به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روزنامه «المغرب» در تونس، گروه ادبیات انجمن علوم، ادبیات و هنرهای تونس (بیت الحکم)، عزالدّین المدنی، نویسنده و منتقد تونسی، را به عنوان نامزد دریافت جایزه نوبل ادبیات در سال 2019 معرفی کرد. این در حالی است که تونس برای اولین بار است شخصی را برای این مهم انتخاب کرده است.
خانم رجاء البحری، رئیس بخش انجمن علوم، ادبیات و هنرهای تونس در اینباره گفت: اعضای گروه ادبیات این انجمن در بیتالحکمه، آقای عزالدین المدنی را از میان اعضاء و شخصیتهای برجسته این انجمن به نامهای حمادی صمود، منصف الوهابی، محمود طرشونه و علی اللواتی به عنوان شایستهترین و خوششانسترینِ اشخاص برای دریافت این جایزه برگزیدند.
وی افزود: المدنی منتقد و نویسنده تئاتر، قصه و داستان است و سوابق علمی و هنری ممتازی را در کارنامه خود دارد.
بر اساس این گزارش، عزالدین المدنی متولد 1936 میلادی در پایتخت تونس، از برجستهترین نخبگان فرهنگی جمهوری تونس محسوب میشود. وی آموزش ابتدایی و متوسطه خود را در زادگاهش فراگرفت و سپس در مدرسه الصادقیه ثبت نام کرد.
وی پس از یادگیری زبان عربی و فرانسه در موسسه کارنو فرانسه در رشتههای فلسفه، جامعهشناسی، روانشناسی، انسانشناسی، ادبیات عرب و فرانسه به تحصیل پرداخت. آقای المدنی در اواسط سال 1960 سرپرست رایزن فرهنگی بود. وی همچنین در مطبوعات تونس از جمله در روزنامه «العمل» به فعالیت پرداخت، به عنوان مشاور وزیر فرهنگ تونس خدمت کرده است. نمایشنامههای او در تونس، مصر، عراق، مراکش و کویت تدریس میشود. بسیاری از نمایشنامههای او به زبانهای فرانسوی، انگلیسی و اسپانیایی ترجمه و در بسیاری از کشورها به ویژه در فرانسه به اجرا درآمده است.
المدنی جایگاه ادبی برجستهای در تونس و خارج از این کشور دارد. آثار متعدد ادبی و فکری ایشان مانند «العدوان» در سال 1988 و مجموعه داستان «خرفات» در سال 1968 و نمایشنامه معروف «ثوره صاحب الحمار» در سال 1971 و همچنین نمایشنامههای «دیوان الزنج» در سال 1972 و «رحله الحلاج و مولای السلطان الحسن الحفصی» در سال 1985 و همچنین نوشتههای دیگر او درباره «تعازی فاطمیه» و «الفرس» به چاپ رسیده است.
وی جوایز ارزشمندی از جمله جایزه دولت تونس را در سال 1989 و جایزه العویس در زمینه هنر تأتر و ادبیات را در سال 2006 از آن خود کرده است. از عزالدین المدنی به عنوان یک دائرهالمعارف ادبی، فکری و هنری در زمینههای داستان، قصه، تأتر و نقد یاد میشود. او همچنین در تهیه مجموعههای تئاتر کمک فراوانی کرده است که از آن جمله است: فرهنگ لغت دایره المعارف فرانسوی "کورفان" بورداس پاریس در سال 1991، فرهنگ لغت تئاتر در دفتر مرکزی مصر برای کتاب القاهره در سال 1995 و فرهنگ لغت کندا در سال 1998 به نام «عملاق المسرح العربی.