خبرگزاری مهر-گروه فرهنگ: پس از گذر از هفته کمخبر قبلی، این هفته گزارش «یکهفته با کتاب» دربرگیرنده 12 خبر در حوزه کتاب و نشر است. نکته بارز این گزارش مساوی بودن تعداد خبرهای داخلی و خارجی گزارش است؛ اتفاقی که طی هفتهها و ماههای گذشته، رخ نداده بود.
به این ترتیب، گزارش مروری این هفته، 6 خبر داخلی و 6 خبر بینالمللی را در بر میگیرد.
در ادامه گزارش مرور خبرهای حوزه مذکور را در هفتهای که گذشت، از نظر میگذرانیم:
موافقت بانک مرکزی با تخصیص ارز 3800 تومانی برای کاغذ چاپ
مهمترین خبر این هفته، خبری درباره کاغذ و ارز بود. این خبر که روز دوشنبه به طور اختصاصی بر خروجی خبرگزاری مهر قرار گرفت، درباره جلسه 4 ساعته کارگروه کاغذ کشور برای مهار بحران در بازار این کالای استراتژیک حوزه چاپ و نشر بود که به موجب آن، این جلسه با موافقت بانک مرکزی برای تخصیص ارز 3800 تومانی برای واردات کاغذهای چاپ و تحریر، به پایان رسید.
به دنبال بالا گرفتن بحران در زمینه عرضه کاغذ چاپ و تحریر و همچنین افزایش کمسابقه قیمت برخی از انواع کاغذ و مقوا در بازار، کارگروه کاغذ کشور پیش از ظهر امروز دوشنبه 21 خرداد جلسهای اضطراری تشکیل داد.
همایون امیرزاده مسئول کارگروه کاغذ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن مثبت ارزیابی کردن این جلسه 4 ساعته، درباره تصمیمات اتخاذ شده در آن هم به خبرنگار مهر گفت: مهمترین دستاورد جلسه امروز این بود که بر اساس اعلام رسمی نماینده بانک مرکزی از این پس کاغذ چاپ و تحریر بدون واسطه مشمول دریافت ارز 3800 تومانی خواهد بود و دیگر واردکنندگان کاغذ هیچ الزامی به پرداخت ارز 4200 تومانی ندارند.
یک خبر دیگر از ماجراهای مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی
طی هفتههای اخیر کشمکشها و اخبار مربوط به اتفاقات ناخوشایند مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی را در این گزارش مرور کردیم. این هفته هم گزارش «یک هفته با کتاب» یک خبر را در این باره، در بر میگیرد. به موجب اطلاعات این خبر، پس از انتشار حکمی از سوی کاظم موسوی بجنوردی رئیس مرکز دائره المعارف بزرگ اسلامی مبنی بر انتصاب نصر الله پورجوادی، پژوهشگر حوزه فلسفه و عرفان، به مدیریت بخش فلسفه آن مرکز، پورجوادی با انتشار یادداشتی تعجب خود را از این حکم اعلام کرد.
یکی از جملات مهم پورجوادی در این نامه، به این ترتیب است: «حکمی که جنابعالی صادر فرمودید این توهم را ایجاد کرده که بنده خواستهام پست دوستان خود را به چنگ آورم».
انتصاب سرپرست آرشیو ملی ایران
پس از خداحافظی شهرام یوسفی فر از معاونت اسناد ملی ایران در روزهای پایانی سال 96، این معاونت از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مسئول مستقیم نداشت. اما طی روزهای اخیر و با ابلاغی از سوی اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فریبرز خسروی به عنوان سرپرست معاونت اسناد ملی منصوب شد.
به این ترتیب و به موجب خبری که روز شنبه این هفته منتشر شد، خسروی که معاون پژوهش و فناوری اطلاعات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است، با حفظ سمت به عنوان سرپرست معاونت اسناد این سازمان (آرشیو ملی) تعیین شد.
