وبلاگ مشرق

مردی که می‌خواست جلوی استعفای ظریف را بگیرد/ نقش قالیباف در صف‌های گوشت!

اشاره روحانی به تأثیر FATF در گرانی گوشت؛ آیا گرانی کاهو و مسکن هم به FATF ربط دارد؟!

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و مطالب رسانه‌های کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. شنبه تا چهارشنبه ساعت 7:30 با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

***

مردی که می‌خواست جلوی استعفای ظریف را بگیرد

اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور، روز دوشنبه گذشته و ساعاتی قبل از اعلام استعفای محمدجواد ظریف، طی سخنانی در مراسم تجلیل از برگزیدگان بیست و هفتمین جشنواره دانشجوی نمونه گفته است: امروز زمان عافیت طلبی، مسئولیت گریزی و گله گذاری از یکدیگر نیست بلکه زمان همدلی، وحدت و سینه سپر کردن در برابر مشکلات به منظور برداشتن موانع از پیش روی مردم است.

به گزارش جماران، او با بیان اینکه هر سخن و تصمیمی بر مبنای اولویت‌های شخصی و فردی سخن و تصمیم ناصحیحی است، افزود: نمی‌توان در هنگام نیاز مردم و کشور لباس عافیت بر تن کرد و از عافیت‌طلبی سخن به میان آورد. زیرا در مقطع حساس کنونی چشم امید ملت و جامعه به شما سرمایه‌های اصلی ایران است. [1]

*مشخص نیست این صحبت‌های جهانگیری تصادفی بوده یا اینکه او در جریان استعفای ظریف قرار داشته است؟!

اگرچه برخی از درون دولت اعلام کرده‌اند که علت استعفای ظریف نارضایتی او از برخی ناهماهنگی‌ها درون دولت برای ملاقات روحانی با بشاراسد بوده است اما برخی دیگر معتقدند شکست برجام و بی دستاوردی طرح‌های خارجی دولت بوده که موجب عدم تمایل برخی حامیان روحانی به ماندن با او شده است.

ما قضاوت در این زمینه را بر عهده مخاطبان محترم وا می‌گذاریم.

***

نقش قالیباف در صف‌های گوشت!

حسن رسولی، از عاملان وضع موجود کشور و عضو شورای شهر تهران به تازگی در بخشی از یک مصاحبه با روزنامه آرمان امروز ضمن ارائه یک تصویر تاریک و مهوّع از شرایط کشور و بحران‌نمایی از وضع موجود، کراراً تأکید می‌کند که این شرایط موجب «کاهش سرمایه اجتماعی نظام ایران» شده است.

او همچنین با اشاره به گرانی گوشت و سایر مشکلاتی که دولت پدید آورده است اظهار می‌کند که مادام که ایران دچار کاهش سرمایه اجتماعیست، راه حل‌های انقلابی جز گفتاردرمانی اثر دیگری نخواهد داشت.

رسولی حتی می‌گوید: آنچه که امروز باعث ایجاد برخی از صف‌های طولانی شده است عدم اعتماد به آینده و کاهش سرمایه اجتماعی است!

عضو اصلاح‌طلب شورای شهر تهران اما در ادامه صحبت‌های خود به مواردی مثل «شکایت قالیباف از میرلوحی» بعنوان یکی از عوامل کاهش سرمایه اجتماعی اشاره می‌کند و می‌گوید:

«در اینکه مسئولان باید آغازگر برخی تصمیمات باشند هیچ شک و تردیدی وجود ندارد. اگر آنها در اصلاح رفتارشان پیش‌قدم شوند و قول و عملشان یکسان شود به نظر من آحاد جامعه اطمینان پیدا می‌کنند و هنگامی که اطمینان حاصل شد انسجام جامعه افزایش پیدا می‌کند اما هنگامی که ملاحظه می‌شود که یک عضو شورای شهر تهران به صورت مستند و در انجام وظایف قانونی خود نسبت به تخلفات مدیریت پیشین اظهار نظر می‌کند، محکوم می‌شود اما شخصی که مورد اتهام است، پاسخگو نیست به همین جهت تعارض میان گفتار و عمل نمایان می‌شود. هنگامی که مردم ملاحظه می‌کنند که ظرفیت رسانه ملی در اختیار یک جناح بیشتر از سایر جناح‌هاست دیگر به رهنمودهایی که از صداوسیما پخش می‌شود اعتماد لازم را نمی‌کنند.»[2]

*واضح است که اگر از رسولی بپرسیم آمار ادعای خود مبنی بر کاهش سرمایه اجتماعی در ایران را از کجا آورده هیچ پاسخی نخواهد داشت.

