ماهان شبکه ایرانیان

بررسی دیجیاتو: مودم ۴G فضای بیرونی ییکام P۱۱

همه ما با شرایطی مواجه شده ایم که موبایل به سختی آنتن می دهد، پورت های مخابرات پر شده و از هیچ شرکتی نمی توانید اینترنت ADSL بگیرید. اینترنت TD-LTE هم در منطقه شما جواب نمی دهد؛ اما پشت بام خوبی با فضای باز وسیع در اختیار دارید. در این وضعیت مودم های ۴G خارجی می توانند از معدود راه حل های دسترسی به اینترنت باشند.

بررسی دیجیاتو: مودم 4G فضای بیرونی ییکام P11

همه ما با شرایطی مواجه شده ایم که موبایل به سختی آنتن می دهد، پورت های مخابرات پر شده و از هیچ شرکتی نمی توانید اینترنت ADSL بگیرید. اینترنت TD-LTE هم در منطقه شما جواب نمی دهد؛ اما پشت بام خوبی با فضای باز وسیع در اختیار دارید. در این وضعیت مودم های 4G خارجی می توانند از معدود راه حل های دسترسی به اینترنت باشند.

مودم ییکام P11 که در کشورمان عرضه شده، با سیم کارت های 4G سازگار است و تأییدیه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی را هم دریافت کرده. در دیجیاتو فرصتی فراهم شد تا در تعطیلات بهمن ماه علاوه بر آزمایش در تهران، به مناطقی با آنتن دهی ضعیف تر برویم و کارکرد مودم را محک بزنیم. ابتدا بیایید نگاهی به مشخصات فنی و اقلام همراه دستگاه داشته باشیم.

مشخصات فنی در یک نگاه
  • پشتیبانی از شبکه های 2G/3G/4G
  • حداکثر سرعت LTE: آپلود 50 مگابیت بر ثانیه و دانلود 150 مگابیت بر ثانیه (LTE CAT 4)
  • دمای کارکرد منفی 30 تا مثبت 60 درجه سانتیگراد
  • مقاوم در برابر نفوذ آب و گرد و غبار با استاندارد IP66
  • مجهز به آنتن داخلی پر قدرت با بهره 8dBi
  • قابلیت قفل شدن روی یک یا چند باند فرکانس خاص
  • چراغ های LED روی دستگاه برای نمایش شرایط کارکرد
  • محافظت در برابر تخلیه الکترواستاتیکی تا 15 هزار ولت
  • قابلیت نمایش اطلاعات آماری ترافیک ارسال و دریافت شده
  • تغذیه برق از طریق آداپتور PoE با کابل شبکه
  • ابعاد 252 در 112 در 58 میلی متر و وزن 560 گرم
اقلام همراه دستگاه:
  • پایه ها و اتصالات مورد نیاز برای وصل کردن مودم به دیوار یا لوله
  • درگاه های مقاوم در برابر آب و گرد و غبار برای سیم کارت و کابل شبکه
  • یک درگاه شبکه RJ45 با سرعت 10/100 مگابیت بر ثانیه
  • آداپتور PoE با خروجی 15 ولت و 0.5 آمپر جریان مستقیم
  • دفترچه راهنمای انگلیسی

طراحی

مودم Yeacomm در نگاه اول طراحی ساده ای دارد، کمی شکننده به نظر می رسد و البته چندان هم زیبا نیست. با این حال زیبایی، در یک مودم نه چندان بزرگ که قرار نیست روی میز کار یا سالن پذیرایی منزلتان قرار بگیرد، چندان هم اهمیتی ندارد.

بدنه اصلی، فارق از پایه اتصال، به صورت دو تکه طراحی شده: بخش بالایی، یکپارچه و بدون هیچ گونه درزی است اما در زیر، دریچه ای برای محافظت از سیم کارت و کلید ریست در برابر نفوذ آب و گرد و غبار، به همراه یک پیچ پلاستیکی بزرگ مجهز به واشر برای آب بندی کردن کابل شبکه توجهتان را جلب می کند. همین سبک طراحی، مزایا و معایب خاص خود را دارد. قسمت خوب آن جا است که به لطف این طراحی دستگاه به خوبی در برابر نفوذ آب و گرد و غبار مقاوم شده و ما از این موضوع در قرار گرفتن مودم ییکام پی 11 در معرض بارش باران هم اطمینان پیدا کردیم. اما بخش ناراحت کننده، سخت شدن فرایند نصب است.

مودم ییکام P11

تصور کنید دستگاه را در مکانی با دسترسی مشکل نصب کرده اید و تصمیم می گیرید سیم کارت را عوض کرده یا کابل را جدا کنید.. در بیشتر دستگاه های مشابه این کار به سادگی باز کردن یک درب پلاستیکی است اما در مودم ییکام P11 باید دست به ابزار شوید. شرایط وقتی سخت تر می شود که پیچ ها و درپوش سیم کارت با باز شدن احتمالاً به زمین می افتند و داغ گم شدن مهمترین بخش آب بندی مودم را روی دلتان می گذارند.

مودم ییکام P11

درپوش کابل شبکه هم مشکل دیگر است. از آنجایی که با مکانیزم پیچی در جایش محکم می شود، باز کردنش هم دردسرهای خاص خود را دارد. در بخش نصب و راه اندازی بیشتر در این باره توضیح می دهیم.

چراغ های نمایش دهنده وضعیت اما در زیر دستگاه قرار گرفته اند و به راحتی می توانید شرایط کارکرد را بررسی کنید البته ترجیح می دادیم LED ها کمی پر نورتر بودند تا در نور فضای بیرون هم به راحتی دیده شوند. چراغ ها عملکردهای زیر را نمایش می دهند:

  • قدرت آنتن دهی دستگاه با چهار LED
  • تغذیه برق عادی دستگاه
  • شناسایی سیم کارت
  • فعال بودن اتصال به شبکه LAN
  • کارکرد عادی دستگاه

مودم ییکام P11

طراحی پایه اجازه تنظیم در جهات مختلف و با زاویه محدود رو به بالا یا پایین را می دهد. در صورتی که مودم را روی لوله نصب کنید بست فلزی ویژه امکان چرخاندن به جهات مختلف را هم ممکن می کند.

نصب و راه اندازی

مودم ییکام P11 را می توانید با دو پیچ و رولپلاک به دیوار نصب کنید که در این صورت امکان تنظیم جهت به چپ و راست را از دست می دهید. ما در تمامی مکان های مورد آزمایش مودم را روی لوله و با استفاده از بست فلزی ارائه شده در جعبه نصب کردیم تا امکان تنظیم دقیق تر را داشته باشیم. زاویه آنتن دهی مودم در دفترچه راهنما یا سایت سازنده مشخص نشده اما در تنظیم دقیق متوجه شدیم که زاویه چندان هم محدود نیست. به همین دلیل شاید بتوانید با نصب با پیچ و رولپلاک هم به آنتن دهی مطلوب برسید.

مودم ییکام P11

یکی از مواردی که در نصب کمی وقتمان را گرفت به طراحی درپوش کابل شبکه بر می گشت. از آنجایی که نمی توانید سوکت شبکه را از درپوش رد کنید، باید اول کابل بدون سوکت را رد کرده و بعد سوکت را پرس کنید. به همین دلیل قطعاً به یک آچار سوکت زن شبکه نیاز خواهید داشت و البته کمی تجربه. پیشنهاد می کنیم به هیچ وجه قید استفاده از درپوش آب بندی را نزنید.

همان طور که گفتیم درگاه سیم کارت هم با طراحی خاصش ممکن است مشکل ساز شود و بهتر است قبل از نصب، سیم کارت را در مودم قرار داده و درپوش را با پیچ ها محکم کنید.

پس از نصب باید کابل متصل به مودم را به درگاه PoE آداپتور ارائه شده وصل کنید. آداپتور PoE علاوه بر انتقال داده ها، برق مورد نیاز مودم را هم روی همان کابل شبکه منتقل می کند ضمن اینکه برای اتصال درگاهِ LAN روی آداپتور به درگاه شبکه کامپیوتر یا روتر نیاز به یک کابل دیگر دارید. توجه داشته باشید که آداپتور PoE ضد آب نیست و باید در فضای داخلی استفاده شود.

مودم ییکام P11

برای تنظیم دستگاه می توانید از 4 عدد LED روی مودم که نام RF در کنارشان حک شده استفاده کنید. با این حال ما برای تنظیم دقیق تر از رابط وب دستگاه استفاده کردیم. در منطقه با پوشش آنتن دهی ضعیف تر (در رویان) تلاش کردیم با تماس با پشتیبانی اپراتورها از مکان دقیق آنتن ها مطلع شویم که البته به نتیجه دقیقی نرسیدیم. با این حال استفاده از نقشه اپراتورها تا حدودی کارمان را راه انداخت و مکان حدودی آنتن های اطراف را پیدا کردیم.

مودم را به سمت مکان حدودی آنتن ها نصب کردیم و با مراجعه به پنل کاربری دستگاه (با ورود آدرس آی پی پیش فرض 192.168.0.1 در مرورگر)، تنظیمات دقیق تر را تا رسیدن RSRP و SINR به بالاترین اعداد ادامه دادیم. RSRP یا «قدرت دریافت سیگنال مرجع» در شبکه های سلولی LTE نشان دهنده شدت سیگنال دریافتی و SINR هم نمایش دهنده «نسبت سیگنال به نویز و سیگنال به تداخل» است.

رابط کاربری

رابط کاربری مودم Yeacomm طراحی مرتب و نسبتاً ساده ای دارد و در عین حال امکانات کافی را در اختیارتان می گذارد. با این حال بدون ایراد هم نیست.

مودم ییکام P11

در همان صفحه اول و قبل از لاگین شدن تقریباً هر آنچه در نگاه اول انتظار دارید بدانید را در اختیارتان می گذارد: مواردی از جمله مدت زمان کارکرد، شناسایی سیم کارت، دسترسی به اینترنت، جزئیات آنتن دهی (از جمله RSRP و SINR) و اتصال به شبکه 3G یا 4G.

مودم ییکام P11

پیام های کوتاه فارسی به درستی نشان داده می شوند. با این حال گاهی شماره فرستنده درست نمایش داده نمی شود. کلمه های انگلیسیِ در میان فارسی هم گاهی به هم می ریزد. زمان اشتباه پیام ها مشکل دیگری است که البته با تنظیم منطقه زمانی آسیا-تهران در تنظیمات مودم به سادگی حل می شود.

مودم ییکام P11

قابلیتی که از دیدنش خوشحال شدیم امکان قفل کردن شبکه روی 4G، 3G یا حالت خودکار است. برخی از مودم ها هنوز از این امکان بی بهره اند و گاهی به طور خودکار بین 3G یا 4G سوییچ می کنند.

مودم ییکام P11

امکان جالب دیگر اعمال محدودیت سرعت برای کاربران است. با این حال آن قدر ابتدایی است که چندان هم به کارتان نمی آید. تعریف کردن محدودیت تنها از طریق آدرس آی پی امکان پذیر است و امکان تنظیم جداگانه حداکثر سرعت آپلود و دانلود وجود ندارد. علاوه بر این مکانیزم صف بندی بسته های داده مشخص نیست و به همین دلیل نمی توان روی کارکرد دقیق آن حساب کرد. در آزمایش های ما این قابلیت فقط تا حدودی درست کار کرد.

