به گزارش اقتصادآنلاین ، مصداق توانمندی های پارسال صنعت پالایش نفت کشور افتتاح فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس و بومی سازی 80 درصدی تجهیزات پالایشگاه اصفهان است.
از سوی دیگر، در سال 1397 طرح بهبود کیفیت بنزین و نفت گاز در پالایشگاه بندرعباس به نتیجه رسید.
گزارش زیر، بر اقدامهای صنعت پالایش کشور نگاهی گذرا دارد:
** بهرهبرداری از فاز سوم ستاره خلیج فارس
29 بهمن ماه پارسال، شاهد بهرهبرداری از 2 طرح مهم پالایشی بودیم: فاز سوم پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس و پروژه افزایش کمی و کیفی پالایشگاه نفت بندر عباس.
با افتتاح فاز سوم این پالایشگاه، روزانه 45 میلیون لیتر بنزین یورو 5 در این پالایشگاه تولید می شود که 50 درصد بنزین مصرفی کشور را تامین می کند.
عملیات ساخت فاز چهارم این پروژه عظیم ملی که نقشی راهبردی در توازن انرژی کشور و منطقه ایفا و ایران را از واردکننده بنزین به صادرکننده بالقوه این محصول راهبردی تبدیل کرده، آغاز شده است.
تولید روزانه 12 میلیون لیتر نفتگاز و نفت سفید و سه میلیون لیتر فرآورده گاز مایع، از دیگر دستاوردهای راهاندازی فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس است که با راهاندازی آن، میتوان ایران را جزو صادرکنندگان بالقوه بنزین و قطبی اثرگذار برای این فرآورده و دیگر فرآوردههای پالایشی در منطقه برشمرد.
** افتتاح سه پروژه در پالایشگاه آبادان
شرکت پالایش نفت آبادان در سال 97 شاهد بهرهبرداری از سه پروژه صنعتی نصب نمکزدا در واحد تقطیر 80، طرح جایگزینی چگالندههای بارومتریک واحد تقطیر 80 با چگالندههای صفحهای و احداث 2 دستگاه مخزن به همراه متعلقات مربوط به انضمام اجرای محوطهسازی و باندوال آن بود.
پروژه نصب نمکزدا در واحد تقطیر 80 با هدف افزایش کیفیت فرآوردهها و بهبود فرآیند عملیاتی به اجرا درآمد.
در فرآیند طرح جایگزینی چگالندههای بارومتریک واحد تقطیر 80 با چگالندههای صفحهای اقدامهایی نظیر خرید مبدلهای صفحهای بر اساس مشخصات فرآیندی دریافتی و با مشارکت مالی و فنی و هماهنگی کامل و لحظهای با شاخه توسعه صنعتی سازمان ملل متحد (یو.آی.دی.او) و در بخش طراحی و تهیه نقشههای اجرایی اعم از طراحی بخش مهندسی مکانیک، سیویل، برق و ابزار دقیق و همکاری و نظارت بر روند اجرای کار پیمانکاران بهمنظور حذف 100 درصدی آلایندهها از واحد تقطیر 80 و برگشت سرمایه، اجرا و به انجام رسید.
در موضوع احداث 2 دستگاه مخزن به همراه متعلقات مربوط به انضمام اجرای محوطهسازی و باندوالهای آن، اقدامهایی همچون ساخت 2 دستگاه مخزن سقف شناور به ظرفیت 135 هزار بشکه در پالایشگاه آبادان به منظور بالا بردن ظرفیت نگهداری فرآوردههای نفتی انجام شد.
شرکت پالایش نفت آبادان سی ام دیماه 97 شاهد نخستین عرضه نفتا در رینگ بینالملل بورس انرژی بود.
** کرمانشاه؛ نصب و راهاندازی پولیشر
شرکت پالایش نفت کرمانشاه در دهه فجر پارسال، واحد پولیشر پالایشگاه را نصب و راهاندازی کرد.
استفاده از میعانات گازی برگشتی به عنوان خوراک بویلرها برای تولید بخار، در همه پالایشگاهها موضوعی با ریسک بالاست. بنابراین احداث واحدهایی از قبیل دی.ام و پولیشر برای تصفیه میعانات گازی برگشتی در این شرکتها بسیار حائز اهمیت است.
حدود 13 سال پیش پکیج پولیشر از یک شرکت انگلیسی خریداری شد، از این رو با همه محدودیتهایی که وجود داشت، جانمایی، نصب و راهاندازی این واحد از سوی کارشناسان پالایشگاه انجام شد.
