الهام اختری متخصص طب سنتی و استادیار علوم پزشکی ایران، درباره علل سوزش سر دل (معده) اظهار کرد: افرادی که بر اثر رژیم غذایی نادرست یا عوامل ژنتیکی معده آنها، اسید بیش از حد ترشح میکند، به مرور زمان با شل شدن دریچه بین مری و معدهشان به سوزش سردل دچار میشوند.
وی بیان کرد: افراد پس از هفت سال نخست زندگی، باید اصول تغذیهای را به درستی رعایت و از درهمخوری و پُرخوری پرهیز کنند، از جمله اصول تغذیهای صحیح میتوان به آهسته غذا خوردن و خوب جویدن غذا اشاره کرد، اگر ما هر لقمه از غذا را حدود 24 تا 26 بار بجویم، بزاق دهان به اندازه کافی ترشح میشود، بزاق دهان حاوی آنزیمهایی است که به هضم بهتر غذا و تسهیل کار معده کمک میکند، خوب جویدن غذا علاوه بر کمک به هضم بهتر غذا از نوشیدن مایعات مانند آب همراه غذا و پُرخوری افراد جلوگیری میکند، زیرا خوب جویدن غذا نقشی موثر در انتقال سریع پیام احساس سیری به مغز دارد.چه مواد غذایی را همراه غذای اصلی مصرف نکنیم؟
این متخصص طب سنتی افزود: افراد به ویژه اشخاصی که دریچه اسفنکتر بین مری و معده آنها به طور ارثی ضعیف است، باید از مصرف برخی مواد غذایی همراه غذای اصلی پرهیز کنند، دوغ، نوشیدنی سنتی و سرشار از کلسیم است، ولی از آنجایی که کلسیم در جذب آهن اختلال ایجاد میکند، ما نباید این نوشیدنی را همراه غذا بنوشیم، نوشیدن انواع نوشابهها، دلسترها و آب خیلی سرد همراه غذا ممنوع است، زیرا نوشیدن این مایعات همراه غذا، هضم آن را مشکل میکند.
اختری تأکید کرد: مصرف سالاد حاوی خیار و گوجه فرنگی خام همراه غذا مجاز نیست، بنابراین افراد تنها میتوانند سالاد کاهو را به همراه انواع جوانهها، کلم بروکلی، هویج رنده شده، روغن زیتون و آب لیموترش تازه، بدون خیار و گوجه فرنگی خام در کنار غذای اصلی میل کنند.
وی با اشاره به پرهیز از مصرف روزانه ترشی همراه غذای اصلی تصریح کرد: استفاده روزانه از ترشی همراه غذای اصلی در ایجاد التهابات دستگاه گوارش و ضعیف شدن دریچه بین مری و معده موثر است، افراد همچنین باید از مصرف ماست همراه غذا خودداری کنند.
وی گفت: افراد همراه غذای اصلی میتوانند از سبزیهایی مانند ریحان، جعفری و ترخون استفاده کنند، مصرف 6 تا هفت عدد زیتون شکسته هم همراه غذای اصلی پیشنهاد میشود، خوردن برخی سبزیها همراه غذا علاوه بر اینکه دهان را خوشبو میکند، تأثیری چشمگیر در هضم بهتر غذا دارد.
اختری یادآوری کرد: برخی غذاها در تشدید التهابات گوارشی نقش موثر دارند که از جمله این مواد غذایی میتوان به ماکارونی، لازانیا، نودل، پِنه، آش رشته، سالاد اولویه، غذاهای سوخاری شده مانند مرغ سوخاری اشاره کرد، بنابراین افرادی که دچار التهابات گوارشی هستند باید از مصرف این غذاها تا حد امکان خودداری و غذاهای ساده و سالم را با نظر پزشک معالجشان بیشتر استفاده کنند.