قرص امپرازول (Omeprazole) نوعی مسدودکنندهٔ پمپ پروتون است که ترشح اسید معده را مهار میکند. این دارو برای درمان بیماریهایی بهکار میرود که موجب ترشح بیشازحد اسید معده میشوند. در این مقاله شما را با انواع امپرازول، مقدار و روش مصرف قرص امپرازول، عوارض امپرازول، تداخل دارویی، هشدارها و نکات مهم مصرف قرص امپرازول آشنا خواهیم کرد.
قرص امپرازول چیست؟
قرص خوراکی امپرازول، دارویی تجویزی است که فقط بهشکل ژنریک در دسترس است و برند تجاری ندارد. همچنین این دارو بهصورت سوسپانسیون خوراکی نیز موجود است و بدون نسخه به فروش میرسد. قرص خوراکی امپرازول، دارویی با ویژگی آهستهرهش است. مواد درمانی این قرصها، تا زمانی که از معده عبور کنند، از دارو جدا نمیشوند. این تأخیر باعث میشود که دارو در معده از کار نیفتد.
موارد مصرف قرص امپرازول
امپرازول برای درمان بیماریهایی که موجب ترشح زیاد اسید معده میشوند، بهکار میرود. بیماریهایی همچون:
- رفلاکس معده یا بازگشت اسید به مری
- ازوفاژیت فرسایشی (زمانی که بازگشت اسید معده به مری صدمه میزند)
- زخم معده یا زخم اثنیعشر (زخم اثنیعشر در اولین بخش از رودهٔ کوچک، که به معده متصل است، رخ میدهد)
- سندرم زولینگر-الیسون (نوعی بیماری که مشخصهٔ اصلی آن افزایش ترشح اسید معده در اثر تومور ترشحکنندهٔ گاسترین است و باعث ایجاد زخمهای شدیدی در دستگاه گوارش میشود)
- عفونتهای معده ناشی از وجود باکتری هلکیوباکتر پیلوری
این دارو ممکن است همراه با داروهای دیگر تجویز شود.
چگونگی تأثیر قرص امپرازول
قرص امپرازول به طبقهای از داروها به نام مسدودکنندههای پمپ پروتون تعلق دارد. وظیفهٔ اصلی این گروه از داروها، کاهش اسید معده به صورت پایدار است. این داروها به یک شکل عمل کرده و اغلب بیماریهای شبیه به هم را درمان میکنند. امپرازول، از مقدار اسید تولیدشده در معده میکاهد. درواقع، این کار را با مسدود کردن سلولهایی به نام پمپ پروتون در معده، انجام میدهد. مسدود شدن این پمپها، باعث میشود اسید کمتری در معده تولید شود.
عوارض امپراوزل
قرص خوراکی امپرازول باعث خوابآلودگی نمیشود، اما عوارض جانبی دیگری دارد که درادامه به آنها اشاره شده است. درضمن، عوارض این دارو در کودکان و بزرگسالان بهشکل متفاوتی بروز میکند.
عوارض جانبی در بزرگسالان
عوارض جانبی در کودکان
این عوارض معمولا خفیف هستند و ممکن است چند روز یا چند هفته پس از توقف مصرف دارو، برطرف شوند. اما اگر این عوارض شدیدتر از حد معمول باشند و رفع نشوند، باید با پزشک مشورت کرد.
عوارض جانبی وخیم قرص امپرازول
گاهیاوقات عوارض جانبی امپرازول، بسیار وخیم و جدی است که در این صورت باید فورا با پزشک مشورت کنید. عوارض جانبی وخیم این دارو به اَشکال زیر بروز میکنند:
کاهش شدید منیزیم
استفاده از قرص امپرازول بهمدت 3 ماه یا بیشتر میتواند موجب کاهش شدید منیزیم در بدن شود. اگر هر یک از علائم زیر را داشتید، منیزیم بدنتان بهشدت کم شده است:
کمبود ویتامین B12
مصرف امپرازول بیش از سه سال، جذب ویتامین B12 را سخت میکند. از علائم کمبود این ویتامین در بدن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عصبانیت
- نوریت (التهاب عصب)
- بیحسی یا سوزش در دستها و پاها
- هماهنگی ضعیف عضلات
- تغییر در قاعدگی
اسهال شدید
اسهال میتواند ناشی از عفونت کلستریدیوم دیفیسیل (Clostridium difficile)، در رودهها باشد و علائم آن بهشکل زیر بروز میکنند:
- اسهال آبکی
- معده درد
- تب مداوم
التهاب پوشش داخلی معده
علائم آن عبارتند از:
ترک و شکستگی استخوانها
صدمه به کلیه
علائم آن عبارتند از:
- درد پهلو (در پشت و پهلوها، درد احساس میشود)
- تغییر در رنگ ادرار
اریتماتوز لوپوس پوستی
علائم این بیماری بهشکل زیر بروز میکنند:
پولیپهای غدهٔ فوندوس
این پولیپها روی پوشش داخلی معده شکل میگیرند و معمولا بدون علائم هستند.
توجه
هدف این مقاله فراهم آوردن اطلاعاتی کلی درمورد قرص امپرازول و معرفی آن به شماست. اما از آنجا که این دارو میتواند روی افراد مختلف، اثرات متفاوتی بگذارد، نمیتوانیم تضمین کنیم که این اطلاعات دربرگیرندهٔ تمام عوارض جانبی موجود این دارو باشد. این اطلاعات جایگزین مشورتهای پزشکی با پزشک معالجتان نیست و شما همیشه باید با توجه به سابقهی پزشکیتان با متخصص مشورت کنید.
تداخل امپرازول با داروهای دیگر
قرص خوراکی امپرازول میتواند با داروهای دیگر، ویتامینها یا داروهای گیاهی تداخل ایجاد کند. تداخل دارویی به این معناست که مادهای نحوهٔ عملکرد دارویی خاص را تغییر دهد. این موضوع یا بدن بیمار را در خطر قرار میدهد یا جلوی اثربخشی دارو را میگیرد. بنابراین پزشک هنگام تجویز دارو باید به این موضوع کاملا توجه نشان دهد. شما هم باید درمورد داروهای دیگری که مصرف میکنید، با پزشکتان صحبت کنید.
داروهایی که نباید با امپرازول مصرف شوند
داروهای زیر را همراه با قرص امپرازول مصرف نکنید؛ زیرا ممکن است عوارض خطرناکی ایجاد کنند:
- آتازاناویر(Atazanavir)،ریلپیویرین (rilpivirine) و نلفیناویر (nelfinavir). امپرازول میتواند بهمرور زمان و با شدت هرچه تمامتر از اثربخشی این داروها بکاهد. بنابراین نباید همراه با این داروها امپرازول مصرف کنید.
- کلوپیدوگرل (Clopidogrel). امپرازول، اثربخشی داروی کلوپیدوگرل را نیز کم کرده و در بدن لختهخون ایجاد میکند. بنابراین مصرف همزمان این داروها بسیار خطرناک است.
تداخلهای دارویی که خطر عوارض جانبی را شدت میبخشند
مصرف قرص امپرازول با برخی از داروها میتواند خطر عوارض جانبی امپرازول را شدت بخشد. زیرا این داروها باعث میشوند تا مقدار امپرازول در بدن افزایش یابد. یکی از داروهایی که عوارض امپرازول را پررنگ میکند، داروی وریکونازول (Voriconazole) است.
- وریکونازول: این دارو میتواند سطح امپرازول را در بدن افزایش دهد. بنابراین هنگام مصرف امپرازول و وریکونازول، باید نسبت به مقدار مصرف امپرازول با پزشک مشورت کنید.
مصرف امپرازول بههمراه برخی دیگر از داروها، عوارض جانبی آنها را تشدید میکند. از این داروها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- ساکویناویر (Saquinavir): امپرازول، مقدار این دارو را در بدن افزایش میدهد. بنابراین پزشک باید دوز مصرف ساکویناویر را کمتر کند.
- دیگوکسین (Digoxin): امپرازول، مقدار این دارو را در بدن افزایش میدهد. بنابراین پزشک باید دوز مصرف دیگوکسین را کمتر کند.
- وارفارین (Warfarin): مقدار این دارو نیز با مصرف امپرازول افزایش می یابد. بنابراین پزشک برای اطمینان از مصرف صحیح این دارو، علائم خونریزی در بدنتان را بررسی میکند.
- فنیتوئین (Phenytoin): امپرازول، مقدار این دارو را در بدن افزایش میدهد. بنابراین پزشک دوز این دارو را کم می کند.
- سیلوستازول (Cilostazol)، تاکرولیموس (Tacrolimus)، متوتروکسات (Methotrexate)، دیازپام (Diazepam) و سیتالوپرام (Citalopram): وضعیت این داروها نیز مانند داروهای پیشین است. البته اگر سیتالوپرام، همراه با امپرازول مصرف شود، ممکن است ضربان قلب را تا حد خطرناکی افزایش دهد. بنابراین پزشک باید درهنگام درمان مراقب مقدار مصرف این دارو باشد.
داروهایی که اثربخشی امپرازول را کم میکنند
اثربخشی برخی از داروها در همراهی با امپرازول کم میشود و به این ترتیب بهخوبی کار نخواهند کرد، زیرا ممکن است از مقدار آنها در بدن کاسته شود. از این داروها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استرهای آمپیسیلین (Ampicillin esters)، کتوکونازول (Ketoconazole)، مایکوفنولات موفتیل ((Mycophenolate mofetil (MMF) و ارلوتینیب (Erlotinib) و نمکهای آهن.
داروهای آمپیسیلین و کتوکونازول برای درمان عفونت تجویز میشوند. داروی مایکوفنولیک نیز داروی سرکوبکنندهٔ ایمنی است و برای جلوگیری از رد پیوند اعضا استفاده میشود. ارلوتینیب هم در درمان برخی از سرطانها به کار میرود. امپرازول جلوی جذب تمام این داروها و همچنین داروهای حاوی آهن را میگیرد.
- مصرف داروی گیاهی گل راعی و آنتیبیوتیک ریفامپین (Rifampin) نیز از اثربخشی امپرازول میکاهند.
توجه
هدف این مقاله فراهم آوردن اطلاعاتی کلی درمورد قرص امپرازول و معرفی آن به شماست. اما از آنجا که این دارو میتواند روی افراد مختلف، اثرات متفاوتی بگذارد، نمیتوانیم تضمین کنیم که این اطلاعات دربرگیرندهٔ تمام عوارض جانبی موجود این دارو باشد. این اطلاعات جایگزین مشورتهای پزشکی با پزشک معالجتان نیست و شما همیشه باید با توجه به داروها، ویتامینها و داروهای گیاهی و مکملها و دیگر داروهای مصرفیتان، با متخصص مشورت کنید.
روش مصرف امپرازل
در این بخش، درمورد مصرف مقدار امپرازول صحبت خواهیم کرد. البته مقادیر این دارو در اشکال مختلف آن متفاوت است و مجال مطرح کردن تمام آنها در این بحث نیست. بااینحال میتوان گفت که مقدار مصرف دارو، شکل آن و تعداد دفعات مصرف، به موارد زیر بستگی دارد:
- سن بیمار
- نوع بیماری
- شدت بیماری
- بیماریهای احتمالی دیگر
- نوع واکنش بدن نسبت به اولین قرص مصرفشدهٔ امپرازول
انواع مختلف امپرازول و مقدار مصرف آنها
- ژنریک: امپرازول
- نوع: کپسول خوراکی آهستهرهش
- مقدار: در مقدارهای 10، 20 و 40 میلیگرم
مقدار مصرف قرص امپرازول برای درمان زخم اثنیعشر یا عفونت معده
مقدار مصرف در بزرگسالان (18 سال به بالا) و در کودکان (16 تا 17 سال)
- زخم اثنیعشر فعال: روزی 20 میلیگرم تا 4 هفته. برخی از افراد به بیش از 4 هفته درمان نیاز دارند.
- زخم اثنیعشر ناشی از عفونت هلیکوباکتر پیلوری:
1. روزی 2 عدد قرص 20 میلیگرمی بهمدت 10 روز، بههمراه داروهای آموکسیسیلین و کلاریترومایسین (اگر هنگام شروع مصرف، مبتلا به زخم اثنیعشر بودید، باید تا 18 روز بعد نیز، روزانه یک عدد قرص امپرازول20 میلیگرمی مصرف کنید.)
2. روزی یک عدد قرص 40 میلیگرمی تا 14 روز، بههمراه داروی کلاریترومایسین (اگر هنگام شروع مصرف، مبتلا به زخم اثنیعشر بودید، باید تا 14 روز بعد، روزانه یک عدد قرص امپرازول20 میلیگرمی مصرف کنید.)
مقدار مصرف در کودکان (0 تا 15 سال)
تأثیر دارو بر این کودکان هنوز بررسی نشده است و نباید هرگز برای کودکان زیر 16 سال، قرص امپرازول تجویز شود.
مقدار مصرف دارو برای زخم معده
مقدار مصرف در بزرگسالان (18 سال به بالا) و کودکان (16 تا 17 سال)
مقدار دارو: روزانه یک عدد قرص امپرازول 40 میلیگرمی بهمدت 4 تا 8 هفته
مقدار مصرف در کودکان (0 تا 15 سال)
تأثیر این دارو در کودکان هنوز بررسی نشده است و نباید هرگز برای کودکان زیر 16 سال، قرص امپرازول تجویز شود.
مقدار مصرف دارو برای درمان بیماری بازگشت اسید به مری
مقدار مصرف در بزرگسالان (18 سال به بالا) و کودکان (17 سال)
- بیماری بازگشت اسید به مری: یک عدد قرص امپرازول 20 میلیگرمی بهمدت 4 هفته
- بیماری ازوفاژیت که دارای علائم بازگشت اسید به مری است: روزانه یک عدد قرص 20 میلیگرمی به مدت 4 تا 8 هفته.
مقدار مصرف در کودکان (1 تا 16 سال)
مقدار مصرف در این کودکان براساس وزن آنها تعیین میشود:
- کودکان دارای وزن 10 تا تقریبا 20 کیلوگرم : روزانه یک عدد قرص 10 میلیگرمی
- کودکان دارای وزن 20 کیلوگرم به بالا: روزانه یک عدد قرص 20 میلیگرمی
مقدار مصرف در کودکان (0 تا 1 سال)
امپرازول در این گروه سنی بررسی نشده است و نباید برای آنها تجویز شود.
مقدار مصرف دارو برای درمان بیماری ازوفاژیت فرسایشی
مقدار مصرف این دارو در بزرگسالان (18 سال به بالا) و کودکان (17 سال)
روزانه یک عدد قرص امپرازول 20 میلیگرمی
مقدار مصرف در کودکان 2 تا 16 ساله
مقدار مصرف در این کودکان براساس وزن آنها تعیین میشود:
- کودکان دارای وزن 10 تا تقریبا 20 کیلوگرم: روزانه یک عدد قرص 10 میلیگرمی
- کودکان دارای وزن 20 کیلوگرم به بالا: روزانه یک عدد قرص 20 میلیگرمی
مقدار مصرف در کودکان (0 تا 1 سال)
این دارو هنوز روی کودکان زیر 2 سال بررسی نشده است و نباید برای آنها تجویز شود.
توجههای خاص درمورد مقدار مصرف دارو
افراد آسیایی: اگر شما از نژاد آسیایی هستید، پزشک باید مقدار کمتری از این دارو را برای شما تجویز کند، بهویژه اگر به بیماری ازوفاژیت فرسایشی مبتلا هستید.
مقدار مصرف امپرازول برای درمان ترشح بیشازحد اسید معده
مقدار مصرف در بزرگسالان (18 سال به بالا) و کودکان (16 تا 17 سال)
- شروع مصرف دارو: روزانه یک عدد قرص 60 میلیگرمی
- افزایش مقدار دارو: چنانچه نیاز باشد، پزشکتان مقدار مصرف دارویتان را افزایش میدهد.
- حداکثر مقدار مجاز مصرف: روزانه 6 عدد قرص 60 میلیگرمی. اگر لازم باشد که روزانه بیش از 80 میلیگرم در روز قرص امپرازول مصرف کنید، باید آن را در فواصل منظمی درطول روز بخورید.
مقدار مصرف در کودکان (0 تا 15 سال)
این دارو روی کودکانی از این ردهٔ سنی که به بیماری ترشح بیشازحد اسید معده مبتلا هستند، بررسی نشده است و پزشک نباید برای آنها امپرازول تجویز کند.
توجههای خاص
افراد آسیایی: اگر شما از نژاد آسیایی هستید، پزشک باید مقدار کمتری از این دارو را برای شما تجویز کند، بهویژه اگر به بیماری ازوفاژیت فرسایشی مبتلا هستید.
مصرف دارو بنابر دستور پزشک
امپرازول را بنابر دستور ارائهشده مصرف کنید. کپسول خوراکی امپرازول برای درمانهای کوتاهمدت بیماریهای زخم معده و زخم اثنیعشر و همچنین بازگشت اسید به مری استفاده میشود. از این دارو برای درمانهای طولانیمدت بیماریهای ازوفاژیت فرسایشی و ترشح بیشازحد معده نیز استفاده میشود. چنانچه این دارو طبق تجویز پزشک مصرف نشود، عواقب خطرناکی خواهد داشت.
- اگر مصرف این دارو را بهطور ناگهانی قطع کنید: اسید معده، سوزش معده یا علائم مربوط به زخمها نهتنها بهبود نمییابند، بلکه بدتر هم میشوند.
- اگر این دارو را طبق دستور پزشک مصرف نکنید، بیماریتان درمان نمیشود و دارو هیچ تأثیر خوبی از خود به جای نمیگذارد.
- اگر این دارو بیشازحد مصرف شود، دچار مشکلات سلامتی خطرناکی میشوید که از این علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گیجی
- خواب آلودگی
- تاری دید
- ضربان تند قلب
- تهوع
- استفراغ
- تعریق
- گرگرفتگی
- سردرد
- خشکی دهان
اگر احساس کردید که بهاشتباه، بیشازحد از این قرص مصرف کردهاید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید. اما اگر علائم مسمومیت دارویی در شما شدید بود، بهسرعت خود را به بخش اورژانس بیمارستان برسانید.
اگر یک نوبت مصرف دارو را فراموش کردید، بهمحض اینکه یادتان آمد، قرصتان را مصرف کنید. اما اگر یک تا دو ساعت قبل از نوبت مصرف داروی بعدی، یادتان آمد، صبر کنید و در ساعت موردنظر یک عدد قرص بخورید. هرگز دو عدد قرص را با هم مصرف نکنید، چرا که عوارض جانبی خطرناکی بهدنبال خواهد داشت.
زمان قطع دارو
وقتی درد معدهتان برطرف شد و علائم بازگشت اسید به مری را نداشتید، دیگر نیازی به مصرف این دارو نیست.
توجهات مهم درهنگام مصرف امپرازول
هنگام مصرف قرص امپرازول بسیار مهم است که به موارد زیر توجه کنید:
توجهات کلی
- این دارو باید در زمانهایی که پزشک تجویز میکند و حداقل یک ساعت قبل از صرف غذا مصرف شود.
- نباید کپسول امپرازول را بجوید یا خرد کنید. باید آن را کاملا درسته ببلعید. اگر نمیتوانید کپسول را ببلعید، میتوانید آن را باز کرده و محتویاتش را با یک قاشق غذاخوری سس سیب ترکیب کنید و بههمراه یک لیوان آب بخورید. هرگز محتویات کپسول را نجوید. آن را باید همراه با آب قورت دهید. درضمن باید این مخلوط را بلافاصله پس از آماده شدن، مصرف کنید.
نگهداری
- قرص امپرازول باید در دمای اتاق (30-15 درجه سلسیوس) نگهداری شود.
- باید این دارو را دور از نور نگه داشت.
- نباید آن را در مکانهای مرطوب مانند حمام، نگه داشت.
تمدید دارو
این دارو قابلتمدید است و برای تهیهٔ دوبارهٔ آن مجبور نیستید نسخه دیگری از پزشک دریافت کنید. پزشکتان تعداد دفعاتی را که میتوانید این دارو را از داروخانه تهیه کنید، روی نسخهتان مینویسد.
درهنگام سفر
- اگر طی درمان با قرص امپرازول، مجبور به سفر هستید، موارد زیر را رعایت کنید:
- همیشه دارویتان را کنار خود داشته باشید. اگر با هواپیما سفر میکنید، مراقب باشید آن را در چمدانتان جا نگذارید و حتما آن را در کیف دستیتان قرار دهید.
- نگران دستگاههای اشعهٔ ایکس فرودگاه نباشید. آنها به دارو صدمهای وارد نمیکنند. همیشه قوطی قرص امپرازول اصلی را که برچسب مشخصات دارد، همراه خود داشته باشید.
- داروی خود را در داشبورد خودرویتان قرار ندهید. مراقب باشید که وقتی هوا بسیار گرم یا سرد است، این کار را انجام ندهید.
بررسی بالینی
پزشکتان درهنگام تجویز این دارو، باید مطمئن شود که به برخی از بیماریها مبتلا نیستید و میتوانید بدون مشکل، از این دارو استفاده کنید. موارد زیر توسط پزشک بررسی خواهند شد:
- عملکرد کبد. برای تشخیص عملکرد خوب کبد، باید آزمایشهای لازم انجام شوند. اگر کبدتان بهخوبی کار نکند، باید مقدار مصرف این دارو کمتر شود.
- مقدار منیزیم. با آزمایش خون باید مقدار منیزیم موجود در بدنتان تعیین شود. زیرا اگر مقدار آن بسیار زیاد باشد، باید از مقدار مصرف امپرازول کاست یا بهطور کل این دارو را مصرف نکرد.
میزان دسترسی
میتوان از بیشتر داروخانهها این دارو را تهیه کرد و چنانچه شما نسخهٔ پزشک را همراه داشته باشید، میتوانید با استفاده از بیمه، این دارو را تهیه کنید.
داروهای مشابه امپرازول
داروهای دیگری ساخته شدهاند که میتوانند بهجای امپرازول مصرف شوند و بیماریتان را درمان کنند. در این خصوص باید با پزشک معالجتان مشورت کنید.
هشدارهای مهم
- اسهال شدید: قرص امپرازول میتواند شما را به اسهال شدید مبتلا کند. این وضعیت میتواند بهدلیل وجود عفونتی باشد که بهوسیلهٔ کلستریدیوم دیفیسیل در رودهتان ایجاد میشود. بهمحض مشاهدهٔ اسهال آبکی، معده درد و تبی که قطع نمیشود، با پزشک تماس بگیرید.
- ترک و شکستگی استخوانی: افرادی که مقدار بالایی از داروهای بازدارندهٔ پمپ پروتونی مانند امپرازول (روزی یک عدد، بهمدت یک سال یا بیشتر) را مصرف میکنند، ممکن است در خطر شکستگی استخوان قرار بگیرند. این شکستگیهای استخوانی بیشتر در لگن، مچها یا ستون فقرات رخ میدهند. اگر متوجه چنین شکستگیهایی در بدنتان شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک باید کمترین مقدار امپرازول و کوتاهترین مدت مصرف را برای شما تجویز کند.
- مقدار بسیار کم منیزیم: مصرف این دارو بهمدت 3 ماه یا بیشتر موجب کاهش مقدار منیزیم در بدن میشود. اگر علائم کمبود منیزیم را (که در ابتدای مقاله آورده شدهاند) در خود مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید. همچنین پزشک پیش از تجویز امپرازول و درحین مصرف این دارو، باید از مقدار منیزیم بدنتان مطلع شود.
- اریتماتوز لوپوس پوستی و لوپوس منتشر: امپرازول میتواند موجب بیماری اریتماتوز لوپوس پوستی (CLE) و لوپوس منتشر (SLE) شود. این دو بیماری، در دستهٔ بیماریهای خودایمنی قرار دارند. علائم بیماری اریتماتوز لوپوس پوستی، از ایجاد جوش روی پوست و بینی گرفته تا پوستهپوسته شدن پوست و ایجاد جوشهای قرمز و ارغوانی در بخشهایی از بدن، متفاوت است. از علائم لوپوس منتشر هم میتوان به تب، خستگی، کاهش وزن، لختههای خون، سوزش معده و معده درد، اشاره کرد. اگر هر یک از این علائم را داشتید، با پزشک معالجتان مشورت کنید.
- پولیپهای غدهٔ فوندوس: استفادهی طولانی (معمولا بیش از یک سال) از قرص امپرازول میتواند موجب بیماری پولیپهای غدهٔ فوندیک شود. این پولیپها روی پوشش داخلی معده به وجود میآیند و میتوانند سرطانی شوند. برای پیشگیری از ابتلا به این پولیپها، باید تا حد امکان، زمان مصرف این داروها را به حداقل برسانید.
- حساسیت: قرص امپرازول میتواند ایجاد واکنشهای شدید حساسیتی کند. این علائم عبارتند از: جوش صورت، ورم صورت، گرفتگی گلو و تنگی نفس
اگر هرکدام از علائم حساسیتی فوق را داشتید، فورا به پزشک مراجعه کنید و پس از آن مصرف این دارو را قطع و داروی بازدارندهٔ پمپ پروتون دیگری مصرف کنید. چنانچه با وجود حساسیت قرص امپرازول را مصرف کنید، ممکن است در خطر مرگ قرار بگیرید.
هشدار به افرادی که به بیماریهای خاصی مبتلا هستند
افراد مبتلا به مشکلات کبدی: این دارو میتواند روی عملکرد کبد اثر بگذارد. اگر به بیماریهای شدید کبدی مبتلا هستید، حتما آن را با پزشکتان درمیان بگذارید.
- افراد مبتلا به کمبود ویتامین B12: این دارو موجب کاهش اسید معده میشود. بدن برای جذب ویتامین B12 به اسید معده نیاز دارد. اگر بیش از 3 سال است که از این دارو استفاده میکنید، حتما به پزشکتان اطلاع دهید. او مقدار این ویتامین در بدنتان را بررسی میکند و در صورت کمبود آن، تزریق آن را تجویز میکند.
- افراد مبتلا به پوکی استخوان: افرادی که هر روز و بهمدت یک سال یا بیشتر، چندین دوز از این دارو را مصرف میکنند، در خطر شکستگیهای استخوانی قرار میگیرند. این شکستگیها بیشتر در قسمت لگن، مچها یا ستون فقرات مشاهده میشوند.
- افراد مبتلا به کمبود منیزیم: چنانچه قرص امپرازول بیش از سه ماه مصرف شود، بدن فرد را به کمبود منیزیم دچار میکند. اگر به کمبود منیزیم مبتلا هستید، پیش از مصرف این قرص، پزشکتان را مطلع سازید. درضمن پزشک پیش از تجویز این دارو، باید مقدار منیزیم بدنتان را بررسی کند و چنانچه به این مادهٔ معدنی نیاز داشتید، قرصهای مکمل آن را برایتان تجویز کند.
هشدار برای گروههای دیگر از افراد
- زنان باردار: خطر قرص امپرازول برای زنان باردار هنوز بهدرستی بررسی نشده است. بااینحال اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید، پزشکتان را مطلع سازید و تا جایی که امکان دارد درهنگام بارداری از این دارو استفاده نکنید.
- زنان شیرده: امپرازول از طریق شیر مادر به کودک منتقل میشود و ممکن است که عوارض جانبی آن در کودک پدیدار شود. بنابراین اگر به کودکتان شیر میدهید، حتما با پزشک معالجتان مشورت کنید.
- افراد مسن: بیشتر مواقع کلیههای افراد مسن، بهخوبی کار نمیکنند و نمیتوانند قرص امپرازول را بهسرعت پردازش کنند. درنتیجه این دارو زمان بیشتری در بدن آنها باقی میماند و خطر ابتلا به عوارض جانبی آن را افزایش میدهد.
- کودکان: این دارو نباید برای کودکان مبتلا به زخم اثنیعشر، زخم معده یا ترشح بیشازحد اسید معده تجویز شود. درضمن قرص امپرازول برای کودکان زیر 16 سال به هیچوجه مناسب نیست.
توجه
هدف این مقاله فراهم آوردن اطلاعاتی کلی درمورد قرص امپرازول و معرفی آن به شماست. اما از آنجا که این دارو میتواند روی افراد مختلف، اثرات متفاوتی بگذارد، نمیتوانیم تضمین کنیم که این اطلاعات دربرگیرندهٔ تمام عوارض جانبی موجود این دارو باشد. این اطلاعات جایگزین مشورتهای پزشکی با پزشک معالجتان نیست و شما همیشه باید با توجه به داروها، ویتامینها و داروهای گیاهی و مکملها و دیگر داروهای مصرفیتان با متخصص مشورت کنید. تمام اطلاعاتی که در این مقاله مطرح شدهاند، بسته به شرایط بیمار متفاوت خواهند بود و نباید مصرف این دارو را در همه حال ایمن، مؤثر یا مناسب برای تمام بیماران دانست و درخصوص تمام این موارد باید نظر پزشک معالج را جویا شد.
سلامتی ارزشمندترین دارایی انسان است
15000تومان