به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان، این روزها مکررا از جنگ یمن به عنوان بدترین بحران انسانی ساخته دست انسان در جهان یاد شده است. شورای حقوق بشر سازمان ملل اخیرا براساس تحقیقات گسترده گروهی از کارشناسان که چهار سال گذشته جنگ را بررسی کردهاند، گزارشی ارائه کرده که نه تنها از رنجهای انسانی به عنوان پیامدهای جنگ بلکه از جنایات جنگی نیز پرده بر میدارد. عامل اصلی این جنایات جنگی بسیار مخرب عربستان سعودی و امارات هستند.
پایگاه لوبلاگ نوشته است که «گروه کارشناسی معتقد است دولتهای امارات و عربستان سعودی مسئول نقض حقوق بشر هستند. از جمله اقدامات آنها در نقض حقوق بشر، محرومیت غیرقانونی حق زندگی، بازداشت خودسرانه، تجاوز، شکنجه، بدرفتاری، ناپدید شدن اجباری و استخدام کودک- سرباز و نقض جدی آزادی بیان و حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، به ویژه حق داشتن یک زندگی استاندارد مناسب و حق سلامتی است.»
یکی از مخربترین بخشهای جنگ، حملات هوایی نیروهای هوایی عربستان سعودی و امارات است. در این گزارش آمده است: « بیشترین تلفات حملات هوایی ائتلاف را غیرنظامیان تشکیل میدهند. این حملات هوایی در سه سال گذشته، مناطق مسکونی، بازارها، مراسم تشییع جنازه، مراسم عروسی، بازداشتگاهها، قایقهای غیرنظامی و حتی تجهیزات پزشکی را در یمن هدف قرار دادهاند.»
این گزارش در ادامه با ارائه جزئیاتی مطالب خود را مستند میکند. هدف قرار دادن اتوبوس مدرسه و متعاقب آن کشته شدن دهها پسربچه، یکی از جدیدترین موارد جنایات هوایی عربستان در یمن است.
- مشارکت آمریکا
آمریکا در جنایات هوایی دخالت دارد. کمکهای آمریکا به جنگ هوایی عربستان سعودی و امارات در یمن شامل سوخت گیری هواپیما در حال پرواز، اطلاعات مربوط به هدفگیری و فروش حجم بالای تسلیحات است. آمریکا تامین کننده بمبی بود که اتوبوس مدرسه را هدف قرار داد.
بیانیههای مبنی بر عدم مسئولیت از سوی مقامات دولت آمریکا مانند آن چه جیمز ماتیس وزیر دفاع این کشور در خصوص بی قید و شرط نبودن کمکهای آمریکا به ائتلاف و توصیه به ائتلاف برای به حداقل رساندن تلفات غیرنظامی! نشان میدهد چه اتفاقاتی در این جنگ رخ میدهد. این شواهد و مستندات با توصیفهای آرون دیوید میلر و ریچارد سوکلسکی در مورد آنچه که به عنوان حمایت کورکورانه دولت آمریکا از سیاستهای خطرناک و غیر مسئولانه عربستان سعودی یاد میکنند، بسیار بیشتر قابل درک است.
گزارش سازمان ملل نشان میدهد از لحاظ رنجهای انسانی، از جمله رنجهایی ناشی از نقض قوانین بین المللی جنگ، امارات مسئولیت بسیار بیشتری دارد. با در نظر داشتن این امر که عملیاتهای امارات در یمن با همکاری آمریکا انجام میشود، باید گفت که اتهام نقض حقوق بشر بیشتر متوجه سیاستگذاران و جامعه آمریکاست.
سیاست دولت آمریکا در جنگ یمن از منظر ارزشهای انسان دوستانه، قانونی و ارزشهای سیاسی فراگیر قابل دفاع نیست. ماتیس هدف دخالت آمریکا در جنگ یمن را آنچه "بازگرداندن حکومت قانونی" خوانده، اعلام کرده است. نکته قابل ذکر نامشخص بودن تعریف "حمایت از دولتهای قانونی" در سیاستهای دولت آمریکا در خاورمیانه است. مطمئنا این تعریف در حمایت آمریکا از نیروهای معارض در سوریه و تلاشهای بی ثبات سازی با هدف تغییر دولت در این کشور و مناطق دیگر صورت دیگری مییابد.
قیام مردم یمن ریشه در مسائل بسیار محلی دارد که تهدید کننده امنیت منطقهای نبوده و نیست. اگرچه دولت آمریکا و عربستان سعودی تبلیغات عمدهای علیه موشکهای نیروهای مردمی یمن که عربستان را هدف قرار دادهاند، انجام میدهند، اما این عملیات موشکی در مقایسه با حملات هوایی عربستان ناچیز بوده و تنها واکنشی به موشکهای سعودی بودهاند. اگر سعودیها و امارات عملیات مرگبار خود را علیه این کشور آغاز نکرده بودند، انصارالله هرگز عربستان را هدف عملیات موشکی خود قرار نمیدادند.
پایان دادن کمکهای نظامی آمریکا به تلاشهای جنگ طلبانه ائتلاف سعودی، عربستان و امارات را به یافتن راه حلهای مسالمت آمیز به جای ادامه جنگهای نامحدود تشویق میکند.
- حساسیت نسبت به ایران
حساسیت و عقده پایههای خوبی برای سیاست نیستند. در حال حاضر حساسیت و عقدههای آمریکا در رابطه با ایران بنیان اصلی سیاست آمریکا در یمن است. آمریکا مدعی کمک رسانی ایران به نیروهای یمنی است و از آن جایی که آمریکا و به ویژه دولت آمریکا به شدت مخالف هر گونه ارتباط از سوی افراد و گروهها با ایران است، براساس حساسیت بی پایه و اساس و عقدههای متوهمانه خود وارد جنگ یمن شد.
این وسواس، مانند دیگر توهمات آمریکا درباره تهدید امنیت این کشور نادرست است. سیاست با چنین پایههای تاسف آوری منفی است. یمن صحنه مناسبی برای مورد انتقاد قرار دادن ایران نیست. دولت آمریکا تحریم اقتصادی علیه ایران را به عنوان بخشی از آنچه کمکهای ایران به یمن خوانده، انجام میدهد. به همین دلیل واشنگتن در جنایات بین المللی عربستان همانگونه که در گزارش سازمان ملل آمده مشارکت میکند.