به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری میزان، عبدالله شریف تحلیلگر مسائل سیاسی در یادداشتی برای هافینگتن پست نوشت: با رسیدن بهار، طالبان از خواب زمستانی بیدار میشود و شتاب جنگ در افغانستان شدت میگیرد. با اینحال، در سال جاری آنچه که به سرخط اخبار تبدیل شد، استفاده از قویترین بمب غیرهستهای موجود در زرادخانههای ایالات متحده بود.
در ادامه این یادداشت آمده است: این بمب که (MOAB) نامیده میشود و همچنین به مادر تمام بمبها شهرت دارد، در 13 آپریل به شرق افغانستان انداخته شد. به گفته ارتش ایالات متحده و مقامهای افغان، هدف این حمله نابودن کردن شبکهای از تونلهای بود که داعش از آنها استفاده میکرد.
داعش با طالبان بر سر نفوذ در افغانستان رقابت میکند
گروه تروریستی داعش از افغانستان با عنوان «خراسان» یاد میکند، نامی که هنگام تهاجم عربها بر این منطقه در قرن هفتم میلادی به آن داده شده بود. ولایت خراسان داعش از 2015 بدینسو در افغانستان حضور دارد. صفوف آن با اعضای پیشین طالبان و جنگجویانی از پاکستان، هند، ازبکستان و جاهای دیگر تقویت شده است. همچنین داعش با طالبان بر سر نفوذ در افغانستان رقابت میکند.
داعش حملات بیشماری را علیه اهداف نظامی و غیرنظامی در افغانستان انجام داده است. اما آنها بهدلیل عملیاتهای نیروهای افغان و ایالات متحده، از جمله حمله اخیر با مادر بمبها در ولسوالی اچین ولایت ننگرهار، خساراتی را نیز متحمل شدند. هرچند ژنرال نیکلسون، فرمانده ایالات متحده در افغانستان آن را یک حمله تاکتیکی علیه یک هدف مشخص خواند، دلایل دیگری نیز برای استفاده از این بمب وجود دارند.
شریف نوشت: رییسجمهور ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی در سال 2016 گفت که داعش را بمباران خواهد کرد. این بمب مشخصا علیه داعش استفاده شد، اچین یک منطقه دورافتاده میان افغانستان و پاکستان است، و بنابراین جمعیت اندکی دارد. استفاده از مادر تمام بمبها در چنین منطقهای خسارات جانبی را محدود میسازد.
بمباران داعش در سوریه، عراق یا دیگر بخشهای از افغانستان به تلفات زیاد غیرنظامیان منتج خواهد شد که از لحاظ سیاسی توجیهناپذیر است. همچنین استفاده از چنین بمب بزرگی به طالبان و دیگر جنگجویان در سرتاسر جهان پیامی خواهد فرستاد که ایالات متحده مصمم است.
طالبان هنوز رسما حملات بهاری سال جاری را اعلام نکرده است، اما دولت افغانستان و نیروهای بینالمللی هراس دارند که سال جاری میتواند یک سال مرگبار دیگر باشد. در سال گذشته، طالبان حملات خود را با عملیاتهای چون عملیات عمری، عملیات اعظم و غیره اعلام کرد.
روال جنگ در افغانستان، از 2006، یک نمونهی قابل پیشبینی را دنبال کرده است: فروکش کردن درگیری در زمستان بهدلیل هوای نامساعد و آغاز حملات طالبان در بهار. با اینحال، از سال 2016 این الگو چندان قابل پیشبینی نبوده است چون طالبان بهصورت بیامان نیروهای ملی امنیتی افغانستان را تحت فشار قرار میدهند.
نویسنده با بیان اینکه عجیب است که بیش از یک ماه از فصل بهار گذشته است و آنها هنوز حملات بهاری جدیدی را اعلام نکردند، مینویسد: اما اینکه طالبان بهزودی سرخط اخبار را به خود اختصاص بدهند جای شگفتی نخواهد داشت. آیا استفاده از مادر تمام بمبها یک عامل آن بوده است؟ جواب این سوال مشخص نیست.
جهان هنوز منتظر است سیاست ترامپ در ارتباط به طولانیترین جنگ آمریکا، جنگ افغانستان، را بشنود. فرمانده ایالات متحده و مقامهای افغانستان طرفدار افزایش تعداد سربازان آمریکا در افغانستان هستند. مقامهای افغان حتی به رییسجمهور ترامپ وعدههای دروغین میدهند تا او را به دخالت بیشتر ایالات متحده اغوا کند.
در ادامه این یادداشت آمده است: افغانستان دارای فلزات نادرِ دستنخورده و دیگر مواد معدنی است. در میان آنها لیتیم است که بهصورت گسترده در جهان صنعتی، از جمله ایالات متحده استفاده میشود. به افغانستان عنوان عربستان سعودی لیتیم داده شده است. در جریان یک مکالمه تلفنی در دسامبر 2016 بین ترامپ و رییسجمهور غنی، لیتیم مورد بحث قرار گرفت.
با اینحال، آنچه محقق شدن این نیت مقامهای افغان را مشکل میسازد، وضع امنیتی رو به وخامت در افغانستان است. زیربناها برای تسهیل استخراج معادن وجود ندارد و ساختن آن در حال حاضر تقریبا ناممکن است. اکثر مناطقی که گمان میرود معادن لیتیم دارد تحت کنترل طالبان است و آنها بهصورت پیوسته در حال تصرف قلمرو بیشتر بودند. بنابراین، دیپلماسی لیتیم نتایج فوری نخواهد داشت.
فهم و حل مشکل افغانستان دشوار و دشوارتر میشود. ناتوانی حکومت افغانستان در انجام اصلاحاتی که وعده داده بود، نرخ بالای فرسایش در صفوف نیروهای امنیتی، رابطه روسیه با طالبان، تمایل روسیه به حاشیه راندن نفوذ ایالات متحده، تداوم حمایت پاکستان از طالبان و اختلافات داخلی بین جناحهای مختلف حکومت افغانستان عواملیاند که اوضاع را پیچیده میسازند.
باوجود ستایش بسیار از انداختن مادر تمام بمبها بر داعش، این کار به این زودیها ولایت خراسان داعش را از بین نخواهد برد. افزایش تعداد سربازان ایالات متحده/ ناتو، براساس تجربه، طالبان را از لحاظ نظامی شکست نخواهد داد.ناتو در اوج درگیری در افغانستان، در زمان آغاز بازخیز طالبان، حدود 150 هزار سرباز در افغانستان داشت.
اطلاعات روز نوشت: بهدلیل طولانی بودن زمان برای استخراج ثروتهای معدنی افغانستان، دیپلماسی لیتیم غیرواقعبینانه است. بنابراین، متاسفانه این فصل، فصل جنگی مرگبار دیگری در افغانستان خواهد بود، در حالیکه چشماندازی برای پایان یافتن آن در کوتاهمدت وجود ندارد. ادامه دادن با این وضع درهموبرهم و حفظ وضع موجود تنها گزینهها خواهند بود، البته که این گزینهها پرهزینهاند و هیچ اطمینانی هم وجود ندارد که نتیجهی مطلوبی داشته باشند.
/