در وادی ادعا و نظر هم مشخص نیست رسولی چگونه راهپیمایی گسترده 22 بهمن و حضور مردم علیرغم تمام مشکلاتی که اصلاح‌طلبان و دولتِ اصلاح‌طلبان پدید آورده‌اند را دیده اما باز هم اصرار دارد که حاکمیت ایران دچار کاهش سرمایه اجتماعی است!

جدای از نبود عقلانیت تحلیلی؛ حسن رسولی مقوله‌ای را تحت عنوان علت کاهش سرمایه اجتماعی مطرح کرده که اتفاقاً عامل قوت سرمایه اجتماعی حاکمیت است.

پایتخت ایران طی 12 سال، شهرداری داشته که با مدیریت جهادی توانست تهران را شبیه به پایتخت‌های اروپایی و حتی بهتر بسازد.

اکنون اما کسانی که در ناکارآمدی و سیاست‌بازی شهره عام و خاص‌اند و هنری غیر از حضور در مجلس رقص دختران نوجوان و یا طرح و برنامه برای دوچرخه‌سواری بانوان ندارند! علیه این کارنامه دروغ‌هایی گفته‌اند و گوینده یکی از این دروغ‌ها (محمود میرلوحی، عضو شورای شهر) به شلّاق و زندان محکوم شده است.

سؤال واضح است… این فرایند و مشخص شدن دروغ و راست از یکدیگر آیا مقوّم سرمایه اجتماعی است یا کاهنده‌ی آن؟!

ما حتی پا را فراتر می‌گذاریم و می‌گویم اگر دروغ‌های اصلاح‌طلبان درباره قالیباف و در پرونده‌هایی مثل پلاسکو، املاک نجومی و بدهی‌های شهرداری به اثبات رسیده بود و قالیباف به شلّاق محکوم می‌شد نیز باز هم شاهد تقویت سرمایه اجتماعی بودیم.

در واقع تقویت سرمایه اجتماعی وابسته به فرایندهای عقلانی و به رسمیت شناختن تفکیک درست و غلط از سوی حاکمیت و نهادهای کلان است نه به اینکه اصولگرایان و اصلاح‌طلبان در کدامین سمت ماجرا قرار دارند؟!

حال اینکه آقای رسولی این مبنای عقلانی و فلسفی را می‌پذیرد یا نمی‌پذیرد و همچنان اصرار دارد که علت‌العلل تمام مشکلات و گرانی‌های کشور، شلّاق خوردن میرلوحی با شکایت محمدباقر قالیباف بوده؛ مسئله دیگریست...

این نکته هم گفتنیست که علت اصلی مشکلات کشور، اصلاح‌طلبان هستند که دولتی را در دامن رأی مردم گذاشتند که امروز حتی از مدیریت ساده قیمت‌ها عاجز است و شهامت عذرخواهی از بابت گره زدن شرایط کشور به برجام خود را نیز ندارد.

و جالب آنکه اصلاح‌طلبان نیز به جای عذرخواهی از بابت وضع موجود، صحبت‌هایی شبیه آنچه رسولی در بالا گفته است را بر زبان می‌آورند!

***

اشاره روحانی به تأثیر FATF در گرانی گوشت؛ آیا گرانی کاهو و مسکن هم به FATF ربط دارد؟!

رئیس‌جمهور روحانی، روز سه‌شنبه گذشته در بخشی از صحبت‌های خود در پنجاه و هشتمین مجمع عمومی بانک مرکزی درباره علت گرانی گوشت گفته است:

«در دو سه هفته گذشته در نقل و انتقال مشکلی پیش آمد و مشکل گوشت ایجاد شد. 90 درصد گوشت ما از داخل تأمین می‌شود، اما همان 10 درصد وقتی نمی‌آید در بازار تأثیر می‌گذارد. گوشت به گمرک رسیده بود اما سیستم بانکی نمی‌تواند مشکل را حل کرده و آن را ترخیص کند. می‌گویند دولت چه بی انصاف است. در حالی که یک شرکت خصوصی گوشت را وارد کرده بود و مشکل مالی‌اش باید حل می‌شد.»