آغاز مناقصه برای تدوین برنامه جامع اسناد ملی
خبر بعدی هم مربوط به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و فریبرز خسروی میشود که به موجب آن، سرپرست جدید آرشیو ملی ایران از امضای نامه مناقصه برای تدوین برنامه جامع اسناد ملی خبر داد. خسروی این خبر را در نشست «آرشیو حاکمیت حافظه و میراث» که به مناسبت روز جهانی آرشیو در ساختمان معاونت اسناد سازمان اسناد ملی ایران برگزار شد، اعلام کرد.
انتشار فراخوان جایزه کتاب سال ویژه هند
فراخوان دومین دوره جایزه منطقهای کتاب سال ویژه هند هم این هفته توسط موسسه خانه کتاب منتشر شد.
به موجب این فراخوان دبیرخانه جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران به شناسایی و انتخاب آثار برتر در قالب تالیف، ترجمه و تصحیح انتقادی متون فارسی از میان آثاری که برای اولین بار طی 5 سال گذشته میلادی (2017-2012) در هند چاپ شده، اقدام میکند.
برگزاری جشن تولد 6 سالگی یک ناشر
مراسم جشن تولد 6 سالگی انتشارات هوشمند تدبیر، شامگاه دوشنبه 21 خرداد با حضور جمعی از مولفان و نویسندگان کتابهای منتشر شده از سوی این ناشر و در محل مجتمع باغ زیبا در تهران برگزار شد. در این مراسم از سه کتاب جدید این انتشاراتی با عناوین «اصول و فنون مذاکره و قراردادهای بازرگانی و بینالمللی» (منصوره عقیلی)، «مقدمهای بر برندسازی شخصی» (هومن هاتفیپور) و « «معماری مرکز تحقیقاتی نجوم (رصدخانه)» (شقایق تابش)، رونمایی شد.
این موسسه انتشاراتی که در سال 91 تاسیس شده، طی 6 سال گذشته 368 عنوان کتاب تالیفی، پژوهشی و ترجمهای را در حوزههای دانشگاهی، علمی، تخصصی و عمومی منتشر کرده است.
معرفی برنده جایزه پوشکین
در حالی که پیشتر 6 کتاب در زمینه تاریخ، سیاست و امروز روسیه به عنوان فینالیستهای جایزه کتاب روسی خانه پوشکین 2018 انتخاب و معرفی شده بودند، کتابی تاریخی از یک از سیاهترین دوران تاریخ، از این میان به عنوان برنده این جایزه انتخاب شد. با این خبر، وارد بخش اخبار خارجی و بینالمللی این گزارش میشویم.
به این ترتیب، آلکسیس پری، برای نوشتن کتابی با عنوان «درون جنگ: روزنوشتهایی از محاصره لنینگراد» این جایزه معتبر سالانه را از آن خود کرد. وی تاریخدان دانشگاه بوستون است. این جایزه که امسال ششمین سال برگزاری خود را پشت سر گذاشت، با معرفی برترین کتابهای غیرداستانی تلاش دارد تا درک عمومی را درباره جهان روسی زبان افزایش دهد.
افزایش ساعات کار کتابخانههای شهر مسکو
طبق یکی از خبرهای روز یکشنبه این هفته که دوباره درباره روسیه است، برای بهرهبرداری بیشتر مخاطبین، ساعت کاری کتابخانههای مسکو در چارچوب طرح «کتابخانه ما» افزایش پیدا کرد. هم اکنون 1600 هزار کتابخانه در شهر مسکو فعال هستند که از این بین 7 کتابخانه تحت نظارت دولت فدرال (بیش از 60 میلیون کتاب در مخزن دارند) و 441 کتابخانه شهری و تحت نظارت دپارتمان فرهنگ شهر مسکو (148 کتابخانه کودک، 7 کتابخانه نوجوان، 79 کتابخانه خانوادگی، 207 کتابخانه بزرگسالان (بیش از 22، 7 میلیون کتاب) هستند.
