به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان؛ در پروندههای ارجاع به ضابط یا صدور حکم جلب ازسوی شعبه مأموران به در منزل متهم (به اتهام فرار از خدمت) مراجعه کنند و مشخص میشود متهم در منزل نیست، سپس مأموران به کلانتری مراجعت میکنند، در نهایت پس از مدتی متهم خود را به کلانتری معرفی میکند. حال، آیا فرار موصوف دستگیری است یا مراجعتی؟
باتوجه به ماده (77) ق. م. ج. ن. م. که مقرر میدارد: «کارکنان فراری نیروهای مسلح تا رسماً خود را برای ادامه خدمت به یگان مربوط معرفی ننمایند، فرارشان استمرار خواهد داشت.»
مراجعت از فرار فقط با معرفی شخص به یگان تابعه به منظور ادامه خدمت محقق میشود؛ اما با توجه به لزوم تفسیر قانون به نفع متهم در موارد ابهام و اجمال میتوان موارد مذکور از جمله حضور شخص در کلانتری یا دادسرا را ملحق به مراجعت کرد، مشروط براین که شخص پس از انجام امور قضایی بلافاصله خود را برای ادامه خدمت به یگان ذی ربط معرفی کند؛ زیرا اقدام اخیر متهم نشانه اراده وی بر مراجعت از فرار و ادامه خدمت است؛ اما درصورت عدم معرفی خود به یگان ذیربط نمیتوان آن را مراجعت از فرار تفسیر کرد.
به عبارتی دیگر، درصورتی که فرد در این وضعیت در مرجع قضایی حاضر شود و بلافاصله خود را به یگان مربوط معرفی کند، فرار وی در حکم فرار مراجعتی محسوب میشود. همچنین درصورتی که پس از حضور نزد مرجع قضایی اتهام فرار وی رسیدگی و در مورد آن رأی نهایی صادر و ابلاغ شود این امر نیز موجب قطع فرار خواهد بود.
در صورتی که خوانده قبل از محکومیت، ضرر و زیان ناشی از جرم را پرداخت کرده باشد، ارائه دادخواست مطالبه ضرر و زیان موضوعاً منتفی است.