وبسایت روزیاتو: با افزایش قیمت گوشی تلفن همراه در ماههای اخیر شاهد رشد سرقت موبایل در شهر تهران هستیم. بازار گوشی قاپی آنقدر گرم است که داغ مالباختگی را بر دل بسیاری از شهروندان گذاشته است.
این در حالیست که در روزهای اخیر کابران شبکههای اجتماعی از به قتل رسیدن یک جوان اهل سیستانوبلوچستان در تهران توسط سارقان تلفن همراه خبر میدهند. امیر جمالی، فردی است که برای ادامه تحصیل به تهران آمد اما سارقین با قصد دزدیدن گوشی او را به قتل رساندند.
وضعیت نابسامان اقتصادی در ماههای اخیر را شاید بتوان یکی از دلایل رشد سرقت موبایل در کلانشهر تهران دانست. وضعیتی که قاپزنها، زورگیرها و سارقین را بر آن داشته تا با تمام قوا به جان و مال مردم حملهور شوند و امنیت جامعه را به مرحله هشدار برسانند.
گفتنی است که برخی از محلههای تهران صدمات بیشتری از این وضعیت اسفناک دیدهاند. به گفته اهالی محله نیلوفر، آمار سرقت تلفن همراه بهویژه در ماههای اخیر در این محله به شدت بالا رفته است. هرچند آمار رسمی از این سرقتها در دست نیست، اما به نظر میرسد این محدوده به دلیل موقعیت جغرافیایی و بافتی که دارد، بیشترین سرقت گوشی همراه را به خود دیده است.
«محمدرضا ملک» دبیر شورایاری محله نیلوفر درباره سرقتهای پیدرپی در محلهشان میگوید: «وجود مراکز اداری و شرکتهای خصوصی و رفتوآمد افرادی که معمولاً گوشیهای گرانقیمت دارند، این سرقتها را بیشتر کرده است. چند روز پیش در خیابان سهروردی یکی از سرنشینان موتورسیکلت مقابل خودرویی که دوبله پارک کرده بود ایستاد و به بهانه نشانی پرسیدن، داخل خودرو را رصد کرد و چند دقیقه بعد با یک اشاره گوشی مسافر را از داخل خودرو به سرقت برد.
راننده خودرو با سرعت خیابان یکطرفه را دنبال او رفت، اما به گردپای موتورسواران جوان و تیزپا هم نرسید. تنها چاره آن احتیاط و هشیاری است. متأسفانه بیاحتیاطی شهروندان کار دست آنان میدهد. بهترین راه مصونیت از سارقان گوشی، در دست نداشتن گوشی در خیابان و هشیاری کامل نسبت به اطراف است. برای یادآوری این نکته با نصب بنر در کنار سرای محله نیلوفر، شهروندان را به هشیاری بیشتر تشویق میکنیم.»
محلههای دیگری همانند کریمخان، آبان و ویلا نیز وضعیتی مشابه دارند و بسیاری از مردم در نگرانی به سرقت رفتن موبایلهایشان هستند.
در تاریخ 19 شهریور ماه 97 فرمانده نیروی انتظامی تهران نیز در حاشیه پانزدهمین مرحله از طرح رعد توسط کلانتریها، افزایش سرقت در پایتخت را تایید کرد. سردارحسین رحیمی در این مراسم گفته بود تا به آن تاریخ 500 سارق و مالخر شناسایی و دستگیر شدهاند و 330 حکم قضایی به مرحله اجرا درآمده است.
با این معضل حتما لازم است اقدامات ایمنی در رابطه با حفظ و مراقبت از موبایلهای خود در معابر عمومی را بیاموزید تا داغ مالباختگی در سینهتان نماند.
توصیههای ایمنی که مانع سرقت گوشی همراه میشود
با توجه به اینکه سارقان تمایل بیشتری به سرقت تلفن همراه دارند لازم است هنگام استفاده از تلفن همراه مراقب اطراف خود باشید و از صحبت طولانی یا بازی با گوشی در خیابان خودداری کنید.
