به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری میزان، به طور معمول شاهد حوادث خشونت بار شامل تیراندازی جمعی، حملات تروریستی، خشونت در اماکن عمومی در کشورهای مختلف هستیم اما یکی از نکات قابل توجه در این زمینه نحوه انعکاس این حوادث از سوی رسانهها است. بررسی انجام شده درباره چند مورد از این حوادث نشان می دهد که اغلب رسانه های مطرح جهان در پوشش این حوادث معمولا از اصول یکسانی در مواردی مانند استفاده از منابع اخبار، تصاویر منتشره، نحوه تنظیم خبر و رعایت خطوط قرمز در انتشار جزئیات و حتی در بسیاری از موارد عدم پوشش بسیاری از ابعاد حادثه پیروی میکنند.
به طور مثال در حوادثی مانند تیراندازی مرگبار در دبیرستان پارکلند در ایالت فلوریدا، تیراندازی جمعی در لسآنجلس، حمله تروریستی در پاریس و ...رسانهها به طور معمول از منبع خبری واحدی برای بیان جزئیات استفاده میکنند، در بیان اخبار مربوط به این نوع حوادث نیز تا حدود زیادی ساختار خبری یکسانی به کار میرود و پراکندگی زیادی در زمینه ارائه جزئیات و ساختار خبر وجود نداشته و در بسیاری از موارد، جزئیاتی که از سوی یک منبع رسمی درباره این حادثه منتشر میشود از سوی اغلب رسانهها مورد استفاده قرار میگیرد.
استفاده از منبع خبری یکسان و ساختار مشابه در تنظیم خبر
به عنوان مثال هفته گذشته یک زن در «مریلند » آمریکا اقدام به تیراندازی کرده، 3 نفر را به قتل رساند و 3 نفر دیگر را مجروح کرده و در نهایت خودکشی کرد.
اغلب رسانههای آمریکایی این خبر را به نقل از «مقامات مریلند» و «پلیس» گزارش کردهاند و برخی حتی متن یکسانی را در انعکاس این خبر استفاده کردهاند.
سال 2017 در مرگبارترین تیراندازی تاریخ آمریکا در «لاس وگاس» روی داد که در پی آن حدود 60 نفر جان خود را از دست داده و حدود 400 نفر نیز مجروح شدند.
رسانههای آمریکا در انعکاس این خبر از نقل قول «جوزف لومباردو» رئیس پلیس لاس وگاس استفاده کردهاند.
یکی دیگر از نکات قابل توجه در این زمینه تصاویر منتشر شده درباره این حوادث است؛ اگرچه با توجه به گستردگی رسانههای اجتماعی در دنیای امروز، در پی هر حادثهای تصاویری بسیار متنوع از سوی کاربران به اشتراک گذاشته میشود اما این امر درباره رسانهها تا حدود زیادی صادق نیست و این رسانهها اصول خاصی را در انتشار تصاویر پیروی میکنند و اغلب ما شاهد آن هستیم که در این رسانهها بسیاری از تصاویر منتشر نمیشوند.
به عنوان مثال وقتی حادثه تیراندازی مرگبار در دبیرستان پارکلند در ایالت فلوریدا روی میدهد اغلب رسانهها بیانیه پلیس این ایالت را به عنوان منبع خبر خود قرار داده و به نظر میرسد که این رویه از سوی بسیاری از رسانههای مطرح مورد استفاده قرار میگیرد؛ اغلب تصاویر منتشر شده از این حادثه مربوط به رویدادهای بعد از این تیراندازی مانند ابراز همدردی دیگر دانشآموزان و مردم با بازماندگان این حادثه است و یا تصاویری که از محل این تیراندازی گرفته شده معمولا تصاویری از بالا و یا تصاویر کلی بوده و جزئیات حادثه مانند اجساد قربانیان و صحنه تیراندازی تا حدود زیادی منتشر نمیشود.
بحث انتشار تصاویر در حوادث تروریستی به خصوص در دنیای امروز که گروههای تروریستی نیز رسانههای خود را دارند موضوعی بسیار مهم در پوشش این حوادث از سوی رسانه ها به شمار میرود.
به عنوان مثال نشریه فرانسوی «لوموند» در پی یکی از حوادث خشونتبار در این کشور با ارائه دلایلی از انتشار برخی تصاویر مربوط به این حادثه خودداری کرد.
رعایت این خطوط قرمز درباره انتشار مطالب و تصاویر مربوط به حوادث تروریستی و خشونتبار در حالی دنبال میشود که اغلب این حوادث ذکر شده در محیطهای شهری روی داده و مربوط به اماکن حساس نبوده و چه بسا اگر این حوادث در اماکن حساستر روی دهد این خطوط قرمز بسیار شدیدتر خواهد شد.