سیدهادی شیرازی درباره تاثیر افزایش نرخ بلیت در پروازهای خارجی که فرضیه کاهش تعداد پروازها و حتی حذف مقصد ایران از برنامه ایرلاینهای خارجی را در بلندمدت مطرح کرده است، به ایسنا گفت: نرخ بلیت از نظر قوانین بینالمللی ثابت است، اما طبق قانون «یاتا» (انجمن بینالمللی حمل و نقل هوایی) در مسیرهایی که (Rate Of Exchange) ROE یا واحد ارزی دارد، وقتی مبنای محسابه از 4400 تومان به 8800 تومان ارتقاء مییابد، طبیعتا نرخها در آن مقصد افزایش پیدا میکند؛ اما در ماهیت پرواز و نرخ ارزی آن که ثابت است، تغییری ایجاد نمیشود. بنابراین بلیت برای خارجیها گران نشده است و ایرلاینها هنوز بازار مبدأ را در اختیار دارند.
وی ادامه داد: زمانی که ارز در ایران از مرز 3 هزار تومان گذر کرد، ایرلاینهای خارجی، فروش کلاسهای قیمتی پایین را در سیستمها مسدود کردند، اکنون ممکن است با افزایش نرخ ارز در پروازهای خارجی، صندلیهای ارزان دوباره روی سیستمهای فروش قرار گیرند تا در کلاسهای قیمتی تعادلی ایجاد شود و این بازار از دست نرود که البته این شرایط به نفع مسافر خارجی است؛ چون وقتی در مسیری، پرواز ارزان پیدا شود حتما آن کشور را در برنامه سفر خود قرار میدهد.
این تورگردان درباره هشدارهایی که نسبت به حذف ایران از مسیر پروازی ایرلاینهای خارجی در صورت کاهش تقاضا در این بازار، داده شده است، گفت: شرکتهای هواپیمایی خارجی هنوز زمزمهای در اینباره نداشتهاند، ممکن است در آینده این اتفاق رخ دهد، ولی نمیتوان از حالا پیشبینی کرد، چون هیچچیز ملموس نیست، دوستانی هم که هشدار دادهاند، شاید به تجربه به این نتیجه رسیدهاند.
او خوشبین است که مسافران خارجی از شرایط جدید ارزی کشور تاثیر منفی نپذیرند، هرچند که آن را به اقدامات بخشهای خدماتی مشروط دانست و اظهار کرد: اگر ایرلاینهای خارجی بویژه در مسیر اروپا ـ ایران صندلیهای ارزان را دوباره به سیستم فروش برگردانند، طبیعتا مسافران خارجی بیشتری از آن سمت روانه کشورمان خواهند شد. بالا رفتن نرخ ارز نیز برای گردشگری خوب است، البته به شرط آنکه در داخل نخواهند جبران مافات کنند و قیمتها را سرسامآور بالا ببرند، اگر این اتفاق رخ ندهد، قیمت سفر به ایران نیز رقابتی میشود و حتی ممکن است نرخ این سفر را کاهش دهد.
شیرازی درباره اظهار نظرهای متفاوت سایر تورگردانها درباره بیثباتی که بازار ارز در گردشگری ورودی پدید آورده و قیمتها را تحت تاثیر قرار داده و این تناقضها آژانسهای خارجی را نسبت به طرفهای تجاری ایرانی بیاعتماد کرده است، گفت: ممکن است این تونل تاریک باشد، اما سیاستهای اخیر دولت، آیندهای را برای ما متصور شده است که بر آن اساس میتوانیم مشکلات موجود را در بلندمدت تا حدی برطرف کنیم. اگر مبنای محاسبه ارز در سال آینده طبق اظهارات دولت رقمی در حدود 8800 تا 9000 تومان باشد که قطع به یقین همین حدود است، میتوان در نرخگذاری تورهای ایران به ثبات رسید و سفر گردشگران خارجی بیشتری را شاهد باشیم، البته همه اینها به شرایط امنیتی ایران منوط است.
دبیر جامعه تورگردانان همچنین در پاسخ به این پرسش که افزایش نرخ ارز در ایران اگر برای گردشگران خارجی انگیزه است، چرا آمار آژانسهای ایرانی از کاهش سفر خارجیها حکایت دارد؟ گفت: متاسفانه شرایط سیاسی داخل ایران و تهدیدها و تحریمهای آمریکا از سال گذشته تا کنون باعث شده آژانسهای خارجی حجم کار خود را در بازار ایران کم کنند، در عین حالی که بخشی از مردم جهان شیفته ماجراجویی و سفر به کشورهایی همچون ایران هستند، اما جمعیت گستردهتری همچنان به هشدارهای وزارت خارجه و مقامات کشورشان توجه دارند، برای همین علیرغم هزینه ارزان سفر در ایران، سیر نزولی ورود گردشگران خارجی را شاهدیم.
شیرازی همچنین پیشبینی کرد؛ فصل دوم گردشگری ایران که از پاییز آغاز میشود، همچنان روند کاهشی 20 تا 30 درصدی ماههای فروردین و اردیبهشتماه را تجربه کند.
وی همچنین درباره تناقض آماری بین بخش خصوصی و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری که افزایش 30 درصدی ورود گردشگران خارجی در سه ماه نخست امسال را اعلام کرده بود، توضیح داد: آمار تورگردانها بیشتر به گردشگران فرهنگی و زیارتی مربوط میشود که با تور و از طریق آژانس به ایران سفر میکنند که در این بخش از سال گذشته روند نزولی آغاز شده و آمارها کاهش داشته، اما آنچه سازمان اعلام میکند، آمار تمام مسافران ورودی به کشور است؛ از تاجر گرفته تا کارگر و مسافر.