خبرگزاری فارس: روزنامه چینی «اس. سی. ام. پی» در یادداشتی روز یکشنبه (امروز) ضمن اشاره به تغییرات در کابینه کره جنوبی طی هفته گذشته نوشت، در تغییرات کابینه سئول نام «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا بین خطوط دیده میشود.
روزنامه «اس. سی. ام. پی» در این یادداشت افزود، «مون جائه این» رئیس جمهور کره جنوبی پنج تن از وزرای خود را در وزارتخانههای متعدد شامل تجارت، کار و دفاع برکنار کرد. وی که 480 روز از آغاز ریاست جمهوریاش میگذرد به دلیل کساد اقتصادی و جنگ اقتصادی و شکستهایی که در خلع سلاح اتمی کره شمالی دشته، با نارضایتی رو به افزایشی عمومی مواجه است.
نویسنده ادامه داد، «بخشی از گرفتاری مون به دلیل یک تصمیم وحشتناک است. در ماه میسال 2017 وی انتخاب شد تا کسب و کار ناکارآمد و فاسد را سازماندهی دوباره کند. به جای این، وی محور اصلی [فعالیتهایش]را صلح با کره شمالی قرار داد.».
یادداشت «اس. سی. ام. پی» افزود، «البته صلح با کره شمالی مطالبه بسیار مهمی است، اما به لطف رفتار لوده ترامپ، یک نفر دارد در جهت عدم مقبولیت عموم رفتار کند».
نویسنده نوشت، رفتار کنونی مون جائه-این برای تجهیز اقتصاد کره جنوبی در جنگ تعرفهای ترامپ، در مسیر خطرناکی است. وی در انتخابات سال 2017 وعده داد قدرت را از دست افراد معدودی که به صورت خوشهای بر اقتصاد مسلط شدهاند، بگیرد.
یادداشت روزنامه چینی افزود، رئیس جمهور کنونی کره جنوبی هنگام انتخابات سال گذشته وعده داده بود از مشاغل کوچک و متوسط حمایت میکند و این همان چیزی است که «پارک گئون هی» رئیس جمهور سابق نیز با روی کار آمدن در سال 2013 وعده داده و گفته بود حمایت از شرکتهای کوچک و متوسط را افزایش میدهد و اقتصاد را خلاقتر میکند.
نویسنده ادامه داد، اما پارک در همان سیستمی که پدرش ایجاد کرده بود، کار کرد و در سال 2017 به جرم رشوه و فساد مالی از سمت خود برکنار شد.
نویسنده این یادداشت تاکید کرد، اقتصادِ باز کره جنوبی هشداری برای دیگر کشورهای آسیا است. روز جمعه بانک کره جنوبی میزان سود بانکی را برای نهمین ماه بدون تغییر اعلام و انتظارات را برای اقدامات سرسختانهتر از بین برد. بانک کره جنوبی اولین بانک در آسیا بود که سیاست پولی خود را از سال 2011 سرسختانهتر کرده بود و این یک چرخش 180 درجهای است.
روزنامه «اس. سی. ام. پی» افزود، دولت مون هم تلاشهای صرف شده برای تثبیت رشد را بالا برده است. هفته گذشته دولت 420 میلیارد دلار برای حفظ نرخ رشد 2.9 درصد اختصاص داد.
نویسنده یادداشت ادامه داد «تاثیر ترامپ سریعتر از اکثر اقتصادهای آسیایی، در کره خود را نشان میدهد. کره با اقتصاد باز و متوسطش، شاخص مفیدی برای نشان دادن آن چیزی است که در بازار جهانی در جریان است.»
وی افزود، «اما واقعا لازم است مون به دنبال اصلاحات "چایبول" باشد. ترامپ نارنجکهایی را در بازار [جهانی]پرتاب میکند که به سود هیچکس نیست. اما اکنون زمان مناسبی است که سران کره برای مهار کردن تاثیر تعداد انگشتشماری از غولهایی که بیش از سهم خود از انرژی اقتصادی برداشت کردند، اقدام کنند».
این روزنامه چینی در انتهای یادداشت خود نوشت، سه تن از چهار رئیس جمهور اخیر کره جنوبی وعده وارونه کردن اوضاع را دادهاند و اکنون مون قصد دارد تمرکز شدید قدرت اقتصادی را وارونه کند. این شیوه میتواند کار کند، اما تنها زمانی امکان آن وجود دارد که مون وضع موجود را دگرگون کرده باشد.
به نوشته بلومبرگ، «چایبول» در کره جنوبی به شرکتهای خانوادگی خوشهای گفته میشود که روابط خوبی با دولت دارند که از آن جمله میتوان به «ال جی»، «هیوندا»، «سامسونگ» و ... اشاره کرد. روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز نیز در توضیح چایبول نوشت، این شرکتهای خوشهای قلب توسعه صنعتی کره جنوبی برای سالهای زیادی بودهاند.