در کل باید اشاره کرد که رابط کاربری روان و سریع بوده و کار با آن راحت است. با این حال برخی از تنظیمات از جمله فعال یا غیر فعال کردن پین سیم کارت به کندی انجام می شوند. یک مورد عجیب به منوی برای تنظیمات وای فای مرتبط بود. Xiamen Yifan، شرکت سازنده مودم، در برخی کشورها ییکام P11 را به همراه یک روتر وای فای عرضه می کند و به نظر می رسد فرم ویر طراحی شده برای این دو دستگاه شباهت هایی داشته باشند. ظاهراً سازنده زحمت حذف این بخش از فرم ویر مودم را به خود نداده است.

آزمایش سرعت و عملکرد در رویان، نمک آبرود و تهران

برای بررسی تصمیم گرفتیم مودم را در مناطق مختلفی آزمایش کنیم. برخی از این مکان ها بر اساس نقشه اپراتورها دسترسی مناسبی به اینترنت 4G نداشتند. مودم ییکام را با سیم کارت های 4G ایرانسل و همراه اول آزمایش کردیم. برای بررسی بیشترین میزان سرعت، سرورهای داخلی و خارجی را روی سیم کارت های مختلف آزمایش کردیم. علاوه بر این مودم را به یک روتر وایرلس وصل کرده و اینترنت را بین کاربران به اشتراک گذاشتیم.

علاوه بر مودم ییکام P11 از دستگاه های زیر در آزمایش استفاده کردیم:

  • مودم داخلی دی لینک DWR-953 نسخه A2 مجهز به دو آنتن با بهره 3dBi برای تست سیم کارت های 4G
  • گوشی هواوی میت 10 برای سیم کارت های 4G

به منطقه ای در حوالی شهر رویان در استان مازندارن رفتیم. بر اساس نقشه مناطق تحت پوشش در وبسایت ایرانسل، منطقه مورد نظر تنها چند 10 متر با خروج از لبه پوشش 3G فاصله داشت. با این حال پوشش 4.5G، کامل بود اما در کمال تعجب خبری از پوشش 4G نبود. باید اشاره کرد که ایرانسل در وبسایت خود توضیح داده که مناطق تحت پوشش نمایش داده شده روی نقشه به صورت تقریبی هستند و ممکن است در برخی موارد از دقت کافی برخوردار نباشند.

نقشه همراه اول در این منطقه کلی تر به نظر می رسید و تنها خبر از ارائه اینترنت پر سرعت نوترینو می داد. نتایج بیشترین سرعت های بررسی شده سیم کارت های 4G با مودم ییکام P11، مودم دی لینک DWR-953 و گوشی هواوی میت 10 به این ترتیب بود:

مودم ییکام P11

در این منطقه ییکام P11 عمکرد بسیار خوبی از خود نشان داد. در پینگ (هر چه کمتر باشد بهتر است)، تفاوت چندانی بین 3 دستگاه وجود نداشت. در سرعت دانلود اما تفاوت مودم خارجی با مودم داخلی و گوشی هواوی قابل توجه بود. علاوه بر این با اینکه سرعت آپلود هواوی میت 10 مناسب بود اما گاه با افت شدیدی مواجه می شد. در مودم های دی لینک و ییکام P11 با چنین مشکلی مواجه نشدیم. در زمینه سرعت دانلود و آپلود و استفاده مداوم هم با ییکام P11 مشکلی نداشتیم.

برای آزمایش بیشتر به منطقه نمک آبرود مازنداران رفتیم. بر اساس نقشه ایرانسل این منطقه پوشش 4G ،3G و 4.5G خوبی داشت. نقشه سایت همراه اول هم از پوشش مناسب اینترنت نوترینو خبر می داد. نتیجه آزمایش سیم کارت های 4G روی سه دستگاه به این صورت بود:

مودم ییکام P11

عملکرد ییکام P11 در این مکان عالی بود. بیشترین سرعت دانلود و آپلود به 88.96 و 46.46 مگابیت بر ثانیه رسید. هواوی میت 20 با اینکه به سرعت های بالاتر دست پیدا کرد اما این بار هم با نوسان شدید در سرعت آپلود روبرو بود و گاه تا 50 درصد کند تر می شد.