با توجه به نبود اطلاعات فنی و دستورعملهای مربوط، کارشناسان واحد خدمات فنی و مهندسی با همکاری واحدهای عملیاتی (بهرهبرداری، تعمیرات و آزمایشگاه) برای راهاندازی واحد پولیشر اقدام و مشکلات آن را برطرف کردند، بهطوری که در مرحله نخست، موفق به راهاندازی واحد تنها با آب شدند اما در مرحله بعد (راهاندازی نهایی) که باید اسید و باز به سیستم تزریق میشد، با برطرف کردن برخی مشکلات انجام تغییرات در این واحد، مرحله دوم راهاندازی آغاز شد.
با تلاش بیوقفه کارشناسان واحد مهندسی و همکاری خوب واحدهای عملیاتی، راهاندازی واحد پولیشر پس از نزدیک به یک سال و نیم تلاش فشرده و مداوم، در ایام دهه مبارک فجر پایان یافت و پولیشر به واحد بهرهبرداری تحویل داده شد.
این واحد آب را از املاح عاری میسازد.
** تبریز؛ تغییر کاربری واحد قدیمی
شرکت پالایش نفت تبریز پروژه تغییر کاربری واحد قدیمی «تبدیل کاتالیستی بنزین» به «ایزومریزاسیون نفتای سبک» با هدف افزایش تولید بنزین یورو از 40 درصد به 100 درصد، ارتقای استاندارد کل بنزین تولیدی پالایشگاه به یورو 5، افزایش سودآوری شرکت، کیفیسازی و کاهش آلایندههای زیست محیطی و افزایش آرامسوزی بنزین در موتور با توان نیروهای داخلی را در سال 97 به اتمام رساند.
در پنج سال گذشته 15 طرح زیست محیطی در این شرکت اجرا شده و تاکنون 10 طرح به بهرهبرداری رسیده است که واحد جدید بنزینسازی، با هدف تولید بنزین پاک، از جمله طرحهای اجرا شده شرکت پالایش نفت تبریز برای ارتقای شاخصهای زیست محیطی به شمار میآید.
طرح بازیافت گازهای ارسالی به مشعل با هدف کاهش انتشار گازهای گلخانهای و آلایندههای اتمفسری به همراه اجرای طرح تصفیه گازوئیل با هدف تولید گازوئیل یورو 5 از دیگر طرحهای زیست محیطی اجرا شده در پالایشگاه تبریز است.
ضمن آنکه طرح جامع پالایشگاه تبریز با رویکرد کاهش تولید نفت کوره و افزایش تولید محصولات با ارزش و روغن پایه گروه 3 منطبق با استانداردهای روز زیست محیطی در برنامه کاری این شرکت قرار دارد.
** بندر عباس؛ پروژه بهبود کیفیت بنزین و نفت گاز
با راهاندازی پروژه بهبود کیفیت بنزین و نفت گاز پالایشگاه بندرعباس نیز کیفیت 12 میلیون لیتر بنزین تولیدی این پالایشگاه به استاندارد یورو 5 و کیفیت روزانه 15 میلیون لیتر نفت گاز تولیدی در این پالایشگاه به استاندارد یورو 4 تبدیل شد.
از طریق اجرا و راهاندازی این طرح، به صورت مستقیم برای 650 نفر اشتغال ایجاد شده و همچنین حفظ و صیانت از محیط زیست به عنوان یکی از اهداف کلیدی مدنظر قرار گرفته است.
بهبود عملکرد اقتصادی، بهبود مصرف انرژی، تولید محصولات با کیفیت براساس استانداردهای روزآمد دنیا، انجام 60 میلیون نفرساعت کار بدون حادثه، اجرای همه عملیات اجرایی و راهاندازی از سوی کارشناسان، پیمانکاران و مشاوران داخلی و کسب تجربه از سوی کارشناسان از دیگر دستاوردهای این پروژه است.
شرکت پالایش نفت بندرعباس توانست با تلاش متخصصان داخلی، شاهد قطع وابستگی به خارج از کشور باشد که تولید اسیدکلریدریک صنایع پالایشگاهی برای نخستین بار در کشور از مصادیق آن به شمار میرود. این محصول در صنایع پالایشگاهی و پتروشیمیها مورد استفاده قرار میگیرد.
دستیابی به این موفقیت، علاوه بر قطع وابستگی به خارج از کشور برای تامین اسیدکلریدریک، موجب صرفهجویی اقتصادی و تسریع در اجرای فرآیندهای پالایشگاهی میشود.
استحصال روزانه 250 تن گوگرد از فرآوردههای تولیدی واحد بازیافت گوگرد، بهرهبرداری از واحد تصفیه هیدروژنی نفت گاز و تولید آب شیرین از دریا از دیگر دستاوردهای پالایشگاه بندرعباس است. با بهرهبرداری از واحد جدید تصفیه هیدروژنی نفت گاز در پالایشگاه نفت بندرعباس، سالانه از انتشار هفت میلیون تن اکسید گوگرد در محیط جلوگیری می شود.
در مقایسه با نسل قدیم واحدهای تصفیه هیدروژنی نفت گاز، استفاده از فناوریهای نوین در واحد تصفیه هیدروژنی نفت گاز جدید، علاوه بر کاهش چشمگیر مقدار آلایندهها، کاهش هزینه انرژی مصرفی برای تولید بخار پالایشگاه، همچنین کاهش هزینه انرژی مصرفی واحد را نیز به دنبال دارد.
واحد تولید آب شیرین از دریا با هدف تامین آب شیرین مورد نیاز واحدهای تازه تاسیس، با ظرفیت 250 هزار لیتر در سال 97 پایان یافت. در طول اجرای این طرح، 2 هزار و 500 نفر روز اشتغالزایی صورت گرفت.
این شرکت همچنین واحد تصفیه آب ترش را در برنامه خود داشت. در این واحد گازهای اسیدی محلول در آب، همچنین آب ترش چرخشی واحدهای تصفیه گاز با آمین و بازیافت گوگرد تصفیه میشود.
** لاوان؛ کاهش آلودگی هوا
شرکت پالایش نفت لاوان، طرح واحد تصفیه هیدروژنی و ایزومریزاسیون نفتای سبک را در سال 86 آغاز کرد و در سال 97 آن را به پایان رساند. در مدت اجرای این طرح 30 نفر روز اشتغالزایی صورت گرفت.
این شرکت همسو با سیاستهای کلان کشور و با هدف صیانت از محیط زیست، تولید سوخت پاک و در ادامه اجرای پروژههای طرح جامع افزایش ظرفیت و بهینهسازی فرآوردههای نفتی، اقدام به اجرای پروژه طراحی، ساخت، آمادهسازی و راهاندازی واحد تصفیه هیدروژنی و ایزومریزاسیون نفتای سبک کرده است.
با راهاندازی و بهرهبرداری کامل از این واحد و امتزاج بنزین تولیدی آن با دیگر بنزینهای تولیدی شرکت، تمامی بنزین تولیدی شرکت پالایش نفت لاوان به بنزین یورو 4 تبدیل می شود.
انجام همه اقدامهای لازم برای آمادهسازی و بهرهبرداری از این واحد با تکیه بر توان و استعدادهای داخلی و با هدف افزایش تولید بنزین و تبدیل آن به بنزین یورو 4 بهمنظور رفع نیازهای داخلی، قطع وابستگیها و ایجاد اشتغال پایدار بوده است.
** اصفهان؛ بومیسازی 80 درصدی تجهیزات
شرکت پالایش نفت اصفهان به منظور خودکفایی و حمایت از کالای ایرانی و همچنین تامین قطعات مورد نیاز و با حمایت متخصصان داخلی، مبادرت به تهیه قطعات اساسی و مورد نیاز خود در کشور کرده و بر این اساس، حدود 80 درصد نیازهای این شرکت از سوی سازندههای داخلی تامین میشود.
همچنین طراحی، ساخت و نصب اقلام مهم و حساس تعمیرات اساسی از طریق دانش شرکتهای داخلی انجام شده است.
بهبود کیفیت فرآوردههای تولیدی در پالایشگاه اصفهان، مهمترین هدف طرحهای بهینهسازی در این پالایشگاه است. از ابتدای اردیبهشت امسال، کیفیت بنزین تولیدی در پالایشگاه اصفهان که به روزانه 11 میلیون لیتر میرسد، به سطح کیفی یورو 5 ارتقا یافته است.
کار تحقیقاتی ساخت کاتالیست واحد ایزومریزاسیون پالایشگاه اصفهان که تا پیش از این تحت لیسانس آمریکا و فرانسه تولید میشد و یکی از پیشرفتهترین کاتالیستهای صنعت نفت است، با سرمایهگذاری پالایشگاه اصفهان انجام و با موفقیت بومیسازی شد.
پروژه جداسازی روغن از آب (تصفیه روغنگیر) و تامین برق پالایشگاه از نیروگاه به منظور صرفهجویی در آب (با 93 درصد پیشرفت فیزیکی) از دیگر پروژههای در حال اجرای پالایشگاه اصفهان است که همه پروژههای زیست محیطی و بهینهسازی پالایشگاه اصفهان از سوی متخصصان توانمند داخلی و شرکتهای سازنده داخلی اجرایی میشود.
شرکت پالایش نفت اصفهان نیز تصفیهخانه ایستگاه پمپاژ را با هدف صرفهجویی 150 متر مکعب در ساعت آب و تامین آب شرب 18 هزار نفر، به اجرا رساند.
از دیگر اهداف این تصفیهخانه میتوان به تولید آب مناسب صنعت، اتخاذ سیاستهای کاربری فاضلابهای شهری در مصارف صنعتی و کاهش استفاده از منابع آب استان اشاره کرد.