اقتصادآنلاین - فاطمه اکبرخانی؛ مجید شاکری در گفتو گو با خبرنگار اقتصادآنلاین خاطرنشان کرد: پیش از این از سال 1395 بانکهای ملت و صادرات نیز ارائه خدمات خود به قرارگاه خاتم را، با این استدلال که در فهرست تحریمی آمریکا قرار دارد متوقف کرده بودند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به دو نوع تحریم موضوعی و مصداقی که تاکنون از سوی دولت آمریکا اعمال شده است، توضیح داد: آمریکا در دوران قبل به دلیل عدم شناخت کافی از ایران تحریمهای موضوعی و کلی را در پیش گرفته بود که در این حالت دور زدن تحریم کار ساده ای بود اما در حال حاضر این کشور، ورژن جدید تحریم به نام تحریم مصداقی در پیش گرفته، یعنی به جای این که کلیت یک موضوع را تحریم کند افراد، اجزا و نهادهای موثر مدنظر خود را میزند.
شاکری اضافه کرد: اگر در تحریمهای موضوعی این که چه کسی تحریم را دور بزند در اختیار طرف ایرانی بود، در تحریمهای مصداقی آمریکاییها پکیج تحریم کردن و راه دور زدن را با هم به ما میفروشند یعنی بعضی در ها را با اعمال کنترل خودشان برای ما باز گذاشتهاند.
چرا آمریکاییها در گذشته قادر به اعمال تحریمهای مصداقی نبودند؟
او در پاسخ به این پرسش بیان کرد: بعد از برجام آمریکا از 3کانال مختلف اطلاعات مورد نیاز خود از ایران را به دست آورد. اول از طریق حضور شرکتهای حسابرسی بینالمللی در ایران که امکان شناخت ساختارهای شرکتهای ایرانی را به وجود میآورد، دوم از طریق سوئیفت و امکان دسترسی به تراکنشهای غیر ریالی ایران و سوم گزارش های واحد اطلاعات مالی به طرف خارجی است.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: با این حساب زمانی که بانکهای داخلی پی میبرند که شرکتها چنین اطلاعاتی به آمریکاییها دادهاند به سمت تحذیر این شرکتها و یا نهادها روی میآورند این به زبان عامیانه داخلی کردن تحریمهای خارجی نام دارد.
وی در پایان تصریح کرد: در شرایط فعلی لیست تحریمی آمریکا شامل نهادهای نظامی و شرکتها شده، به طور حتم تا چند ماه آینده بانک مرکزی و وزارت نفت را نیز شامل میشود. در چنین شرایطی آیا بانکها قادر به قطع روابط کارگزاری با بانک مرکزی هستند؟ در واقع ما خود را وارد درهای بسته کردهایم که اقدام بینتیجهای است.