شناسه : ۱۴۲۷۱۳۰ - جمعه ۵ بهمن ۱۳۹۷ ساعت ۲۱:۲۹
تلاش آمریکا برای برای بازگشایی پرونده PMD علیه ایران شکست خورد
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فارس، دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا تلاش کرده پرونده مربوط به موضوع ادعایی «جنبههای نظامی احتمالی» در برنامه هستهای ایران، موسوم به «PMD» را دوباره بازگشایی کند، اما مقامهای سایر کشورها اعتنایی به این موضوع نکردهاند.
اسنادی که به رؤیت شبکه خبری بلومبرگ رسیده نشان میدهند مقامهای آمریکایی در هفتههای اخیر فشارها را روی آژانس بینالمللی انرژی اتمی افزایش داده و ضمن درخواست برای افزایش بازرسی از سایتهای هستهای ایران، تهدید کردهاند قصد افزایش تحریمها علیه ایران دارد.
با وجود این، سه دیپلمات که هفته گذشته در نشستی در مجاورت دفتر نمایندگی آمریکا در آژانس در وین شرکت کردهاند میگویند که این تلاشها کاملاً شکست خوردهاند.
بلومبرگ این موضوع را «شکستی نادر» برای آمریکا در آژانس توصیف کرده و نوشته این در حالی است که بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی نقش موثری در اعمال تحریمهای سازمان ملل علیه ایران داشتهاند.
دیپلماتهای حاضر در این نشست از بلومبرگ خواستهاند نامشان افشا نشود تا بتوانند درباره جزئیات بیشتری از این نشست گفتوگو کنند. این نشست روز 20 ژانویه (30 دیماه) برگزار شده و 70 دیپلمات آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آن حاضر بودهاند.
«جان بولتون»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در این نشست گفت «اسناد موثقی» در اختیار دارد که نشان میدهد ایران به بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی دروغ گفته است.
اطلاعات ارائه شده در گزارش بلومبرگ نشان میدهد مبنای ادعاهای بولتون در این نشست، تحلیلهای ارائهشده توسط دو موسسه وابسته به لابیهای حامی صهیونیسم در آمریکا بودهاند: «بنیاد دفاع از دموکراسی» (لابی افدیدی) و موسسه علوم و صلح بینالملل.
این دو موسسه اخیراً بر اساس ادعاهای اثباتنشده رژیم صهیونیستی مدعی شدهاند یک تأسیسات هستهای کشفنشده ایران را افشا کردهاند.
در اسنادی که در این نشت
منظور از «ابعاد نظامی احتمالی» ادعاهایی هستند مبنی بر اینکه ایران قبل از سال 2003 اقدام به انجام آزمایشهایی در زمینه سلاحهای هستهای در برخی از سایتهای خود کرده است. کشورهای غربی ادعا میکنند شواهد مربوط به این تحقیقات از اسنادی به دست آمدهاند که در لپتاپی متعلق به یکی از فعالان برنامه هستهای ایران وجود داشته است.
بسیاری از کارشناسان از جمله «محمد البرادعی»، مدیر کل سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی که در صحت و اعتبار این اسناد ادعایی تردید وارد کردهاند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی که آذرماه سال 1395 منتشر شد ایران را به فعالیتهای تحقیق و توسعه در زمینه ساخت سلاحهای هستهای قبل از پایان سال 2003 میلادی متهم اما ادعا کرده است که این فعالیتها از سطح امکانسنجی و تحقیقاتی فراتر نرفتهاند.
جمهوری اسلامی ایران همواره ادعاهای مطرح شده از سوی رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی درباره هر گونه تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی را رد کرده است.