بهتر است هنگام تماس از هندزفری صحبت کنید و در غیر این صورت هنگام مکالمه، گوشی تلفن را سمت دیوار بگیرید.
گوشیهای همراه خود را به کودکان خردسال ندهید.
از نگهداری فایل، اسناد، اطلاعات شخصی و محرمانه و عکس و فیلمهای خصوصی در تلفن همراه خودداری کنید.
در هنگام خرید، گوشی را از فروشندگان معتبر خریداری کنید و حتما سریال گوشی را با جعبه مطابقت دهید تا در هنگام سرقت به مشکل برنخورید.
بعد از خرید گوشی اکانت گوگل و یا اپل آی دی خود را روی آن فعال کنید تا در صورت مفقود شدن یا گم شدن بتوانید از طریق سایت های مرتبط آن را قفل کنید و یا اطلاعاتتان را پاک کنید.
بدون شک با رعایت این نکات میزان سرقت تلفن همراه کمتر میشود.
چگونه گوشیهای سرقت شده را ردیابی کنیم؟
در صورتی که گوشیتان به سرقت رفته باشد، میتوانید از قابلیتهای خود گوشی و اپراتورها برای یافتن آن استفاده کنید؛ هرچند با اجرای طرح رجیستری در صورت عدم انجام فرآیند انتقال مالکیت، اپراتورها به سیمکارت جدید، سرویس نخواهند داد.
اگرچه خرید گوشیهای دستدوم در بازار رایج است، اما با اجرای رجیستری و لزوم ثبت شماره در تلفن همراه، در صورتی که فردی بخواهد گوشی خود را بفروشد و یا به دیگری منتقل کند، باید حتما فرآیند انتقال مالکیت را انجام دهد؛ در غیر این صورت پس از مدتی گوشی برای سیمکارت جدیدی که درآن قرار گرفته غیرفعال میشود. بنابراین گوشیهای سرقتی در چنین شرایطی غیرقابل استفاده خواهند شد.
اپراتور همراه اول
مشترکان همراه اول برای ردیابی گوشی مفقودشده یا به سرقترفته خود میتوانند شماره سریال گوشی مندرج روی جعبه گوشی را از طریق خطوط دائمی همراه اول، ارسال و سرویس ردیابی گوشی را فعال کنند.
می توانید به روش زیر شماره سریال گوشی خود رابرای اپراتور ارسال کنید:
- از طریق شماره گیری کد#سریال گوشی *214110
- ارسال کد 2141 به شماره 10 ( سامانه جامع پیامکی خدمات همراه اول)
پس از انجام این مراحل سرویس ردیابی گوشی شما تا 10 روز پس از دریافت شماره سریال، گوشی مفقود شده شما را جستجو می کند و در نهایت نتیجه را از طریق پیامک به صاحب گوشی ارسال می کند و به این وسیله مشترک سایر مراحل حقوقی را از طریق مراجع ذیربط پیگیری می کند.
نکته: در صورت عدم موفقیت در ردیابی گوشی، مشترک میتواند برای ردیابی اقدام و سرویس را مجددا فعال کند
اپراتور ایرانسل
مشترکین سیمکارت های ایرانسل می توانند مطابق روش زیر نسبت به ردیابی گوشی مفقوده خویش اقدام کنند.
با مرکز تماس ایرانسل از طریق شماره 700یا 7033 از خطوط ایرانسل و 09377000000 یا 09377033000 از سایر خطوط امکان پذیر ارتباط برقرار کنند. نسبت به مسدود شدن سیمکارت خود اقدام کنند.
با گذشت پنج روز پس از مسدود شدن خط، کاربر کد #6101* را از یک خط ایرانسلی شمارهگیری میکند. آنگاه پیامهایی درباره ضوابط استفاده از سرویس، تاییدیه کسر هزینه ثبت درخواست از اعتبار موجود در سیمکارت ایرانسل، سیمکارت فعال در گوشی در زمان مفقودی،
مراحل و مدت زمان مسدودی سیمکارت برایشان ارسال میشود. پس از آن کافی است کاربر شماره سریال 15 رقمی گوشی (درجشده روی جعبه گوشی) مفقودشده را وارد کند.
ظرف مدت 48 ساعت پس از ثبت درخواست، نتیجه ردیابی به خط ایرانسلی که از طریق آن با سامانه پیامکی تماس گرفتهاید ارسال خواهد شد. توجه کنید، در صورت مثبت بودن نتیجه ردیابی، پیامکی حاوی تاریخ ردیابی و کد پیگیری برای شما ارسال می شود. شما می توانید با در دست داشتن کد پیگیری و تاریخ ردیابی به مراجع قضایی مراجعه کرده و نامه قضایی دریافت کنید.
بدانید که باید اصل نامه را به شرکت ایرانسل تحویل داده و با مراجعه مجدد به مراجع قضایی پیگیر دریافت نتیجه ارسالی از ایرانسل باشید
نکته: توصیه می شود اگر پاسخ منفی بود میتوانید پس از گذشت 5 روز مجددا نسبت به درخواست ردیابی گوشی خود اقدام کنید.
استفاده از قابلیتهای گوشی
امروزه گوشیهای هوشمند نیز راهکارهایی را برای یافتن گوشیهای گمشده و به سرقت رفته در نظر گرفتهاند. اگر گوشی شما گم شده و یا به سرقت رفته باشد، دو راهحل کلی برای یافتن مکان فعلی آن وجود دارد که البته هرکدام از این روشها مستلزم این است که قبلا چنین مواردی را پیشبینی کرده باشید. به طور کلی یافتن مکان گوشی با استفاده از اینترنت و GPS میسر است.
یکی از این روشها استفاده از اکانت گوگل است؛ برای اینکه بعدا بتوانید از قابلیت Android Device Manager که یکی از قابلیتهای کاربردی گوگل است، استفاده کنید، حتما باید یکبار از گوشی اندرویدی خود وارد اکانت جیمیل خود شوید و فرقی نمیکند از چه طریقی (جیمیل، گوگلپلی، مپس، یوتیوب و ….) وارد اکانت خود شوید. در صورتی که گوشی شما گمشده باشد، میتوانید با وارد کردن اطلاعات اکانت خود، مکان فعلی گوشی خود را شناسایی کنید.
گزینه دیگر «Lock» است که با استفاده از این قابلیت میتوانید در صورت گم شدن گوشی، گوشی خود را قفل کرده و حتی برای آن پسورد بگذارید. همچنین گزینه Erase برای مواردی است که گوشی شما گم شده و میتوانید با استفاده از این گزینه، اطلاعات حساسی که در گوشی دارید را پاک کنید. البته در صورتی میتوانید از این قابلیت استفاده کنید که گوشیتان به اینترنت متصل باشد.
روش دیگر پیدا کردن این گوشیها، استفاده از GPS است. برای این قابلیت ابتدا باید نرمافزار GPS SMS Phone Finder را برروی گوشی نصب کنید و از خط دیگری عبارت locateme YOUR_KEY را به خط خود بفرستید. عبارت YOUR_KEY در واقع رمز شماست که با اجرای اپلیکیشن باید آن را تعیین کنید. در این صورت اطلاعات مکان فعلی گوشی شما به صورت لینک برایتان ارسال خواهد شد. با توجه به لزوم روشن بودن GPS برای این قابلیت، برای اینکه بعد از سرقت GPS شما خاموش نشود، از اپلیکیشنهای قفلگذاری استفاده کرده و روی تنظیمات خود پسورد بگذارید.
همچنین دارندگان گوشیهای آیفون میتوانند از قابلیت «Find My iPhone» برای پیدا کردن دستگاه خود استفاده کنند و اقدامات دیگری نیز برای در امنیت نگه داشتن اطلاعات خود انجام دهند. البته در صورتی که مطمئنید گوشی شما به سرقت رفته و گم نشده است، به هیچوجه شخصا اقدام به پیگیری موضوع نکنید و حتما از طریق مراجع ذیصلاح از جمله پلیس فتا اقدام به پیگیری موضوع کنید.