به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان، وقتی نخست وزیر پاکستان روز جمعه گذشته دوباره در نشستی سخنان قبلی خود را تکرار کرد و گفت معتقد است تشکیل دولت موقت در افغانستان می تواند به روند صلح و انتخابات شفاف کمک کند، موج تازه ای از انتقاد ها علیه پاکستان در افغانستان بلند شد.
وزارت خارجه افغانستان کاردار سفارت پاکستان را احضار کرد و به وی هشدار داد که در صورت ادامه این گونه مداخلات از گزینه های دیگری نیز استفاده خواهد کرد هر چند به ماهیت این گزینه ها اشاره نداشت و در همین ارتباط نیز شخصیت ها و کارشناسان سیاسی افغانستان ، پاکستان را به تلاش برای امتیازگیری از روند صلح متهم کردند.
روابط افغانستان و پاکستان طی 18 سال گذشته بنا بر ادعای دو طرف به حمایت از مخالفان همدیگر و تهیه پناهگاه و تجهیزات با فراز و فرودهای فراوانی همراه بوده که این شرایط هرازگاهی باعث افزایش تنش بین دو کشور شده و حتی فراتر از حوزه سیاست در روابط اقتصادی نیز اثر منفی داشته است.
ششم فروردین ماه جاری بود که نخست وزیر پاکستان از تشکیل دولت موقت برای برگزاری انتخابات و کمک آن به روند صلح افغانستان سخن گفت که همان زمان با انتقاد تند کابل روبرو شد.
وزارت امور خارجه افغانستان در پی آن سخنان عمران خان ، کاردار سفارت پاکستان را احضار و سفیر خود را از اسلام آباد نیز برای مشورت فرا خواند.
این واکنش وزارت خارجه افغانستان باعث شد که پاکستان در توضیحاتی در این باره این سخنان عمران خان بیانیه داد و گفت که منظور نخست وزیر پاکستان از ایجاد دولت موقت مداخله در امور افغانستان نبود و از گفته های عمران خان تفسیر نادرست صورت گرفته است.
این توضیحات باعث شد که افغانستان سفیر خود را به اسلام آباد بازگرداند ، اما روز جمعه گذشته عمران خان بار دیگر به طرح دولت موقت در افغانستان اشاره کرد و این سخن خود را نه مداخله بلکه پیشنهادی برادرانه خواند.
وزارت خارجه افغانستان این بار هم کاردار سفارت پاکستان را در کابل احضار کرد و به بشدت از این سخنان انتقاد کرد و آن را مداخله صریح و آشکار در امور داخلی خود عنوان کرد.
افغانستان همواره نسبت به پناه گرفتن تروریست ها در پاکستان از دولت اسلام آباد انتقاد داشته و کوتاهی آن کشور را در برخورد با این پناهگاهها تهدید آشکار برای خود دانسته و در همین راستا بارها به اشکال مختلف از این تهدید سخن گفته است.
«عبدالله عبدالله» رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان که روز شنبه برای شرکت در نشست مجمع جهانی اقتصاد برای خاور میانه و شمال افریقا به اردن سفر کرده است ؛ در آن کشور گفته است که تکفیری های داعش از پاکستان وارد افغانستان می شوند و برای این کشور و منطقه تهدید ایجاد می کنند.
وی گفت که اعضای گروه تروریستی داعش همزمان با قدرت گرفتن این گروه در عراق و سوریه همراه با خانوادههای خود از مرزهای پاکستان وارد افغانستان شدند و سپس به یک تهدید عمده امنیتی در کشور بدل شدند.
عبدالله گفت که در اول فکر نمی کردند که تروریست های داعشی بتوانند به عنوان یک تهدید در افغانستان شناخته شوند اما این گروه، پس از مدتی به یک تهدید بزرگ بدل شد و صدها تن از شهروندان افغانستان را به قتل رساندند.
برهمین مبنا شماری از آگاهان باور دارند که آمریکا و پاکستان قصد ندارند که جنگ در افغانستان پایان یابد و صلح همه جانبه تأمین شوند و تلاش دارند که شکل جنگ را تغییر دهند.
برخی هم بر این باور هستند که پاکستان می کوشد تا از روند صلح افغانستان به نفع خود امتیازگیری کند و در پی همکاری برای صلح نیست.
«عبدالطیف نظری» آگاه امور سیاسی و استاد دانشگاه گفته است احتمال دارد بین آمریکا و پاکستان توافق نظر در مورد صلح به وجود آمده باشد و سخنان عمران خان بازتاب دهنده سیاستهای آمریکا است و آمریکا از این طریق می خواهد افکار عمومی را از طریق پاکستان محک بزند.
این آگاه امور سیاسی افزود، طالبان خواستار پیوستن به دولت جدید است و میخواهد که در دولت آینده نقش کلیدی داشته باشد که به این منظور، پاکستان هم علاقه مند چنین روندی است.
به باور وی، برای کشاندن گروه طالبان به نظام سیاسی، امریکا بخشی از نیروهای خود را از افغانستان خارج می کند و به دنبال این خروج، در واقع تضمین روندهای سیاسی را در دستور کار خود قرار می دهد که اسلام آباد از چنین وضعیتی، ناراضی نخواهد بود.
نظری باور دارد که سفر زلمی خلیل زاد مامور وِیژه امور خارجه آمریکا برای صلح افغانستان به پاکستان و سخنان عمران خان در باره تشکیل دولت موقت به هم ارتباط دارد، تنها تفاوت این است که امریکا سیاستهای محتاطانه را دنبال می کند و پاکستان هم در مواردی، غیردیپلماتیک اظهار نظر میکند.
«نظر محمد مطمئن» یکی از آگاهان دیگر افغان می گوید آنچه را که نخست وزیر پاکستان بیان کرد، نشان می دهد که اسلام آباد می کوشد، از امریکا در روند صلح افغانستان امتیازگیری کند.
«احمد سعیدی» یکی دیگر از کارشناسان افغان باور دارد که با همه حسن نیت و خود گذری که مردم افغانستان در مقابل پاکستان داشته و دارند، زمامداران آن کشور به ویژه اداره اطلاعات نظامی پاکستان (آی اس آی) در مورد افغانستان هرگز نیک نمی اندیشند.
وی گفته است ، پاکستان باید بداند حمایت از ادامه جنگ و گروه های تروریستی هرگز در دراز مدت به نفع پاکستان نبوده و نیست ما با روابط دوستانه و حسن همجواری باور داریم از طرف مقابل نیز توقع داریم تا با در نظرداشتن فرصت هایی که بخاطر تفاهم و مصالحه ایجاد گردیده ، استفاده مطلوب شود و صادقانه همکاری نمایند.
این اظهارات مقامات دولتی و کارشناسان افغان نشان می دهد که هنوز افغان ها به مساعدت پاکستان در روند صلح افغانستان اعتماد کامل ندارند و به رغم شش دوره سفر خلیل زاد به کابل و منطقه و سفر دو روزه وی در روزهای پنجشنبه و جمعه گذشته به اسلام آباد، باز مواضع پاکستان به عنوان هم پیمان آمریکا در مورد افغانستان شفاف نیست و یک بار دیگر صدای انتقاد افغان ها علیه پاکستان بلند شده است.