به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان، در هر معاملهای نیاز است هر دو طرف یعنی هم خریدار و هم فروشنده قرار دادی را میان خود بنویسند و این قرار داد باید به امضای هر دو طرف برسد. در انتقال سند خودرو نیز در ابتدا باید این کار را انجام دهند. در محتوای این قرارداد باید مواردی را ذکر کنند که این موارد را در اختیار شما قرار میدهیم:
مشخصات کامل و جامع خودروی خریداری شده از جمله رنگ، مدل، دوگانه سوز بودن یودن یا فقط بنزینی بودن خودرو، وسایل موجود در خودرو و ... باید ذکر شود.
قیمت تمام شده خودرو که خریدار پرداخت میکند.
زمان تحویل دادن خودرو از طرف فروشنده به همراه مدارکی مانند (بیمه شخص ثالث، کارت سوخت و ...)
زمان و نحوه تعویض پلاک خودرو
مسولیت و تکلیف فروشنده به مواردی مانند پرداخت بدهیها و جریمهها و عوارض سالانه شهرداری
تکلیف فروشنده بابت پرداخت مالیات
تعیین زمان برای حضور و مراجعه طرفین در دفتر خانه
دیگر مواردی که برای به پایان رساندن قرارداد نیاز است.
مراجعه به مراکز تعویض پلاک خودرو برای انتقال سند خودرو
مرحله بعدی برای انتقال سند خودرو، مراجعه کردن به مراکز تعویض پلاک میباشد. اصول اصلی در انتقال سند خودرو این است که قبل از مراجعه به دفاتر اسناد رسمی، هر دو طرف معامله یعنی خریدار و فروشنده باید در مراکز تعویض پلاک حاضر شوند و مستندات مربوط به اقدام پلاک قبلی و نصب پلاک جدید، برای خریدار را ارائه دهند.
در برخی موارد دیده شده است که خریدار یا فرشنده به دلایل مختلفی نتوانسته اند با هم در مرکز تعویض پلاک حضور داشته باشند. در این شرایط میتوانند به دفتر خانه مراجعه کرده و اقدام به تنظیم وکالت نامه بکنند که فروشنده باید پس از تعویض پلاک خودرو دوباره به همراه خریدار برای تنظیم کردن سند قطعی خودرو به دفتر خانه مراجعه کند. علاوه بر این کار، میتوان در دفتر خانه وکالتی به نام وکالت فروش خودرو تنظیم کرد که در این حالت نیازی به حضور فروشنده در دفتر خانه نیست، اما باید توجه کرد که هزینه تنظیم کردن این نوع وکالت از تعویض پلاک بیشتر است؛ بنابراین بهتر است از روش قبلی استفاده شود.
نحوه انتقال سند خودرو
مراجعه کردن به دفتر خانه برای انتقال سند خودرو
بعد از انجام تعویض پلاک خودرو، باید هر دو طرف معامله یعنی هم خریدار و هم فروشنده به دفتر خانه مراجعه کنند و سند قطعی خودرو را تنظیم کنند. برای تنظیم کردن انتقال سند خودرو مدارکی باید آماده باشد. این مدارک عبارتند از:
برگ سبز جدید یعنی شناسه خودرو و تاییدیه انتقال خودرو یعنی صادره در مرکز تعویض پلاک خودرو
اصل مدارک شناسایی خریدار و فروشنده
برگه کمپانی که به آن بنچاق قبلی نیز گفته میشود که به نام فروشنده است.
بیمه نامه شخص ثالث
کارت سوخت خودرو
برگ مفاصا حساب پرداختی عوارض سالانه شهرداری
در خرید و فروش خودروهای وکالتی، باید دفتر خانه مهلت تعویض پلاک خودرو را در وکالت نامهای تنظیم شده است درج کند.
هزینههای ناشی از انتقال سند خودرو بر عهده کدام طرف میباشد؟
هزینههای ناشی از انتقال سند خودرو در دفتر خانههای تمام کشور برابر میشود، زیرا آنها را براساس جداول مالیاتی تنظیم میکنند. هزینههای انتقال سند خودرو شامل دو بخش است: هزینه حق الثبت و مالیات نقل و انتقال که مخصوص دولت میباشد و هزینه حق التحریر که مخصوص دفترخانه میباشد.
این هزینهها برای هر خودرویی با مدلهای متفاوت یکسان نمیباشد و برای هر خودرویی هزینه متفاوتی در نظر گرفته شده است. هزینهای که برای دولت میباشد، از طرف فروشنده باید پرداخت شود، اما هزینهای که مخصوص دفتر خانه است بر عهده هر دو طرف میباشد، مگر در شرایطی که خریدار و فروشنده بر خلاف شرایط گفته شده توافق کرده باشند که در این صورت، این نظر محترم بوده و پرداختها بر این اساس صورت میگیرد.
به گفته برخی ازمسولین، حضور در دفتر خانه برای انجام امور مربوط به انتقال سند خودرو الزامی نیست و مراجعه به دفتر خانه حسنی ندارد و تنها سبب میشود هزینههایی را هر دو طرف متحمل شوند، زیرا برگ سبز خودرو سند محسوب میشود و تمامی اطلاعات خودرو در اختیار پلیس میباشد.
بسیاری از افراد که بعد از خرید و یا فروش خودروی خود در انتقال سند خودرو تاخیر میکنند و به این مسئله بی اعتنا هستند، در آینده دچار مشکلات زیادی میشوند. پس توصیه میکنیم در این امر دقت کافی داشته باشید و در زمان مناسب حتما اقدام به انتقال سند خودرو کنید. در ضمن فرقی نمیکند که خریدار باشید یا فروشنده، هر دو طرف معامله دچار این مشکلات میشوند.