مودم ییکام P11

به تهران آمدیم تا در منطقه بلوار جردن آزمایش کارایی مودم با سیم کارت های 4G را به اتمام برسانیم. بر اساس نقشه های مناطق تحت پوشش در وبسایت ایرانسل و همراه اول پوشش آنتن دهی در این منطقه کامل بود. در آزمایش ها به نتایج زیر دست پیدا کردیم:

مودم ییکام P11

در تهران با وجود پوشش کامل اما به سرعتی که در تست های قبلی تجربه کردیم دست پیدا نکردیم و ییکام P11 تقریباً در تمامی آزمایش ها ضعیف تر از مودم داخلی دی لینک و گوشی هواوی میت 10 ظاهر شد. با توجه به اینکه پوشش اینترنت 4G در این منطقه مناسب بود اما به دلیل ازدحام شبکه بیشتر در محیط شهری و نیز تداخل فرکانسی بالاتر استفاده از یک مودم فضای بیرونی چندان هم منطقی به نظر نمی رسد و  به جای آن مودم های داخلی یا استفاده از اینترنت گوشی منطقی تر است.

جمع بندی نتایج سرعت

در استفاده چند روزه و در مکان های مختلف از عملکرد مودم ییکام P11 راضی، شگفت زده و گاه نا امید شدیم. در مناطقی که پوشش شبکه چندان مناسب نبود، در مقایسه با مودم داخلی عملکرد عالی از خود به جای گذاشت. در همین مناطق گاه گوشی هواوی سرعت دانلود بالاتری ارائه می داد اما سرعت آپلود به وضوح پایین تر و معمولاً با نوسان شدیدی همراه بود.

مودم ییکام P11

بالاترین سرعتی که با ییکام P11 دست یافتیم. از نظر تئوری، مودم به لطف پشتیبانی از رده بندی 4 (LTE CAT 4) امکان دستیابی به سرعت دانلود 150 مگابیت بر ثانیه را دارد اما در عمل به علت حداکثر سرعت درگاه شبکه 100 مگابیت بر ثانیه، سرعت نهایی هم محدود می شود.

در تجربه بازی آنلاین World of Tanks نوسان پینگ یا لگ های گاه و بیگاهِ بسیار کم تعدادی را شاهد بودیم و می توان عملکرد در این زمینه را بسیار خوب ارزیابی کرد. اما در تهران که پوشش کامل اینترنت 4G را داشتیم، کارایی مودم رضایتمان را جلب نکرد. در این شرایط که مودم داخلی یا گوشی به خوبی آنتن می دهند و تداخل شبکه و تعداد بالای کاربران در سطح شهر مانع رسیدن به سرعت های بالا و با ثبات می شوند، خرید یک مودم سیم کارت خور فضای خارجی چندان منطقی به نظر نمی رسد.

دلایل خرید یا عدم خرید مودم ییکام P11

از آنجایی که با اینترنت 3G یا 4G محدود به کابل های مسی و دردسرهایشان نیستید، مودم ییکام P11 می تواند به عنوان جایگزینی برای اینترنت ADSL به کارتان بیاید. TD-LTE اپراتورهای مختلف هم گزینه دیگری است که مودم هایشان هزینه کمتری روی دستتان می گذارد اما با تهیه این مودم ها معمولاً به سیم کارت های همان اپراتور خاص محدود هستید.

مودم ییکام P11، با 4G و 3G سازگار است و هر وقت که اراده کنید می توانید سیم کارت دیگری داخلش قرار دهید. با این حال نباید از قیمت بالایش به راحتی گذشت. علاوه بر این ییکام P11 به یک درگاه LAN مجهز است و می توانید آن را به کامپیوتر خود متصل کرده و از اینترنت استفاده کنید، اما اگر قرار باشد دستگاه های دیگر از جمله موبایل ها به اینترنت وصل شوند به یک روتر وای فای هم نیاز دارید.

در مقابل، مودم های سیم کارت خور 4G داخلی از جمله دی لینک مدل DWR-953 نسخه B1 می تواند یکی از انتخاب ها باشد و اینترنت را با شبکه LAN یا وای فای در اختیار دستگاه ها قرار دهد. اما گاهی آنتن های همین مودم ها قدرت کافی برای ارائه اینترنت پر سرعت را ندارند و معمولاً سرعتی به مراتب پایین تر از مودم های خارجی را ارائه می دهند. در نمک آبرود این موضوع را به وضوح متوجه شدیم. در این شرایط مودم های فضای باز از جمله ییکام P11 انتخاب بهتری هستند.

مودم ییکام P11

اما اگر قصد استفاده از دستگاه های خارجی را دارید چرا به دنبال اینترنت وایرلس نقطه به نقطه (Point to point) یا نقطه به چند نقطه (Point to multipoint) نباشید؟ این سرویس ها هم گاه گزینه خوبی هستند اما محدودیت های فراوانی دارند. ابتدا باید شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنتی را بیابید که در منطقه شما چنین سرویسی را ارائه دهد. در بسیاری از نقاط دور دست هیچ شرکتی چنین سرویسی را ارائه نمی دهد اما در شهرهای بزرگ شرایط از این نظر بهتر است. علاوه بر این آنتن های خارجی این سرویس، بر خلاف مودم های سیم کارت خور، نیاز به دید مستقیم به آنتن شرکت ارائه دهنده دارند که گاه با برج ها و ساختمان های بلند چنین دیدی میسر نیست.

برای تجهیزات اینترنت وایرلس نقطه به نقطه گاه باید هزینه خرید تجهیزات سمت خود و شرکت ارائه دهنده را متقبل شوید. برای نقطه به چند نقطه اما به طور معمول تنها نیاز به تهیه تجهیزات سمت خودتان را دارید. هزینه کلی می تواند از صفر (برخی شرکت های معدود، تجهیزات را به صورت امانی در اختیار می گذارند)، مقداری کمتر از قیمت مودم ییکام P11 و گاه تا چندین برابر متغیر باشد.

مشکل نهایی اینترنت بیسیم نقطه به نقطه (یا چند نقطه) تداخل فراوان و احتمال افت های ناگهانی سرعت یا از دست رفتن بسته های داده (Packet Loss) در شهرهای پر جمعیتی از جمله تهران است. در مقایسه، مودم های سیم کارت خور معمولاً کمتر با این مشکل مواجه هستند.

مودم ییکام P11

در انتها باید به سرعت پینگ اشاره کرد. در این زمینه به طور معمول اینترنت های بیسیم بهترین زمان پینگ را دارند که گاه به کمتر از 10 میلی ثانیه روی آزمایش بهترین سرور می رسد. در مورد ADSL شرایط می تواند بهتر یا بدتر از مودم های سیم کارت خور باشد و دلایلی از جمله فاصله تا شرکت مخابرات، کیفیت کابل و ... بر آن تأثیر فراوانی می گذارند. در آزمایش های ما ییکام P11 در پینگ عملکرد با ثبات و قابل قبولی را ارائه داد و اگر چه در مقایسه با برخی گزینه های اینترنت پر سرعت، بهترین نیست اما می تواند حتی برای بازی های آنلاین هم راضیتان کند.

مزایا:

  • سرعت دانلود و آپلود عالی
  • امکان انتخاب بین حالت های اتصال: 4G ،3G یا خودکار
  • قدرت بالای آنتن داخلی
  • مقاومت عالی در برابر نفوذ آب و گرد و غبار
  • طراحی مناسب رابط کاربری
  • سازگاری با اپراتورهای موبایل آزمایش شده
  • تأیید شده توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی

معایب:

  • طراحی نامناسب درپوش سیم کارت
  • قیمت بالا
  • چراغ های LED کم نور که در فضای خارجی به سختی دیده می شوند

مودم ییکام P11 را می توانید با گارانتی 12 ماهه شرکت نتسا خریداری کنید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی