ماهان شبکه ایرانیان

تاثیر موسیقی بر کودک در راه تو؛ حقیقت یا افسانه!؟

آیا صدای بلند بر روی جنین تاثیر می‌گذارد؟ آیا جنین قادر به شنیدن صدای موسیقی است؟ چه نوع موسیقی بر روی جنین تاثیر خوب و مثبت می‌گذارد؟ آیا درست است که می‌گویند شنیدن موسیقی کلاسیک و به طور مشخص قطعات موسیقی موتسارت برای جنین مفید و سودمند است؟ آیا مادران باردار باید موسیقی بشنوند؟ در این مطلب تلاش شده تا به این پرسش‌ها پاسخ داده شود

آیا صدای بلند بر روی جنین تاثیر می‌گذارد؟ آیا جنین قادر به شنیدن صدای موسیقی است؟ چه نوع موسیقی بر روی جنین تاثیر خوب و مثبت می‌گذارد؟ آیا درست است که می‌گویند شنیدن موسیقی کلاسیک و به طور مشخص قطعات موسیقی موتسارت برای جنین مفید و سودمند است؟ آیا مادران باردار باید موسیقی بشنوند؟ در این مطلب تلاش شده تا به این پرسش‌ها پاسخ داده شود. در ادامه با بنیتا همراه باشید.

اولین حسی که در جنین برای برقراری با محیط فعال می‌شود حس شنیداری است به طوری که حتی در هفته‌ی اول نیز گوش‌های جنین با دستگاه میکروسکوپ دیده می‌شود و در هفته‌ی بیستم جنین می‌تواند صداها و تُن‌ها را بشنود و جالب این جاست که جنین در هفته‌ی بیستم می‌تواند موسیقی را حس کند.

 در کشورهای پیشرفته از طریق موسیقی بر روی جنین و مادر تاثیر مثبت می‌گذارند که به این روش موسیقی درمانی می‌گویند. مطمئنا این روش بسیار تاثیرگذار است زیرا به قول معروف هیچ کس وقت اضافه برای بیهوده هدر دادن ندارد.تاثیر موسیقی بر کودک در راه تو؛ حقیقت یا افسانه!؟Credit: healthguru

مادرانی که در دوران بارداری قطعه‌ای موسیقی را به طور مرتب گوش داده‌اند کودکان آن‌ها بعدها به آن موسیقی واکنش نشان می‌دهند. کودکان نارس پس از تولد باید برای مدتی دور از مادران خود و در محفظه‌های خاص نگهداری شوند که در این مدت پزشکان برای فرایند تکامل نوزادان از موسیقی استفاده می‌کنند زیرا موسیقی باعث می‌شود تا نوزادان بتوانند بهتر با مادران خودارتباط برقرار کنند.

در یکی از زایشگاه‌های لندن بر روی جنین‌های چهار تا پنج ماهه آزمایشی صورت گرفت. آزمایش به این صورت انجام شد که با پخش کردن چند نوع موسیقی متفاوت تلاش کردند تا متوجه تاثیرات موسیقی بر روی جنین شوند. به عنوان مثال جنین با شنیدن موسیقی‌های آهنگسازانی مانند لودویک وان بتهوون، یوهان برامس و قطعه‌ای از سبک موسیقی راک تند بسیار بی‌قرار و آشفته شد ولی با شنیدن موسیقی‌های موسیقی‌دانانی همچون آنتونیو ویوالدی و ولفگانگ آمادئوس موتسارت به آرامش رسیدند.

تاثیر موسیقی بر کودک در راه تو؛ حقیقت یا افسانه!؟Credit: Science Daily

تمام جنین‌ها با زبان بی‌زبانی ما را متوجه این موضوع می‌کنند که از صداهای بلند خوششان نمی‌آید. البته نه آن که خواستار سکوت مطلق باشند بلکه بسیار جالب است بدانید که هر یک از نوزادان در هنگام گریه کردن لهجه‌ی خود را دارا هستند. نوزادان لهجه گریه‌هایشان را در دوران بارداری مادران از صدای مادران خود می‌آموزند. این موضوع مهم توسط دکتر هنری ترابی از طریق گریه‌نگاری در شهر استکهلم کشف شد.

