قرص لوراتادین چیست؛ موارد مصرف و عوارض لوراتادین

بسیاری از ما با انواع آلرژیها و حساسیت فصلی به گل‌ها، گیاهان و مواد غذایی مختلف آشنا هستیم. عطسه، خارش بینی، آب‌ریزش چشم و علائم مشابه که واقعا کلافه‌کننده هستند، به‌دلیل آزادشدن هیستامین در بدن ایجاد می‌شوند

قرص لوراتادین چیست؛ موارد مصرف و عوارض لوراتادین

قرص لوراتادین چیست؛ موارد مصرف و عوارض لوراتادین

بسیاری از ما با انواع آلرژیها و حساسیت فصلی به گل‌ها، گیاهان و مواد غذایی مختلف آشنا هستیم. عطسه، خارش بینی، آب‌ریزش چشم و علائم مشابه که واقعا کلافه‌کننده هستند، به‌دلیل آزادشدن هیستامین در بدن ایجاد می‌شوند. هیستامین ماده‌ای شیمیایی است که با قرارگرفتن درمعرض عامل حساسیت‌زا به‌شکل طبیعی در بدن تولید می‌شود. ترکیباتی که از آزادسازی هیستامین جلوگیری می‌کنند، آنتی‌هیستامین‌ نامیده می‌شوند. قرص لوراتادین یکی از معروف‌ترین آنتی‌هیستامین‌هاست. در این مقاله شما را با مقدار و موارد مصرف لوراتادین، موارد منع مصرف قرص لوراتادین، تداخل دارویی لوراتادین، عوارض لوراتادین و پرسش‌های متداول درباره قرص لوراتادین آشنا خواهیم کرد.

موارد مصرف لوراتادین

لوراتادین که با نام‌های تجاری کلاریتین و کلاریتین-دی (که حاوی لوراتادین و سودواِفدرین (Pseudoephdrine) است) به‌فروش می‌رسد، یکی از انواع داروهای آنتی‌هیستامین یا ضد حساسیت است و بدون نسخه‌ی پزشک می‌توان آن را از داروخانه تهیه کرد. از این دارو اغلب برای درمان حساسیت بینی (التهاب مخاط بینی)، کهیر، قرمزی و خارش پوست استفاده می‌کنند.

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در سال 1993 لوراتادین را تأیید کرد. شرکت محصولات مراقبت‌های بهداشتی بایر (Bayer Healthcare) اولین شرکت سازنده‌ی این دارو است.

موارد منع مصرف قرص لوراتادین

  • افرادی‌ که به اجزای مؤثر تشکیل‌دهنده‌ی لوراتادین حساس هستند؛
  • کسانی‌ که به اختلال مادرزادی و نادر فنیل کتونوری (Phenylketonuria) با علامت اختصاری PKU مبتلا هستند؛
  • افرادی‌ که به بیماری های کلیوی مبتلا هستند یا مشکلات ضعف کبدی دارند، قبل از مصرف این دارو باید با پزشک مشورت کنند.

مصرف لوراتادین در دوران بارداری

لوراتادین - مصرف لوراتادین در بارداری خطرناک نیست

قرص لوراتادین از داروهای گروه B است که مصرف آنها برای جنین خطر ندارد. بااین‌حال، خانم‌های باردار یا کسانی‌ که قصد بارداری دارند، بهتر است قبل از مصرف این دارو یا هر داروی دیگری با پزشک صحبت کنند.

مصرف این دارو در دوران شیردهی توصیه نمی‌شود؛ اگر پزشک‌تان آن را برای‌تان تجویز کرده، حتما به او اطلاع دهید که در دوران شیردهی هستید.

عوارض لوراتادین

  • خواب آلودگی؛
  • خستگی؛
  • دل درد؛
  • خشکی چشم؛
  • خشکی دهان و گلو؛
  • اسهال؛
  • احساس هیجان، وحشت یا عصبی‌شدن که محرک سیستم اعصاب مرکزی است. این حالت با خواب‌‌آلودگی و خستگی تناقض دارد.

برخی از عوارض جانبی که جدی‌تر هستند، عبارت‌اند از:

کدام داروها را نباید هم‌زمان با لوراتادین مصرف کرد؟

قرص لوراتادین ممکن است با داروهای دیگر تداخل ایجاد کند. هر چند تعداد این داروها انگشت‌شمار است، بااین‌حال در صورت مصرف انواع داروهای نسخه‌ای، داروهای بدون نسخه، داروهای غیرمجاز، گیاهی، رژیمی، مکمل‌های تغذیه و مکمل‌های ورزشی باید پزشک یا داروساز را در جریان قرار دهید.

مصرف هم‌زمان لوراتادین و رانکسا (Ranexa) که به نام رانولازین هم معروف است و برای درمان آنژین صدری (نوعی از بیماری های قلبی عروقی) به‌کار می‌رود خطرناک است. همچنین اگر هر یک از داروهای زیر را مصرف می‌کنید، پیش از مصرف لوراتادین به پزشک‌تان اطلاع دهید:

  • آمیودارون (Amiodaron) با نام‌های تجاری کوردارون (Cordarone)، نکسترون (Nexterone) و پاکرون (Pacerone)؛
  • داریوناویر (Darunavir) با نام تجاری پرزیستا (Prezista)؛
  • داساتینیب (Dasatinib) با نام تجاری اسپریکل (Sprycel).

تا زمانی‌که تحت درمان با قرص لوراتادین هستید، الکل مصرف نکنید. الکل و لوراتادین هر دو سبب خواب‌آلودگی، خشکی دهان و خشکی چشم (تاری دید) می‌شوند.

مصرف لوراتادین و گریپ‌فروت

کبد لوراتادین و گریپ‌فروت را از طریق واکنش شیمیایی مشابهی تجزیه می‌کند، بنابراین مصرف هم‌زمان آنها ممکن است خطرناک باشد. بهتر است در این باره با پزشک‌تان مشورت کنید.

مقدار مصرف لوراتادین

لوراتادین - لوراتادین به شکل‌های مختلفی وجود دارد

قرص لوراتادین به‌شکل قرص، کپسول و شربت به بازار عرضه می‌شود. مصرف این دارو برای کودکان زیر 6 سال ممنوع است. برای بزرگ‌سالان، مصرف روزانه بیش‌از 10 میلی‌گرم معادل بیش‌از یک عدد قرص، کپسول یا دو قاشق چای‌خوری از شربت آن توصیه نمی‌شود. مگر این‌که پزشک تشخیص داده باشد که باید بیشتر از آن مصرف کنید.

درصورتِ مصرف بیشتر از دوز روزانه‌ی مجاز (10 میلی‌گرم) این دارو، احتمال سردرد، تپش قلب و خواب آلودگی شدید وجود دارد. همچنین مصرف بیش‌از 10 میلی‌گرم در کودکان می‌تواند عارضه‌ای موقت شبیه به بیماری پارکینسون ایجاد کند. درصورتی‌که به مصرف بیش‌ازحد دارو مشکوک هستید، با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید.

درصورت فراموش‌کردن یک دوز دارو، به‌محض اینکه یادتان آمد، آن را مصرف کنید. اما اگر تقریبا زمان نوبت بعدی دارو رسیده است، دیگر آن دوز را مصرف نکنید و طبق برنامه‌ی عادی پیش بروید.

مصرف لوراتادین برای سگ‌ها

ازآنجایی‌که میزان خواب‌آلودگی لوراتادین به‌اندازه‌ی بنادریل (Bnaderyl) یا دیفن‌هیدرامین نیست، با نظر دام‌پزشک می‌توانید از آن در درمان آلرژی سگ استفاده کنید. قبل از خوراندن لوراتادین، باید از این‌که سگ‌تان بیماری کبدی ندارد مطمئن شوید. از مصرف هم‌زمان لوراتادین و انواع دیگر آنتی‌هیستامین‌ها مانند سایمتیدین (Cimetidine)، اریترومایسین (Erythromycin) و کتوکونازول (Ketoconazol) خودداری کنید. دوز مصرف سگ را دام‌پزشک باید تعیین کنید.

برای سگ‌ها قرص یا کپسول لوراتادین بهتر است، زیرا ممکن است میزان الکل موجود در شربت این دارو برای سگ قوی باشد.

پرسش‌های متداول

آیا درصورتِ انقضای تاریخ مصرف دارو، لوراتادین اثربخشی خود را از دست می‌دهد؟ تا چه حد؟

پاسخ: اصولا هیچ دارویی را نباید پس از گذشتن تاریخ انقضایش مصرف کرد. همه‌ی داروها پس از تاریخ مصرف، ایمنی و تأثیرشان را از دست می‌دهند. همیشه پیش‌از مصرف هر دارو، اطلاعات مندرج روی بسته‌بندی یا بروشور را با دقت بخوانید و به هشدارها و موارد احتیاطی توجه کنید. برای استفاده از داروهای بدون نسخه، با پزشک‌تان صحبت کنید.

آیا مصرف لوراتادین باعث افزایش وزن یا تورم بدن می‌شود؟

پاسخ: براساسِ پژوهش‌های انجام‌شده، تاکنون عوارضی مانند افزایش وزن یا احساس تورم به‌دنبال مصرف این دارو گزارش نشده است. درصورتی‌که بدون تغییردادن رژیم غذایی یا سطح فعالیت روزانه چنین علائمی در شما بروز کرده‌اند، بهتر است برای یافتن دلیل اصلی آن به پزشک‌تان مراجعه کنید.

آیا مصرف لوراتادین می‌تواند مشکل خارش‌ چشم و عطسه‌ی زیاد را حل کند؟

لوراتادین - لوراتادین عطسه و خارش چشم را بهتر می‌کند

پاسخ: قرص لوراتادین دارویی ضدحساسیت است که علاوه‌بر کاهش سطح هیستامین در بدن، برخلاف بسیاری از آنتی‌هیستامین‌ها خواب‌آلودگی ایجاد نمی‌کند. هیستامین به‌شکل طبیعی دراثرِ تحریک عوامل خارجی در بدن تولید می‌شود و علائمی مانند عطسه، خارش ، آبریزش بینی و چشم را ایجاد می‌کند. از این دارو می‌توان برای بهبود کهیر و خارش پوستی در افراد مبتلا به حساسیت‌های مزمن پوستی استفاده کرد. آنتی‌هیستامین‌های غیرخواب‌آور دیگری هم در بازار موجود است که می‌توانید آنها را هم با تجویز پزشک و هم بدون نسخه از داروخانه تهیه کنید. تأثیر انواع مختلف این داروها برای هر فرد با دیگری متفاوت است. بعضی از آنها ممکن است برای برخی بیماران مؤثرتر باشد. اگر با وجود مصرف دارو، باز هم علائم‌تان بهتر نشده است به پزشک‌تان اطلاع دهید.

از زمانی‌که داروی آلاورت (Alavert) را که نام تجاری لوراتادین است، مصرف می‌کنم، هنگام بیدارشدن از خواب سردرد می‌گیرم. آیا باید این موضوع را به پزشک گزارش دهم؟

پاسخ: ممکن است این مشکل به‌دلیل عوارض جانبی احتمالی آلاورت ایجاد شده باشد. بهتر است درباره‌ی هر عارضه‌ای از هر دارویی با پزشک مشورت کنید.

من سردردهای سینوزیتی مکرر دارم. پزشک برایم داروی لوراتادین تجویز کرد. آیا این دارو در درمان سردردهای سینوزیتی مؤثر است؟ اگر هر روز از لوراتادین استفاده کنم، امکان دارد که سینوس‌ها خشک شوند؟

پاسخ: این دارو اثر هیستامین را که عامل بروز علائم آلرژی در بدن است، از بین می‌برد. بنابراین در برخی موارد که سردردهای سینوزیت به‌خاطر آلرژی ایجاد می‌شوند، می‌تواند کمک‌کننده باشد. در برخی از بیماران پس‌از مصرف لوراتادین، خشکی مخاط بینی و دهان گزارش شده است. بااین‌حال، لوراتادین در مقایسه با سایر آنتی‌هیستامین‌ها عوارض جانبی کمتری دارد.

برای کاهش هزینه‌ی درمانم، پزشک داروساز به‌جای آلگرا 180 میلی‌گرمی (Allegra) لوراتادین 10 میلی‌گرمی را توصیه کرده است. آیا این دو دارو یکسان هستند؟ آیا مصرف لوراتادین باعث افزایش وزن می شود؟

پاسخ: لوراتادین (کلاریتین) و آلگرا هر دو آنتی‌هیستامین غیرخواب‌آور هستند که در درمان آلرژی‌ها استفاده می‌شوند. این دو دارو از یک گروه و بسیار شبیه هم هستند، اما یکسان نیستند. بدن بعضی بیماران ممکن است به یکی از آنها پاسخ بهتری نسبت به دیگری نشان دهد. جایگزین‌کردن آنها با یکدیگر ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. هنگامی‌که پزشک داروی جدیدی برای‌تان تجویز می‌کند، باید او را در جریان تمام داروها و مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید قرار دهید. برای اینکه هیچ‌یک از آنها را فراموش نکنید، فهرستی از آنها تهیه کنید و هنگام مراجعه به پزشک همراه‌تان داشته باشید.

من سرطان پروستات دارم و چند هفته پیش، به من گفتند که دارم بهتر می‌شوم. از هفته‌ی گذشته مصرف لوراتادین را برای درمان تب یونجه آغاز کردم. امروز برای اولین بار در چند ماه گذشته در مدفوع خود خون مشاهده کردم. آیا ارتباطی بین این دو وجود دارد؟ جهت اطلاع باید بگویم در این مدت اجسام سنگین هم جابه‌جا کرده‌ام.

پاسخ: قرص لوراتادین ارتباطی با وجود خون در مدفوع ندارد؛ اما بهتر است نظر پزشک‌تان را بپرسید. ممکن است عامل آن بواسیر باشد. احتمالا هنگام بلند کردن اجسام سنگین به مقعد خود فشار وارد کرده‌اید.

آیا می‌توان لوراتادین را هر روز مصرف کرد؟

پاسخ: لوراتادین آنتی‌هیستامینی است که برای تسکین موقت علائمی چون آب‌ریزش چشم و بینی، کهیر، خارش چشم، عطسه و خارش گلو در مبتلایان به تب یونجه و سایر آلرژی های مجاری تنفسی فوقانی مفید است. مصرف این دارو یک دوز در روز است که در هر ساعتی از شبانه‌روز می‌توان آن را مصرف کرد. اگر این دارو به‌اندازه‌ی مجاز (10 میلی‌گرم معادل یک عدد قرص، کپسول یا دو قاشق چای‌خوری شربت آن) مصرف شود، خواب‌آلودگی ایجاد نمی‌کند.

سلامتی ارزشمندترین دارایی انسان است

15000تومان 8000تومان

منبع everydayhealth.com
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان