اگر برای اهداف و امور مهم زندگیتان برنامهای نداشته باشید، آنها بهمرور در ذهنتان کمرنگ میشوند و درنهایت کاملا هدفتان را گم میکنید. اگر میخواهید بر زندگیتان مسلط شوید، اولین کار آن است که برنامه ریزی اصولی داشته باشید.
به گزارش به نقل از روزنامه آرمان ،تمام افراد موفقی که میشناسید، با برنامهریزی به اینجا رسیدهاند. مطالب زیر را بخوانید تا با چند روش برنامه ریزی برای زندگی بهتر آشنا شوید.بهدستگرفتن کنترل زندگیتان، قدم بزرگی است.
آهسته و بادقت جلو بروید
برنامه شما ممکن است در مسیری صاف و مستقیم پیش نرود. خیلی بهندرت پیش میآید که مسائل، دقیقا مطابق برنامهریزی یا انتظارات فرد اتفاق بیفتند. زندگی، پر از پیچیدگی، پیچوخم و فرصتهای جدید است. زندگی همچنین پر است از شکست، اما این بدان معنا نیست که باید تسلیم شوید. بهتر است با گامهای کوچک جلو بروید و همانطورکه به هدفتان نزدیکتر میشوید، از آن اقدامات و تجربیات درس بگیرید.
ممکن است در زندگیتان به بنبست برسید. شاید مجبور شوید به شغلتان پایان دهید، شغلی که فکر میکردید شما را در موقعیت بهتری قرار خواهد داد، اما اینطور نبود. فقط به یاد داشته باشید هیچ جدول زمانیای وجود ندارد. به پیشرفتهای کوچک بهسمت اهدافتان ادامه دهید و از هر بنبست و رشد جدید در زندگیتان درس بگیرید.
فرصتهای خودتان را ایجاد کنید
ممکن است درحالحاضر، شغل، موقعیت یا فرصت درستوحسابی برای شما وجود نداشته باشد. اگر اینطور است، لازم است خودتان آن فرصت را ایجاد کنید، حتی اگر انجام این کار، بخشی از برنامه اصلی شما نباشد. در هنگام برنامه ریزی برای زندگیتان درک کنید که ممکن است مجبور باشید برای عملیشدن اهدافتان، خودتان فرصت ایجاد کنید. این کار میتواند شما را از نظر ذهنی برای تغییرات پیش رو آماده کند.
برای زندگیتان برنامه بنویسید
برنامه زندگی، طرحی کتبی و رسمی است که میتوانید برای برنامه ریزیِ بخشهای مختلفِ زندگیتان ازجمله شغل، محل زندگی، افراد دوروبرتان و چگونگی گذراندن وقت، از آن استفاده کنید. نوشتن برنامه زندگی، میتواند در رسیدن به اهداف خاص یا شناسایی بخشهایی از زندگیتان که دوست دارید تغییر کنند، به شما کمک کند.
برنامه زندگی به شما کمک میکند زندگیتان را بهشیوه دیگری ببینید. دیدن جنبههای مختلف آن روی کاغذ ممکن است به شما کمک کند ایدههایتان را اولویتبندی کند و ازنو سامان بدهد. همچنین آوردن برنامه زندگی روی کاغذ به شما کمک میکند اهداف و خواستههای مشابهتان را ببینید یا برنامهتان را براساس چیزهایی تنظیم کنید که لزوما متناسب نیستند.
پشتیبان داشته باشید
در هنگام تلاش برای ایجاد هرگونه تغییر در زندگی، بسیار مهم است که از سیستم پشتیبانی برخوردار باشید یا افرادی در دسترستان باشند که در صورت نیاز بتوانید از آنها کمک بگیرید. بخش مهمی از برنامه ریزی برای تغییر، آن است که بدانید هنگام بروز شرایط دشوار، برای جلب کمک و حمایت دقیقا سراغ چه کسی باید بروید.
درمورد برنامه زندگی و آنچه میخواهید تغییر دهید، با افراد بسیار نزدیکتان صحبت کنید. فهرستی از افرادی تهیه کنید که میدانید در صورت گرفتارشدن، میتوانید به آنها تکیه کنید. درمورد تغییرات آتی در زندگیتان، هرقدر ممکن است، اطلاعات جمع کنید. به داستان موفقیتهای سایر افراد گوش کنید یا برای رشد شخصی و موفقیت، در گروهی عضو شوید. از دیگران بپرسید چه روشهایی را در برنامه ریزی زندگی و ایجاد تغییرات بهکار گرفتهاند و چه موانعی را پیشبینی کردهاند.
گامهای برنامه را مشخص کنید
برای برخی تغییرات و برنامههای زندگی، به منابعی برای شروع هر مرحله نیاز خواهید داشت. ممکن است لازم باشد چند کتاب بخرید، بودجهای تعیین کنید، مهارتهای جدیدی یاد بگیرید یا از کمک دیگران استفاده کنید. همچنین ممکن است لازم باشد مشخص کنید که چگونه بر موانع خاص غلبه میکنید. بعد از شناسایی آنچه برای شروع نیاز دارید، برنامه موردنظرتان را آغاز کنید و مرحلهبهمرحله پیش ببرید.
بهعنوانمثال، اگر برنامه زندگی شما شامل سالمترشدن است، ممکن است اولین گام، آشنایی با روشهای آشپزی و غذاهای سالمتر باشد و سپس تصمیم گیری برای خوردن یک وعده سبزیجات در روز.
باید بهآهستگی بهسمت هدفتان حرکت کنید تا از پا نیفتید و فرسوده نشوید. مثال دیگر، داشتن برنامهای است که شما را به رژیم غذایی سالم هدایت میکند. برای انجام این کار، باید منابع موردنیازتان را شناسایی کنید، مانند کتابهای تغذیه، تخصیص بودجه برای انواع مختلف موادغذایی و کمکخواستن از خانوادهتان، چون تغییر در مواد غذایی روی آنها نیز اثر خواهد گذاشت.
اهداف خود را واقعی کنید
چند راه وجود دارد که میتوانید اهدافتان را واقعی و دستیافتنی کنید. در وهله اول، هدفتان را بنویسید. این، هدف را واقعیتر از زمانی میکند که فقط در سر شماست. حتما آن را مشخص کنید.
اهدافتان را با زبان مثبت بیان کنید. اگر میخواهید وزن کم کنید، بهجای گفتن «از هلههولهخوردن و چاقبودن دست بردار»، چیزی مانند این بگویید: « سالمتر غذا بخور و 5 کیلو وزن کم کن.»اهدافتان را برحسب سطح اولویتشان مرتب کنید. اگر چندین هدف دارید، هیچ راهی وجود ندارد که بتوانید همهچیز را با هم انجام دهید. تصمیم بگیرید چه چیزی درحالحاضر، دستیافتنی است، چه چیزی را میشود کمی بهتاخیر انداخت و چه چیزی ممکن است بیشتر از اینها طول بکشد.
باید اهداف را بهاندازهای کوچک نگه دارید که بتوانید بهجای چند سال بعد، در دوره زمانی معقولی به آنها دست پیدا کنید. اگر اهداف بزرگی دارید، آنها را به اهداف کوچکتر تقسیم کنید تا با دستیابی به آنها در بازههای زمانی مشخص، احساس موفقیت کنید.