در دوران بارداری، جنین صداهای مادر را بهتر از صداهای پدر تشخیص می‌دهد، زیرا صدای مادر ریز است و صدای پدر بم. جنین پیش از تولد تنها می‌تواند صداهای ریز را تشخیص دهد و هنوز قابلیت شنیدن صداهای با فرکانس بالا را ندارد و این نوع شنیداری در جنین زمانی تکامل پیدا می‌کند که جنین آماده‌ی تولد باشد؛ پدران باید توجه داشته باشند که با همسرشان با صدای بلند صحبت نکنند زیرا مادران با شنیدن صداهای بلند غیرمستقیم بر روی جنین تاثیر منفی می‌گذارند.

تاثیر موسیقی بر کودک در راه تو؛ حقیقت یا افسانه!؟Credit: dailypicksandflicks

محققان در همین ضمن تاکید دارند که مادران در دوران بارداری بیشتر به موسیقی‌ کلاسیک گوش دهند؛ چراکه جنین در ماه چهارم به بعد بهتر می‌تواند موسیقی را تشخیص دهد. منتها مادران نگران انتخاب موسیقی نباشند و در این زمینه نیاز به وسواس نیست، زیرا هر موسیقی که به مادر آرامش دهد این آرامش نیز بر روی نوزاد تاثیر مثبت بر جای می‌گذارد و با کاهش استرس در مادر، جنین نیز به همان اندازه به آرامش می‌رسد.

نظریه‌ای نیز موجود است که می‌گوید مادرانی که در دوران حاملگی به موسیقی کلاسیک گوش داده‌اند کودکانشان بعد از تولد و در دوران رشد و حتی در دوران دبیرستان بسیار باهوش و زیرک شده‌اند. بسیاری از محققان از این نظریه حمایت می‌کنند زیرا به چشم خود این موضوع را دیده‌اند. پس مادرانی که می‌خواهند کودکان آنها پس از تولد باهوش باشند از امروز دست به کار شوند شنیدن موسیقی کلاسیک شوند.

تاثیر موسیقی بر کودک در راه تو؛ حقیقت یا افسانه!؟Credit: dreamstime

از سوی دیگر، پژوهشگران توانسته‌اند وسیله‌ی جدیدی را طراحی کنند که جنین با کمک آن بتواند در داخل شکم مادر به راحتی به موسیقی گوش دهد. این وسیله‌ی جالب و کاربردی IPOD نام دارد. این وسیله به شکلی طراحی شده است که مادر بتواند آن را با کمربندهایی که بر روی این دستگاه طراحی شده به کمر خود ببندد و دستگاه تمام موسیقی‌ها را به شکلی به جنین منتقل می‌کند که با هر نُتی که به این دستگاه می‌رسد دستگاه به شکل ضربه‌ی آرام به شکم مادر، صدا را به گوش جنین می‌رساند. کارشناسان تاکید دارند که مادران تنها به موسیقی‌های کلاسیک گوش دهند؛ زیرا این دستگاه با دریافت صداهای ناهنجار و بلند از کار می‌افتد. این وسیله توسط محققان کانادایی ابداع شده است، پشت کمربند این دستگاه سه مکانیسم بسیار ظریف طراحی شده است و برای مادرانی که برای تولد کودکان خود دچار اضطراب شده‌اند پیغام آرامش بخش ارسال می‌کند.

