به گزارش ایسنا، در تاریخ 66/7/16 هلیکوپترهای آمریکا به 5 فروند قایق نیروهای دریایی سپاه که در حال گشت زنی در منطقه بودند، حمله کردند. بر اثر اقدام تدافعی ایران، یک فروند هلیکوپتر آمریکا سقوط کرد. مرکز ستاد نیروهای دریایی آمریکا در واشنگتن و بحرین ابتدا سقوط هلیکوپتر آمریکا را تکذیب کردند.
معاون وزیر جنگ آمریکا در مصاحبهای با شبکه تلویزیونی سی. بی. اس ضمن اشاره به حضور آمریکا در منطقه و اظهار اینکه تهاجم اخیر آمریکا دو پیام برای ایران در پی دارد، یکی اعتمادبهنفس نیروهای آمریکا در منطقه و دیگر اینکه ما یک قدرت بشردوست هستیم! اعلام کرد: «نیروهای جمهوری اسلامی ایران بهروشنی به حملهای خصمانه در آبهای بینالمللی دست زدند و نیروهای آمریکایی ناچار شدند با اقدامی دفاعی واکنش نشان دهند. »
اظهارات اولیه مقامات مسئول آمریکا تا اندازهای متناقض بود، چنانکه در ابتدا وزارت دفاع اعلام کرد که بهسوی یک هلیکوپتر آمریکا شلیک شده و این هلیکوپتر با بیسیم از چند هلیکوپتر دیگر درخواست کمک کرده است. لیکن در گزارش اخیر آمریکاییها مدعی شدند در حالیکه سه فروند هلیکوپتر در حال گشت بود، قایقهای ایران به سمت آنها آتش گشودند. وزیر دفاع آمریکا در این مصاحبه، سقوط یک فروند هلیکوپتر را تکذیب و اعلام کرد: «ایالاتمتحده خواستار درگیری رزمی با ایران نیست. »
در این حادثه از پنج قایق ایران، سه فروند غرق شد و دو نفر از سرنشینان شهید و 6 نفر دیگر به اسارت نیروهای آمریکا درآمدند. گورباچف رئیسجمهور وقت شوروی در ادامه موضعگیری این کشور مبنی بر خروج نیروهای خارجی از منطقه خلیجفارس و پس از درگیری ایران و آمریکا، ضمن درخواست پایان جنگ، مجدداً از نیروهای خارجی خواست تا منطقه خلیجفارس را ترک کنند.
بهرغم اینکه ریگان پس از حمله آمریکا به کشتی «ایران اجر» اعلام کرده بود که این حادثه را تمامشده میدانیم، مجدداً هلیکوپترهای آمریکا به قایقهای ایران حمله کردند.
درگیری مجدد ایران و آمریکا بازتاب نسبتاً گستردهای داشت. برخی از تحلیلگران بر این نظر بودند که ایران برای حفظ اعتبار خود در داخل ایران هم که شده جز پاسخگویی به حملات آمریکا بلکه به حملات هوایی عراق چارهای ندارد.