درختچه و گل های دیگر نیز قرار گرفته است. متاسفانه آنطور که تحقیقات میدانی نشان می دهد. کامرون برای حفظ تنوع گیاهی و پوشش محیط زیستی خود با چالش های زیادی باید مواجه شود که اولین آن ها سر و سامان دادن به اوضاع کشاورزی مناطق مختلف این کشور است. برخلاف چیزی که مشاهده می کنید در کشور کامرون اوضاع کشاورزی شاید از نظر تولید محصول قابل قبول باشد اما از نظر آسیب رساندن به دیگر بخش های حیات گیاهی باید گفت تقریبا کامرون یک کشور بی سواد در این زمینه محسوب می شود! مسئولان کشاورزی این کشور با اتخاذ سیاست نادرست پرورشی و تزریق حجم بالایی از کودها و سم پاشی های پی در پی عملا گیاهان و درختان اطراف این زمین های کشاورزی را نابود کرده اند و کار را به جایی رسانده اند که اگر تنها چند درصد دیگر از پوشش گیاهی این کشور از بین برود. چه از نظر نابودی گیاهان بومی و چه غیر بومی، مردم این کشور باید منتظر رویداد حوادث طبیعی زیادی از جمله خشکسالی و سیل که از بلایای طبیعی وابسته به پوشش گیاهی و جنگلی می باشند، بمانند!
کشورهای میزبان گونه های گیاهی در خطر انقراض: برزیل
کشور قهوه و پر افتخار رشته ورزشی فوتبال این بار با شکست سنگینی در زمینه حفظ و نگهداری گونه های متنوع گیاهی و درختی خود مواجه شده است! برزیل با داشتن 516 گونه در حال نابودی تا ابد در جایگاه ششم فهرست همگردی قرار می گیرد. در این کشور نیز همچون کشور کامرون این سیاست های نادرست و غیر منطقی بوده اند که سبب انقراض بسیاری از گونه های گیاهی شده اند و به همین خاطر نیز نام بسیاری از گونه های نادر گیاهی و درختی موجود در برزیل را می توان در فهرست قرمز اتحادیه IUCN پیدا نمود که از جمله آنان باید به آناناس ها، گل های شیپوری، ارکیده ها، گل کروتون یا همان کرچک هندی اشاره نماییم. اصرار به صادرات الوار و بهره مندی از معادن زیر زمینی نیز در کنار سیاست های غیر منطقی و همچنین ساخت و سازهای گسترده در محدوده های حفاظت شده و جنگلی از دلایل اصلی به وجود آمدن شرایط غیر قابل تحمل گونه های گیاهی و درختی این اقلیم شده اند.
کشورهای میزبان گیاهان در خطر انقراض: ماداگاسکار
ماداگاسکار از 540 گونه گیاهی رو به نابودی برخوردار است و از این رو توانسته نام خود را در یکی از معروف ترین فهرست های جهانی یعنی فهرست قرمز اتحادیه IUCN قرار دهد. ناگفته نماند در بین تمامی این 540 گونه گیاهی بیشتر درختان رُزوود که به نوعی اقاقیای بلند گفته می شود، درخت بائوباب، گیاهان کرنا و چند نوع گیاه دیگر هستند که به صورت جدی تری در حال گذراندن روزهای پایانی نسل خود در این کشور هستند. این کشور از نظر مساحت داخلی جذابیته ای زیادی دارد چرا که از اتصال 250 جزیره کوچک و بزرگ با داشتن چندین کیلومترجنگل خشک و بارانی و حتی بیابان های بزرگ در کنار یک خط ساحلی 4800 کیلومتری، بر روی نقشه جغرافیایی نمایان می شود. علت اصلی اوضاع نابسمان زندگی گیاهان و درختان این کشور، قطع درختان و گیاهان ریشه دار برای تولید زغال و هیزم مرغوب می باشد که متاسفانه به خاطر همین علت واهی تاکنون مساحت های زیادی از پوشش های جنگلی این کشور نابود شده است که اصطلاحا به آن جنگل زدایی نیز گفته می شود.
کشورهای میزبان گیاهان در خطر انقراض: چین
چین از جمله کشورهای صاحب نام جهان است که می شود قدرت صنعتی آن را حتی با غول صنعت یعنی آمریکا مقایسه نمود! با این تفاوت که در آمریکا لااقل تعداد گونه های گیاهی در حال انقراض به حد خاصی نرسیده اند که نام این کشور در بین 10 کشور اولی فهرست قرمز سازمان IUCN قرار داده بشود. تشویق به انجام عملیات استخراجی و همچنین تاکید به بهره برداری از منابع زیر زمینی از سوی دولت مردان چینی سبب گشته تا 568 گونه گیاهی این کشور در معرض انقراض و نابودی قرار بگیرند. البته از قلم نیوفتد که با بررسی های انجام شده از سوی کارشناسان گیاهی تا همین لحظه اقدامات مناسبی نظیر تاسیس یک آزمایشگاه مجهز گیاهی برای ریشه دوانی گیاهان در حال انقراض و یا تلاش برای ایجاد دانه های این گیاهان با بافتی یکسان صورت گرفته است که انصافا تا اندازه مشخصی نیز از سرعت نابودی این گیاهان و درختان با این روش ها کاسته شده است! فارغ از همه این ها هنوز هم که هنوز است درختچه های آوندی، خزه ها و برخی از تنوع های گیاهی چین در حال انقراض هستند که گویا متوقف کردن سیر نابودی آنان دیگر از کنترل متخصصان و کارشناسان این رشته نیز خارج شده است.
کشورهای میزبان گیاهان در خطر انقراض: تانزانیا
تانزانیا کشوری است نسبتا گمنام در جهان که به دلیل نبود اطلاعات کافی از جنبه پوشش گیاهی آن، حتی نمی توان به درستی گفت که آیا تعداد 602 گونه گیاهی در حال انقراض این کشور به همین عدد معطوف می شود و یا ممکن است بیشتر از این تعداد باشد! به هر حال ما طبق فهرستی که در سال 2015 بر روی سایت اتحادیه حفاظت از طبیعت قرار گرفت، با توجه به تعداد گونه های در حال نابودی آن، این کشور را در جایگاه سوم خود قرار دادیم که البته شاید در چند سال گذشته با استفاده از روش هایی که در حال حاضر برای بقای این گونه های گیاهی و درختی در حال انجام است، کمی از تعداد آنان کاسته شود و گیاهان بومی این منطقه از خطر نابودی در اما بمانند! باید صبر کرد و دید در آینده چه حوادثی رخ می دهد!
کشورهای میزبان گیاهان در خطر انقراض: مالزی
کشور مالزی با داشتن 721 گونه گیاهی و درختی در معرض خطر، در جایگاه دوم فهرست ده تایی ما قرار می گیرد و باید این را نیز اعتراف کنیم که جایگاه مالزی در فهرست قرمز سازمان IUCN نیز لااقل در این خصوص بسیار بالا و تا حدی دست نیافتی تلقی می شود! قسمت تاسف انگیز داستان انقراض گونه های گیاهی در مالزی به آنجایی بر می گردد که سهم عمده ای از این گیاهان در حال نابودی را گیاهان بومی این کشور تشکیل می دهند که واقعا نمی توان نمونه دیگری از آن ها را در جای دیگری از این کره خاکی پیدا کرد! در حدود 80 گونه بومی در مالزی خطر جدی انقراض را حس می کنند که از جمله آنان باید به گیاهان کرنا، گیاهان فلورای، ارکیده ها و سرخس ها که تنها 2 نمونه از آنان باقی مانده است. اشاره کرد. علت اصلی نابودی و انقراض گونه های بومی مالزی که اغلب نیز در محدوده های جنگلی این کشور واقع شده اند، میل به تجارت پر سود چوب و الوار و البته تولید هیزم مرغوب در منطقه است. خصوصا در منطقه ساراواکی مالزی است که به مردم این ناحیه اجازه تجاوز به مساحت جنگلی این کشور را داده و آنان را از قطع درخت و کندن گیاهان از ریشه منع نمی کند! به هر حال ما نیز امید داریم تا هرچه زودتر مشکل زندگی اساسی گونه های نادر گیاهی مالزیایی برطرف شود و آمار وحشتناک این کشور شکسته شود!
کشورهای میزبان گیاهان در خطر انقراض: اکوادور
و بالاخره ناامن ترین کشور ممکنه در جهان با بیشترین آمار گونه های گیاهی در حال انقراض برای زندگی گیاهی یعنی درست 1848 گونه گیاهی! اکوادوری ها می توانند به خود افتخار کنند که در دنیا به عنوان نخستین کشور فهرست قرمز اتحادیه بین المللی IUCN قرار گرفته اند و اینطور که معلوم است. حالا حالاها نیز هیچ کشوری در دنیا قادر به کسب جایگاه آنان نخواهد بود. مهمترین گیاهانی که در اکوادور در حال نابودی هستند عبارتند از گیاهان فلورا، وانیل و ارکیده ها می باشند که اغلب به دلیل جنگل زدایی در جنگل های ساحلی و همچنین بخشی از جنگل های آمازون به وجود آمده است. خرید و فروش یا بهتر است بگوییم قاچاق دانه های گیاهان نادر یکی از شغل های نسبتا پر درآمد و در حال حاضر، فراگیر در بین مردم این کشور است که نتایج فاجعه آمیزی همچون این میزان گونه گیاهی در حال انقراض را پدید آورده است! لازم است بدانید سازمان انرژی و منابع طبیعی اکوادور در ابتدای سال های 1980 و 1981 شروع به انجام اقداماتی در جهت حفظ پوشش های جنگلی و گیاهی کل کشور کردند اما هر چه که به جلو حرکت کردیم و تاریخ ورق خورد. هیچ اتفاق خاص و قابل توجهی برای گونه های گیاهی این کشور مخصوصا گونه هایی که در جزیره فوق العاده چشم نواز گالاپاگوس واقع شده اند، نیوفتاد و تنها بر تعداد این گونه های در معرض خطر افزوده شد تا رسما برسد به 1848 گونه انقراضی در سراسر خاک اکوادور!