خبرآنلاین: با افزایش قیمت خودرو، بازار خودروهای قدیمی مانند ژیان نیز داغ شده است.
این روزها آگهیهای فراوانی در خصوص خرید و فروش این خودرو به چشم میخورد. بررسیها نشان میدهد انواع ژیان بسته به نوع و رنگ و وضعیت موتور و ... بین 12 تا 55 میلیون تومان قیمتگذاری شده است.
ژیان اواخر دهه 50 در شرکت سیتروئن، رقیب ایران ناسیونال یا ایران خودروی فعلی متولد شد، خودرویی با هدف جذب مشتریان جوان و خانوادههای کم جمعیت و البته برای ترددهای شهری.
ژیان در بدو ورود به خیابانای تهران در اواخر دهه چهل با قیمت 12 هزار تومان وارد میدان شد. ارزانی 5 هزار تومانی قیمت این خودرو در قیاس با پیکان؛ این خودرو را خودروی مطلوبی برای کسانی که از موقعیت اقتصادی کمتری برخوردار بودند ساخته بود.
این خودرو که هزینه نگهداری پایینی داشت با پیروزی انقلاب اسلامی کم کم پایش را از محدوده تولید جمع کرد. حالا ژیانهای مدل 1358 به شرط فنی بودن با قیمتهای بالایی فروخته میشوند حتی قیمتی گرانتر از قیمت یک پراید صفر کیلومتر.
خط تولید ژیان در ایران
اتفاقا پراید را میتوان فرزند ژیان دانست چرا که در همان کارخانهای تولید میشود که روزگاری ژیان در آن پا به عرصه وجود گذاشته بود. گرانترین ژیان آگهی شده در روزهای اخیر 55 میلیون تومان قیمت دارد. فروشنده این ژیان در توضیح دلایل 55 میلیون تومانی بودن قیمت این خودرو تاکید دارد کارکرد این خودرو 80 هزار کیلومتر است و این خودروی مدل 58 توانسته است معاینه فنی و بیمه تکمیلی را از آن خود کند. بیش از 90 درصد این ژیان فابریک کارخانه است و توانسته تعویض پلاک شود. این ژیان بنا بر اعلام صاحب آگهی ژیانی خاص و متفاوت است.
ژیانهایی با قیمت 12 میلیون تومان نیز در میان آگهیها دیده میشوند، این ژیان ارزان قیمت 4 سال است بیمه ندارد. در فاصله این دو قیمت یعنی 12 میلیون تومان تا 50 میلیون تومان، اما تعداد چشمگیری ژیان با قیمتهایی بین 20 تا 35 میلیون تومان آگهی شدهاند.
اغلب ژیانهایی که این روزها در بازار خرید و فروش میشوند ژیانهایی هستند که در فاصله سالهای 56 تا 58 تولید شده اند.
اگرچه نخستین اتومبیلهای فرانسوی در ایران به نام «ژیان» اواخر سال 1347 تولید شدند، اما جراید کشور روز 17 فروردین سال 1348 را به عنوان ورود نخستین گروه از اتومبیلهای ژیان به خیابانهای تهران اعلام کرده اند. این اتومبیل توسط شرکت سهامی تولید اتومبیل سیتروئن ایران تولید شد که در سال 1345 با سرمایه اولیه 160 میلیون ریال در ایران تاسیس شده بود و نخستین محصولات آن ژیان، پیکاپ، آهو و اتومبیلهای رنوی 2 درب و 4 درب و عرضه و فروش لوازم یدکی آنها بود.
پس از سال 1353 بر تنوع مدل ژیانهای تولیدی افزوده شده و مدل وانت این خودرو با نام "ژیان مهاری" و "ژیان پیکاپ" (وانت اتاق دار) تولید شد.
زنان وارد میدان شدند
ژیان البته زمینه ساز تغییراتی در خیابانهای ایران نیز بود. این خودرو و رنو 5 که خودرویی کوچک و در حد و اندازه ژیان بود، خودروهای مطلوب زنان در دهه پنجاه و شصت محسوب میشدند و بسیاری از زنان برای رانندگی در خیابانها ترجیح میدانند این دو خودرو را خریداری کنند. کم حجمی این خودروها، مصرف پایین و پارک راحت با توجه به فضای مورد نیاز سبب شده بود این خودروها در پایان دهه 50 و 60 خودروهای مطلوب زنان باشند.