به گفته رئیس دپارتمان فرهنگ روسیه، 62 درصد اهالی مسکو مایل هستند از ساعت 10 صبح به کتابخانه بروند و 61 درصد تمایل دارند تا ساعت 20 شب در کتابخانه باشند. بر همین اساس ساعت کاری کتابخانهها از ماه آوریل تغییر کرده است.
آماده شدن ایشی گورو برای گرفتن نشان شوالیه ملکه
این خبر بینالمللی هم در جمع اخبار روز یکشنبه قرار داشت و به موجب آن، کازوئو ایشیگورو در فهرست اهدای نشان ملکه الیزابت در سال 2018 جا گرفت. این نویسنده، با دریافت نشان شوالیه برای خدماتش به ادبیات تجلیل میشود.
ایشی گورو که سال پیش جایزه نوبل ادبیات را دریافت کرد، خالق رمانهایی است که با اقتباس از آنها فیلمهای سینمایی موفقی ساخته شدهاند.
اعاده حیثیت از نویسنده کانادایی
یکی دیگر از خبرهای بینالمللی حوزه ادبیات در این هفته مربوط به استیون گالووی نویسنده پرفروش کانادایی میشود که با اتهام آزار جنسی روبهرو شده بود و از سوی دادگاه بیگناه شناخته شد. طبق اطلاعات مندرج در این خبر، برای آسیب وارد آمده به شهرت این نویسنده دانشگاه بریتیش کلمبیا موظف به پرداخت خسارت شده است.
گالووی در نوامبر 2015 متهم به رفتار نادرست اخلاقی در دانشگاه شد و تابستان سال بعد از دانشگاه اخراج شد. در حکمی که روز جمعه 18 خرداد دادگاه صادر کرد، اعلام شد حکم اخراج گالووی از دانشگاه که سال پیش اجرا شد، نادرست بوده و دانشگاه حق نداشت پیش از اثبات محکومیت وی، موجب رسوایی وی در جامعه شود و به همین دلیل محکوم به پرداخت غرامت است.
معرفی برنده جایزه کتاب اورنج 2018
جایزه کتاب اورنج از سال 2009 اهدا میشود و به کتابی ادبی به زبان فرانسوی تعلق میگیرد که در فاصله یکم ژانویه تا 31 مارس همان سال نوشته شده باشد. نویسندگان، کتابفروشان و کتابخوانان با رای خود این برنده را انتخاب میکنند. برنده این جایزه 15 هزار یورو دریافت میکند.
طبق یکی از خبرهای روز دوشنبه این هفته، در دهمین سال برگزاری این جایزه، یوآخیم اشنرف برای رمانی با عنوان «آن شب» (Cette nuit) که از سوی انتشارات زولما منتشر شده، این جایزه را به خانه برد.
تغییرات گسترده در کتابهای درسی تاریخ هند
شورای ملی تحقیقات آموزش و پرورش هند، تغییرات گستردهای در کتب درسی تاریخ در این کشور اِعمال کرده است. این مطلب، موضوع یکی از خبرهای بینالمللی این هفته بود که در واقع افشاگری روزنامه ایندین اکسپرس را درباره کتابهای درسی هندوستان شامل میشد و به موجب آن، این روزنامه، در تحقیقی یک ماهه بر روی کتابهای چاپ قدیم و جدید کلاس ششم تا دهم، پنج موضوع تاریخ، جغرافیا، علوم سیاسی، علوم و زبان انگلیسی را در این کتابها مقایسه کرده است.
مطابق این گزارش، کتاب علوم با 573 اصلاحیه به عنوان بیشترین تغییر و به دنبال آن کتاب علوم اجتماعی با 316 تغییر و کتابهای سانسکریت با 163 تغییر هستند. در این کتابها مطالب بسیاری از جنگها و پیروزیهای سرداران هندو به همراه تصاویر آنها آورده شده است و از سوی دیگر به تغییرات زبانی و ترجمه متون هندو مانند رامایانا، لیلاواتی و یوگا توسط اکبر شاه به زبان فارسی اشاره شده است.
این خبر هم روز سهشنبه بر خروجی خبرگزاری مهر قرار گرفت.