«مهدی میرمهدی» رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران از ترخیص نزدیک به 100 میلیارد تومان کالاهای دیجیتالی از گمرک خبر داد و گفت این کالاها که بیشترشان با ارز 4200 تومانی وارد شدهاند از 15 آذرماه جاری ترخیص و به بازار عرضه خواهند شد. او باور دارد که این عرضه انبوه میتواند باعث کاهش 40 درصدی نرخ قیمتهای کالای IT شود. میرمهدی در گفتگو با دیجیاتو اما تاکید دارد که حبس واردکنندگان موبایل میتواند همچنان به ضرر بازار تمام شود.
رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران در حبس ماندن واردکنندگان متخلف موبایل را عامل آسیب زننده به اقتصاد میداند چون آنها مجبور خواهند شد کارمندان و پرسنل خود را تعدیل کنند که نتیجهای جز نابودی فضای کار نخواهد داشت:
«من اعتقاد دارم که آنها نباید زندانی باشند بلکه اگر گران فروشی کرده باشند باید جریمه نقدی برای آنها درنظر گرفته شود ضمن آنکه طبق قانون گرانفروشان و متقلبان در اولین تخلف جریمه خواهند شد و نباید زندانی شوند.»
میرمهدی معتقد است تاثیرات این بازداشتها موجب شده تا واردکنندگان دیگر جرات واردات و کار کردن نداشته باشند. او میگوید بیشتر واردکنندگان ترجیح میدهند سرمایه خود را در بانک نگه دارند و از سود آن استفاده کنند اما واردات و ایجاد اشتغال نکنند؛ چون میترسند که برای آنها هم مشکلات مشابهی ایجاد شود.
رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران در مورد دلایل توقیف کالاهای دیجیتالی در گمرک هم به دیجیاتو توضیح داد که این کالاها به دلایل زیادی در گمرک دپو شدند که مهمترین دلیل، اختلاف نظر واردکنندگان با قسمت ارزشگذاری گمرک بود که موجب شد کالاها حدود 5 ماه در گمرک دپو شوند:
«در همین رابطه روز گذشته جلسهای با «فرود عسگری» رئیس کل گمرک کشور و اعضای ارزش گمرک برگزار کردیم و به نتایج خوبی رسیدیم. که منجر به تسهیل در ترخیص کالاها و در نتیجه کاهش قیمت کالا در بازار خواهد شد. ارزش کلی این کالاها نزدیک به 100 میلیارد تومان است که شامل لپتاپ، پیسی و تجهیزات کامپیوتری میشود.»
به گفته میرمهدی نوسانات ارز هیچ ارتباطی به توقیف کالاها در گمرک نداشتهاست چراکه برخی از این کالاها با ارز نیمایی و بیشتر آنها با ارز 4200 تومانی وارد شدهاند. او در مورد اختلاف ارزشگذاری توضیح داد:
«واردکننده باید ارزش کالای وارداتی خود را در سامانه ثبت سفارش قید کند. برای مثال واردکننده قیمت یک لپتاپ را هزار دلار اعلام میکند اما گمرک در زمان ترخیص کالا را 500 دلار ارزش گذاری میکند. این تفاوت 500 دلاری مشکلات بسیاری برای واردکننده به وجود میآورد به عنوان مثال این شائبه را به وجود میآورد که واردکننده 500 دلار بیشتر دریافت و از کشور خارج کردهاست، درحالیکه او کالایی با ارزش هزار دلار وارد کرده و این پول را به فروشنده اصلی پرداخت کردهاست.»
او در مورد راهکارهای اتخاذ شده برای قیمت گذاری درست در گمرک گفت که به عنوان نمونه برند Asus یک توزیع کننده برای کل آسیا دارد که قیمتهای اجناس آن در تمام آسیا طبق لیست و به یک اندازه است و قرار شد قیمتهای اصلی کالاها به این شکل مشخص و اعلام شود.
شاید بدانید که حدود یک هفته است که به دلیل تغییر وزیر صنعت، سامانه ثبت سفارش بسته شده و امکان واردات وجود ندارد؛ موضوعی که ادامه آن از نگاه میرمهدی تاثیرات منفی بر بازار خواهد گذاشت:
«بارها اعلام کردهام که تحریمهای آمریکایی روی کشورمان تاثیری ندارد بلکه خود تحریمیهایی که در کشور انجام میشود، کشور را نابود خواهد کرد. قاطعانه میگویم که آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند چون ایرانیها آنقدر زرنگ هستند که کالاهای تحریم شده و ممنوع را به راحتی وارد میکنند و اجازه نمیدهند که حتی یک ساعت در واردات کالا اختلالی ایجاد شود. اما خود تحریمیها ضربه بسیار بزرگی به کشور وارد میکند.»