به گزارش اعتمادآنلاین، او در ادامه با بیان اینکه واقعیات را به مردم نمی‌گویند تصریح می‌کند: تا مشکلی پیش می‌آید می‌گویند مدیریت دولت. آیا مدیریت دولت مشکل ایجاد کرده است؟ چرا امروز فردا می‌کنید؟ تصمیم گیر در کشور یا دولت است یا مجلس یا رهبری، رهبری چندین بار به من گفته‌اند با این لوایح چهارگانه مخالفتی ندارند.دولت هم که لایحه را داده، مجلس آن را تصویب کرده است. پس چه کسی مخالف است؟ می‌خواهید چه کار کنید ؟[3]

*در اینکه آقای روحانی و ایضاً محمدجواد ظریف بر پذیرش FATF اصرار دارند و داشتند هیچ شکی نیست.

اما نکته اینجاست که این دو نفر اتفاقاتی در داخل کشور را به عدم پذیرش لوایح مالی غرب از سوی ایران ربط می‌دهند که در نگاه عقلانی و تحلیلی هیچ ارتباط وثیقی مابین آنها یافت نمی‌شود.

و البته بگذریم از اینکه برخی معتقدند گرانی‌ها و خرابکاری‌های اقتصادی عمدی است تا معیشت مردم به گروگان گرفته شود و نظام مجبور به تسلیم در مقابل لوایح مالی شود.

در اشاره به استدلال عجیب آقای روحانی برای گرانی قیمت گوشت قرمز بیان چند نکته ضروریست:

یکم: اگر واقعاً مشکل قیمت گوشت به دلیل کمبود 10 درصد از میزان کل مصرف مردم است پس چرا قیمت گوشت به میزان 100 درصد رشد کرده است؟

دوم: ایران اسلامی از زمان اختراع FATF هیچ عضویتی در این معاهده نداشته است.

چه شده که به یکباره و در دولت آقای روحانی و ظرف همین چند روز شاهد افزایش 100 درصدی قیمت گوشت هستیم؟!

احتمال خرابکاری عمدی در این مسئله بیشتر است یا نقش FATF؟

سوم: فرض بر اینکه تمام حرف‌های آقای روحانی درست باشد.

آیا دولت جمهوری اسلامی ایران در طول 40 سال مبارزه همیشگی با تحریم‌های 100 درصدی یاد نگرفته که اگر در جایی با کمبود 10 درصدی گوشت قرمز مواجه شد؛ هرچه سریع‌تر آن‌را به روشی دیگر جبران کند؟

گزاره‌ای که بعید است پاسخ دولت به آن «خیر» باشد.

و چهارم: مجدداً فرض می‌کنیم تمام حرف‌های آقای روحانی درست باشد.

در این صورت برای گرانی 100 درصدی مسکن، گرانی کاهو، گرانی‌های یک‌شبه خودروی پراید و گرانی شیر و لبنیات که هیچ ربطی به خارج از مرز و علی‌الخصوص FATF ندارند، باید شنوای چه توجیهی باشیم؟!

پیش از روحانی، احمد شیرزاد، دیگر فعال اصلاح‌طلب و از حامیان روحانی نیز در اظهاراتی مدعی شده بود که اگر FATF نباشد گوشت هم نیست .[4]

برخی محافل تحلیلی از این می‌گویند که ستاد جریان سیاسی خاص با سیاه‌نمایی از اوضاع کشور، ایجاد خرابکاری اقتصادی و گروگان‌گرفتن معیشت مردم، قصد ایجاد «فتنه اقتصادی» در کشور را دارد.

عناصر ستاد جریان سیاسی خاص که خود مسبب وضع موجود هستند بارها اشاره کرده‌اند که در سال 98، کشور شاهد اتفاقاتی خواهد بود!

***

1_https://www.jamaran.ir/fa/tiny/news-1127327

2_http://www.armandaily.ir/fa/print/main/250280

3_https://etemadonline.com/content/273781

4_ mshrgh.ir/939304

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر