خبرگزاری تسنیم: به نقل از روزنامه لبنانی الاخبار، بر اساس روندی که در تحقیقات دنبال میشود، قرار است فرد دیگری قربانی این اتهام شود. این موضوع با استقبال آمریکا مواجه شده، اما ترکیه نیز باید با این اتفاق موافقت کرده و اسناد این پرونده را به صورت محرمانه نگهداری کند.
از زمان آغاز سفر مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا و فرستاده رئیس جمهور این کشور برای حل پرونده خاشقجی بر اساس حفظ منافع آمریکا، به نظر میرسد همکاری ترکیه و عربستان سعودی شکل گرفته است. همکاری که البته باعث شود محمد بن سلمان از اتهامات مطرح شده تبرئه گردد و صدور دستور ترور از سوی وی رد شود.
نمایشنامه دنبال شده در خصوص انجام تحقیقات و درز برخی اطلاعات از زمان موافقت آنکارا با همکاری تیم ریاض در روند تحقیقات، روال مشکوکی را به خود گرفته است. تاکنون هیچ نتیجه رسمی در غیر از منافع محمد بن سلمان منتشر نشده و به نظر میرسد وی توانسته آثار این جنایت را در کنسولگری پاک کند و تیم ترور را به کشورش بازگرداند. علاوه بر اینکه کنسول عربستان سعودی نیز دو روز پیش ترکیه را ترک کرده و به ریاض سفر کرده است.
روند تحقیقاتی که آنکارا از دو هفته پیش آغاز کرده، نشان میدهد که ترکیه به دنبال همکاری با ریاض برای خروج آبرومندانه از این بحران است، چرا که بازجوهای ترک بعد از 15 روز، دیروز برای دومین بار وارد ساختمان کنسولگری شدند، اما بعد از 9 ساعت تفتیش در روز اول و بازرسیهای انجام شده دیروز هیچ نتیجهای به دست نیاوردند. این در حالی بود که به مسئولان کنسولگری اجازه داده شده مقدار زیادی مواد شوینده وارد ساختمان کنسولگری کنند.
تیم تحقیقات همچنین وارد منزل محمد العتیبی سر کنسول عربستان در استانبول شدند که در نزدیکی کنسولگری قرار دارد. البته این اتفاق 24 ساعت بعد از ممانعت مقامات ریاض از بازرسی این منزل انجام شد و هنگامی صورت گرفت که العتیبی کشور را ترک کرده و به ریاض رفته بود. این در حالی است که اطلاعات منتشر شده نشان میدهد که عملیات ترور خاشقجی در برابر چشمان وی و در دفتر وی انجام شده است. این اطلاعات بر اساس اسنادی است که گفته میشود در اختیار مقامات ترکیه و حتی رسانههای این کشور قرار دارد.
مجموع این روند دو احتمال را نشان میدهد. اول اینکه ترکیه هیچ سند یا فیلم یا کلیپ صوتی را در اختیار ندارد و اطلاعاتی که به رسانههای خبری درز کرده، تنها پیشبینیهایی در این زمینه است که تلاش دارد فشار را بر حاکمیت ریاض افزایش دهد و افکار عمومی را ضد این کشور بشوراند. این سناریویی است که مقامات سعودی طی روزهای گذشته آن را دنبال کردهاند. اگر این سناریو درست باشد این موضوع نشان دهنده میزان تزلزل بالای نیروهای امنیتی ترکیه در شناسایی جزئیات جنایتی است که در زمان و مکان مشخص انجام شده است.
سناریوی دوم این است که آنکارا راه همکاری با ریاض را درپیش بگیرد و دربرابر تمایلات و دیکتههای آمریکا برای تبرئه محمد بن سلمان تسلیم شود. در هر حال، اگر آنکارا اطلاعات واقعی در خصوص ترور خاشقجی در داخل ساختمان کنسولگری در اختیار داشته باشد یا نه، هیچ توجیهی برای کتمان واقعیت وجود ندارد. به ویژه در شرایطی که مطالبات بینالمللی روز افزونی برای تعیین سرنوشت خاشقجی وجود دارد.
البته به نظر میرسد که معاملهای در دست انجام است تا بتواند انگشت اتهام را از روی محمد بن سلمان بردارد. معاملهای که بنا بر پیشبینی ترامپ به نظر میرسد در پایان هفته جاری [میلادی]به سرانجام خود برسد. چرا که ترامپ گفت که احتمالاً تا این زمان حقیقت آشکار خواهد شد.
ترامپ که این روزها در قامت وکیل مدافع حرم محمد بن سلمان وارد عرصه شده، در خصوص وجود فیلم و تصاویری از داخل کنسولگری ابراز تردید کرده و گفته است که من درخواست کردهام اگر فیلم یا صوتی در این زمینه وجود دارد، به آن دسترسی پیدا کنم. ترامپ حتی در اظهارات اخیر خود، میخ آخر را بر تابوت واقعیت ترور خاشقجی کوبید و گفت که عربستان سعودی را کنار نخواهد گذاشت. او مدعی شد که در روند جنگ ضد تروریسم و پروژههای دیگر به این کشور نیاز دارد.
جستجوی قربانی عملیات ترور، در داخل عربستان
به این ترتیب آمریکاییها توپ را در زمین ریاض انداختند تا قربانی را جستجو کنند که بتوانند اتهامات مربوط به قتل خاشقجی را به او نسبت دهند و محمد بن سلمان را از این اتهام برهانند. این در حالی است که تمامی متهمان مستقیم انجام این عملیات در داخل عربستان هستند. محمد بن سلمان به دنبال کسی است که بتواند او را از دایره اتهامات خارج کند، اما در میان این متهمین کسی وجود ندارد که ارتباط مستقیم با محمد بن سلمان نداشته باشد. بیشتر اعضای تیم ترور اینگونه هستند.
اولین فرد صلاح الطبیقی مدیر بخش پزشکی قانونی درنیروهای امنیت داخلی عربستان است که قربانی را در داخل اتاق سرکنسول تکه تکه کرده است. شخصیتی با این حجم و وزنه نمیتواند بدون دستور مافوق چنین اقدامی را انجام دهد. این موضوع را روزنامه نیویورک تایمز نیز مورد توجه قرار داده است.
مرد پشت پرده ترور خاشقجی در عربستان کیست؟
فرد دوم ماهر عبدالعزیز مطلب دیپلمات سفارت عربستان سعودی در لندن است که از نزدیکان محمد بن سلمان است. او در تصاویر متعددی در جریان سفر ولیعهد عربستان به آمریکا و اسپانیا و فرانسه در کنار وی دیده شده است. بر اساس اطلاعات منابع دفتر دادستانی ترکیه او هماهنگیهای انجام شده در این ترور را بر عهده داشته و دو هواپیمای خصوصی را به نام خودش اجاره کرده تا تیم ترور عامل این عملیات را به ترکیه منتقل کند. او در روز انجام ترور خاشقجی 19 تماس تلفنی داشته که چهار مورد از آنها به دفتر منشی محمد بن سلمان بوده است.
روزنامه واشنگتن پست چند روز پیش در همین رابطه به نقل از منابعی از سرویسهای اطلاعاتی آمریکا نوشت که رهگیری مکاتبات و تماسهای موجود نشان میدهد که محمد بن سلمان دستور کشاندن جمال خاشقجی به داخل کشور را صادر کرده بود.
سایر اعضای تیم ترور نظیر عبد العزیز محمد الحساوی، ثائر غالب الحربی و محمد سعد الزهرانی وابسته به سرویسهای امنیتی زیر نظر محمد بن سلمان هستند و تصاویر آنها در مناسبتهای مختلف در کنار محمد بن سلمان دیده میشود.
سایت اینترنتی میدل ایست آی دیروز گزارش دادکه هفت نفراز متهمان تیم ترور قاچاقچی افسران برجسته حفاظتی محمد بن سلمان هستند. روزنامه واشنگتن پست نیز در این رابطه به نقل از یک منبع مطلع به گزارشهای سرویسهای اطلاعاتی غربی مینویسد که قربانی محمد بن سلمان در این پرونده، احمد العسیری است که معاون رئیس سازمان اطلاعات این کشور است و حتی چند بار به بن سلمان پیشنهاد کرده که باید اقدامی ضد خاشقجی و افراد دیگر صورت گیرد.
البته به نظر میرسد محمد بن سلمان راه سختی در جستجوی گوشت قربانی به جای خود دارد و نمیتواند سرنخهای مختلف را به این فرد متصل کند. در شرایط کنونی مطالبات بین المللی به عنوان تنها عامل فشار ضد ریاض مطرح است تا این کشور بتواند داستان نهایی خود برای این ترور را تهیه کند. داستانی که البته محمد بن سلمان میداند پایان راه نیست.