پلی زیبا و تاریخی از دوران ساسانیان بر فراز رودخانه سیمره در دره شهر قرار دارد.
#پل گاومیشان جلوه گر هنر معماری ساسانی است که روزگارها بر او گذشته و امروز مکانی دیدنی و جالب برای گردشگران و مسافران می باشد.
پل تاریخی گاومیشان ایلام، در مرز دو استان #لرستان و #ایلام واقع شده و با این که حدود 90 درصد از سازه پل در لرستان قرار دارد اما به عنوان آثار تاریخی ایلام به ثبت رسیده است.
همراه کارناوال از این پل تاریخی دیدن خواهیم کرد .
پیش بسوی پل گاومیشان
قبل از سفر، از پل های ساسانی بسیار شنیده ایم و انتظار دیدن پلی زیبا و پا برجا را داریم.
زیبایی های طبیعی در طول مسیر، از خستگی راه می کاهد. نزدیک محل مورد نظر می شویم، رودی پر آّب باصدای جریان آب و طبیعتی سبز و بکر چشم ها را خیره می کند، کمی نزدیک تر که می رویم باقی مانده های پلی مستحکم را خواهیم دید که بعد از گذشت سالیان هنوز هم زیبا است و پابرجا.
البته کمی دلگیر می شویم از این که گاومیشان تمام تلاش خود را برای ماندن درمیان ما کرده اما از بی مهری دوران، فراموش و تنها شده است.
پل گاومیشان
در 30 کیلومتری پلدختر و 15 کیلومتری شهرستان دره شهر و در مرز بین دو استان لرستان و ایلام پس از تلاقی رودخانه سیمره با کشکان پلی زیبا و تاریخی به نام گاومیشان در دوره ساسانیان بر فراز سیمره ساخته شده است.
گاومیشان یکی از مشهورترین و بزرگترین پل های تاریخی غرب ایران می باشد که به گفته برخی باستان شناسان نمونه مهندسی در دوران باستان است. گاومیشان به طول 178 متر و ارتفاع 24 متر و طول حدود 230 متر، که در حال حاضر دارای شش چشمه طاق می باشد.
باستانشناسان معتقدند یکی از دهانههای پل پس از عقبنشینی سپاه ایران در جنگ با اعراب برای جلوگیری از نفوذ عربها تخریب شده، هم اکنون فقط یک چشمه سالم باقی مانده است.
از لحاظ ساختاری پلی فنی و پیچیده با پایه هایی مدور و قطور از روی هم چیدن سنگ های بزرگ و تاقهای از آجر به ابعاد 20 در 25سانتی متر ساخته شده است.
در دالان ستون میانی پله هایی وجود دارد که نشان می دهد گاومیشان علاوه بر پل ارتباطی به عنوان سرپناه نیز مورد استفاده مردمان منطقه بوده است.
در دوره قاجاریه این پل توسط والیان پشتکوه مرمت و بازسازی شد.
دره شهر
شهری در کوهپایه کبیر کوه و درحاشیه رودخانه سیمره به نام دره شهر قرار دارد که از شرق به استان های لرستان وخوزستان و از غرب به شهرستان ایلام محدود است. شهری که یکی از پایتخت های ایران دوره ساسانی بوده و سابقه سکونت در این شهر به دوره مس سنگی می رسد.
رودخانه سیمره
از سرشاخه های مهم کرخه در غرب ایران رودی به نام سیمره است که سرچشمه اصلی آن گاماسیاب و از دامنههای غربی الوند از منطقهی نهاوند است و در سمت شرق به غرب و گذشتن از کنگاور، صحنه و بیستون به کرمانشاه میرسد.
سیمره از شهرهای دره شهر، و سیروان چرداول در محل پل گاومیشان می گذرد و به رودخانه کشکان می پیوندد وکرخه را به وجود می آورد و وارد خوزستان می شود.
وجه تسمیه گاومیشان
در مورد علت نامگذاری این پل نظریه های مختلفی وجود دارد ازجمله برخی براین باورند که گاومیشان از “گومیشه” یعنی محل پرورش گاو اخذ شده است.
در تعابیری دیگر آمده که نام این پل گاماسا (گا یعنی گاو و ماس یعنی ماهی) می باشد و دیگر اینکه “گاماشان” تحریفی از گاماس یا گاماس آب است که سرچشمه اصلی رود کرخه (سیمره) است.
دسترسی به گاومیشان
آدرس: ایران. ایلام. دره شهر
دره شهر در 139 کیلومتری مرکز استان ایلام قرار دارد. از ایلام به سمت پل دختر حرکت کرده و در 15 کیلومتری دره شهر،بر روی رودخانه سیمره پل را خواهید دید.
فصل بهار بهترین زمان سفر به این منطقه می باشد چرا که آب و هوای فوق العاده آن منظره ای زیبا و لذت بخش می آفریند.
توصیه های دوستانه کارناوالی
پل گاومیشان که اصل بنای آن مربوط به دوره ساسانی است و در دوره های بعدی تعمیر و مرمت شده، براثر زلزله و گذر سالیان از استحکام اولیه برخوردار نیست و متاسفانه نظارت کافی نیز برخوردار نیست. در طول بازدید سعی کنید بر روی پل تردد نکنید و یا حداقل با تعداد نفرات کم از روی پل گذر کنید.
اگر نیاز به اقامت در این منطقه داشتید هتل پل دختر نزدیک ترین هتل به این مکان می باشد. بازدید از پل زمان زیادی نیاز ندارد و می توان در اول روز به دیدن پل بروید و بقیه روز را صرف دیگر نقاط دیدنی دره شهر کنید.
سخن اخر
آیا تا به حال به این پل سفر کرده اید ؟ دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید .