خبرگزاری فارس: فردا نشست کمیته دستمزد شورای عالی کار برای به روز رسانی و نهایی شدن سبد معیشت کارگران برگزار خواهد شد.
در نخستین نشست کمیته دستمزد شورای عالی کار در هشتم بهمن ماه با دستور کار بررسی مزد 97 مقرر شد که گزارش دی ماه مرکز آمار مبنای محاسبه قرار گیرد.
همچنین در دومین نشست این کمیته نیز که هفته گذشته برگزار شد چانه زنیها بر سر به روز رسانی سبد معیشت و پیدا کردن فرمولی که بتواند دستمزد سال آینده را به سبد معیشت نزدیک کند ادامه پیدا کرد.
قانون چه میگوید؟
تبصره دوم ماده 41 قانون کار بر لزوم توجه به سبد معیشت در زمان تعیین مزد کارگران در شورایعالی کار صراحت دارد و علاوه بر آن تورم سالانه نیز باید مد نظر اعضای شورای عالی کار برای تعیین مزد سالانه کارگران قرار گیرد.
سال گذشته حداقل هزینه میعشت خانوار برای یک ماه 2 میلیون و 700 هزار تومان تعیین شده بود و بررسی اعداد آن نشان میداد که سهم خوراکیها از کل سبد معیشت کارگری به 25.7 درصد رسیده و سهم غیر خوراکیها شامل شامل پوشاک، حملونقل، بهداشت، درمان و هزینه مسکن بیش از 74 درصد است.
بر این اساس جدولی شامل 13 قلم از مواد خوراکی به تصویب شورایعالی کار رسید که برای حداقل معیشت یک خانواده کارگری 3.3 نفره تعیین شده بود.
دستمزد چند درصد سبد معیشت را تامین میکند؟
علی خدایی، نماینده کارگران در شورای عالی کار در آبان ماه گذشته در نخستین نشست مشترک با محمد شریعتمداری به عنوان وزیر کار گفته بود: بعد از تکانههای ارزی سال 91 معیشت کارگران دچار مشکل شد به گونهای که 37 درصد هزینههای کارگران از محل دستمزد تأمین میشد و ما در سال گذشته با فشارهای بسیار توانسته بودیم با اصلاح دستمزد فقط 13 درصد آن را جبران کنیم به گونهای که دستمزد میتوانست 50 درصد از معیشت کارگران را تأمین کند، اما بعد از اتفاقات اخیر، معیشت کارگران سقوط آزاد پیدا کرد و حالا دستمزد فقط 32 درصد معیشت کارگران را تأمین میکند.
نمایندگان کارگری حتی در به روزرسانیهای غیر رسمی خود از اقلام سبد معیشت بر مبنای تورم رقم آن را تا 4 میلیون تومان نیز برآورد کردند، اما قطعا اینکه حداقل دستمزد نزدیک به چنین رقمی باشد دور از انتظار است. نمایندگان کارگری امید دارند که آنچنان که وزیر کار وعده داده در یک بازه زمانی 4 یا 5 ساله دستمزد و سبد معیشت به مرور به هم نزدیک شوند.