طبنا نوشت: مناطق جنوبی کشور علی رغم دسترسی به منابع آبی همیشه با مشکلات آبی دست و پنجه نرم میکردند. آب مهمترین عامل توسعه شهرها است و نبود آن میتواند آسیبهای جدیای به کشور وارد کند. متاسفانه در چندسال اخیر نه تنها کاری برای این منطقه انجام نشده بلکه وضعیت به شدت بدتر هم شده است.
کاهش کیفیت و افزایش املاح
عباس پاپیزاده سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در گفتوگویی درباره وضعیت آب در خرمشهر گفت: ما در خوزستان و خرمشهر با این موضوع مواجه هستیم که هراز چندگاهی با این مشکل مواجه میشویم، بویژه در زمانیکه بارش باران کاهش مییابد و دبی رودخانههای آبادان کمتر میشود با کاهش حجم سطح آب شیرین و افزایش غلظت املاح و شوری آب مصرفی شهرهاس استان خوزستان مواجه میشویم.
وی اضافه کرد: با رویه موجود به نظرم داستان همچنان ادامه خواهد داشت، انجام اقدامات مسکن انجام بشود با توجه به اینکه خود منبع آب برنامه ریزی خوبی نداریم و روز به روز شاهد کاهش ورودی آب به استان خوزستان هستیم قطعا بحث شوری ادامه خواهد یافت.
طرحهایی بدون توجیه علمی
پاپیزاده اضافه کرد: وقتی وزارت نیرو برنامه ریزی و اقدامات درستی برای حوزه آب استان خوزستان ندارد، در عین حالیکه خوزستان در بحث آب دچار تنش جدی است و بخشهای شرب، کشاورزی و صنعت مواجه است، انجام یکسری از طرحها مانند انتقال آب توجیح علمیندارد و ضربه بیشتری میزند.
سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی معتقد است: در حال شوری که در استان خوزستان میبینیم با ادامه فعالیتهای مربوط به انتقال آب از سرشاخههای دز و کارون از حوزه آبریز کارون به سایر حوزهها باعث افزایش تنش در سالهای آینده خواهد شد.
وی تصریح کرد: ما بارها به وزارت نیرو درباره ادامه سیاستهای اشتباه و غلط در حوزه آب هشدار داده ایم تا وضعیت موجود را از این چیزی که هست بدتر نکند.
پاپیزاده در واکنش به این جمله که با توجه به شرایط موجود سالهای آینده هم نباید منتظر بهبود وضعیت آبی مناطق جنوبی باشیم، اظهار داشت: اقداماتی از سوی مسئولان انجام شده اما این اقدامات اساسی و قطعی نیست. ما امیدواریم بتوانیم قسمتی از آب شرب سالم و باکیفیت مردم آبادان و خرمشهر را تامین کنیم.
نزدیک به راه حل
سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: جلسه خوبی را هم با نمایندگان خرمشهر و آبادان و مسئولان وزارت نیرو داشتیم که نتیجه خوبی داشته و تامین اعتبار هم شده، اما موضوع اصلی تامین منبع آب سالم است.
وی تاکید کرد: کاهش ورودی رودخانههای خوزستان به علت خشکسالی و اجرای طرحهایی مانند انتقال آب، باعث کاهش حجم آب شیرین و افزایش املاح و غلظت املاح شده و کیفیت آب در این منطقه کاهش یابد. در برخی از شهرها و مناطق حتی آب به دلیل اینکه بوی نامطبوعی میدهد قابل مصرف نیست.
متخصص آب در صدر وزارت نیرو
بهروز نعمتی سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز درباره وضعیت این مناطق به طبنا گفت: یکی از گله مندیهایی که به صورت خیلی جدی وجود دارد آن است که همواره زمانیکه دچار مشکل بشویم دنبال راه حل میگردیم.
وی اضافه کرد: موضوع خرمشهر، آبادان، اهواز و ریزگردها و آب موضوعاتی است که از بخش اخطاری گذشتهاند و به نظرم دوستان ما در وزارت نیرو بهویژه آقای اردکانیان که تخصص وی در حوزه آب موجب انتخابش به عنوان وزیر نیرو شد، توقع این است که بتواند مشکلات را حل کند.
نعمتی اظهار داشت: همه ما مدیون مردم خرمشهر هستیم، بالاخره مردم این خطه هر آنچه داشتند برای این کشور در طبق اخلاص گذاشتند. بنابراین آقای اردکانیان باید برای حل این مشکل تلاش کنند.
مدیریت تعارفی نداریم
سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه وزارت نیرو نیازمند تغییرات است، اضافه کرد: خیلی از مدیرانی که در سیستم دولتی بهویژه وزارت نیرو و آب هستند توانشان را صرف کردهاند و به نظرم باید تغییرات جدیای در این بخشها صورت بگیرد. من این موضوع را به خود آقای اردکانیان در کمیسیون انرژی رسما مطرح کردم و امیدوارم این تغییرات را انجام دهد.
وی معتقد است: به نظرم برخی ارتباطات مدیران مجموعه وزارتخانه با برخی از افراد خیلی رفاقتی شده این موضوع بسیار مشکل ساز است.
مشکلات آبی شهرهای جنوبی کشور، موضوع جدیدی نیست. مردم در این شهرها امروز با خطرات جدیای مواجه هستند که نیازمند درمان قطعی است، درمانهای مسکنوار و مقطعی در سالهای گذشته نشان داده نمیتواند باعث استمرار آب باشد.
لازم به ذکر است، عملیات آبرسانی به خرمشهر با استفاده از لولههای 2هزار میلیمتری از سد کرخه و با اقدام 2 ماهه قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا شب گذشته پایان گرفت.