تحقیق دیگری در همین خصوص توسط آرورنی و رنه فان، محققان سرشناس کودک، صورت گرفته است. این دو محقق با استفاده از امواج اولتراسوند و تکنولولژی فیبراپتیک به بررسی واکنش‌های جنین نسبت به موسیقی پرداختند و متوجه شدند که جنینی که در رحم از طریق موسیقی تحریک می‌شود در زندگی آینده از نظر بینایی، شنوایی، زبان و مهارت‌های حرکتی پیشرفت قابل توجهی خواهد کرد که این موضوع بسیار جالب و خبر بسیار مهمی است. همچنین متوجه شدند که کودکان مادرانی که در دوران بارداری موسیقی آرامش بخش گوش کرده‌اند، پس از تولد کمتر بهانه می‌گیرند و راحت‌تر به خواب می‌روند. با وجود تحقیقات فراوان اما هنوز مادران باردار نمی‌دانند که چگونه می‌توانند به جنین خود کمک کنند اما تنها راهکار این است که مادران باردار باید با شنیدن موسیقی‌های آرام به جنین خود آرامش ببخشند. مادران اگر گمان می‌کنند که می‌توانند با یک قطعه‌ی موسیقی به جنین کمک کنند باید به حسشان اعتماد کنند و آن قطعه را گوش کنند.

تاثیر موسیقی بر کودک در راه تو؛ حقیقت یا افسانه!؟Credit: BabyCenter

در عین حال باید خاطرنشان کرد زمانی که موسیقی را با صدای بلند گوش دهید و مدام آن موسیقی را پشت سر هم تکرار کنید، موسیقی برای جنین ضرر دارد. بهترین راه این است که موسیقی را با صدای آرام گوش دهید. گمان نکنید چون جنین در رحم قرار دارد پس نمی‌تواند صدای موسیقی را بشنود زیرا جنین به راحتی تمام صداهای موسیقی را حتی با صدای کم می‌شنود.

همچنین طبق گفته‌های دکتر الکساندر لامونت، استاد دانشگاه استکهلم، هر موسیقی می‌تواند به جنین آرامش ببخشد. البته به شرطی که مادر هم از آن موسیقی لذت ببرد زیرا جنین از مادر الهام می‌گیرد. این پژوهشگر گوشزد می‌کند که فرکانس‌های بم و باس بهتر می‌توانند در مایع درون رحم مادر به حرکت درآیند و جنین این فرکانس‌ها را بهتر می‌شنود. از طرف دیگر، طبق آزمایش‌های انجام شده بر روی یک خواننده اپرا به نام کاترین سنگلتن مشخص شد که صدای این خواننده باعث تغییر ضربان قلب جنین می‌شود و جنین با بالا رفتن صدای خواننده اپرا ضربان قلبش نیز بالا می‌رود. به گفته‌ی یک خواننده پاپ هنگامی که همسر او باردار بود هر روز یک قطعه موسیقی را با صدای خود برای همسرش اجرا می کرد و ضربان جنین تغییر می‌کرد. ماه‌ها بعد از تولد کودک و نیز گذشت ماه‌های بیشتر باز همان قطعه موسیقی توسط همان خواننده برای کودک اجرا شد و ضربان قلب کودک مانند دوران جنینی و به همان شکل تغییر کرد. این خواننده می‌گوید کودکش در چهار ماهگی هنگامی که گریه می‌کرد با شنیدن همان موسیقی لبخند می‌زد و دست از گریه برمی‌داشت!

تاثیر موسیقی بر کودک در راه تو؛ حقیقت یا افسانه!؟
Credit: BabyCenter

تنها کمکی که مادران می‌توانند در دوران بارداری به جنین خود بکنند این است که همیشه از مکان‌های شلوغ و پر سر و صدا دوری کنند و هنگامی که دچار استرس شدند با شنیدن موسیقی‌های آرامش‌بخش خود را آرام کنند. مادران هیچ‌گاه نباید این موضوع را دست کم بگیرند زیرا آینده‌ی کودک آن‌ها در دستان آن‌هاست. بنابراین اگر می‌خواهند در آینده فرزندشان دچار بحران‌های روحی و روانی نشود باید با شنیدن موسیقی‌های آرامش بخش خود را در دوران بارداری آرام کنند. یادتان باشد کودک شما همان گونه‌ای می‌شود که می‌اندیشید.

در مورد تاثیر عوامل مختلف بر جنین و زنان باردار می‌توانید خواننده «عوارض امواج تلفن‌ همراه بر روی زنان باردار» هم باشید.

منبع: Scientificamerican ،Livestrong ،tebyan 


قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان