برترینها: تابستان زمانی است که بیشتر دوست داریم در فضای باز، کنار دریا و استخر و ... بگذرانیم، اما متاسفانه پوست ما این فصل را دوست ندارد. برخی از معمولترین بثورات پوستی که طی فصل تابستان میتوانند بروز کنند شامل موارد زیر میشوند:
- اگزمای آتوپیک (درماتیت آتوپیک)
- کهیر کولینرژیک
- اورتیکاریا یا کهیر خورشیدی
- واکنشهای فتوآلرژیک
- اگزمای آتوپیک
درماتیت آتوپیک که به آن اگزما نیز میگویند یک بیماری پوستی التهابی و خارش دار و قرمز است که میتواند در هر سنی بروز کند، اما اغلب در بچهها دیده میشود. اگزما معمولا مزمن بوده و به طور دورهای برانگیخته میشود. این برانگیختگیها و بروزها مخصوصا طی فصل تابستان تشدید میشوند. گرما میتواند پوست را تحریک کند، ضمنا تعریق موجب از دست رفتن رطوبت پوست شده و خشکی پوست ناشی از اگزمای آتوپیک بدتر میشود. در فصل تابستان، لباسهای گرم نپوشید، چون باعث میشود بیشتر عرق کنید. ترجیحا از لباسهای خنک و نخی با الیاف طبیعی استفاده کنید. الیاف مصنوعی و پشم میتوانند پوست را ملتهب کنند.
شنا و تفریح در استخر در روزهای گرم تابستان بسیار لذتبخش است، اما اگر دچار درماتیت آتوپیک باشید، کلر میتواند پوستتان را ملتهب کند و لذت تابستان را به درد تبدیل نماید. طبق گزارش کالج آمریکایی آلرژی، آسم و ایمونولوژی، واکنشها نسبت به کلر شامل قرمزی و خارش پوست و یا کهیر (برآمدگیهای خارش دار) میشوند. این واکنش هرچند ناخوشایند است، اما بیشتر یک تحریک پوستی است تا آلرژی. به هر صورت برای به حداقل رساندن بروز درماتیت آتوپیک در تابستان چه میتوانیم بکنیم؟ حتما بعد از برگشتن به خانه دوش بگیرید، مخصوصا برای اینکه عرق و کلر روی پوستتان باقی نماند و پوستتان تحریک نشود. بعد از دوش گرفتن در حالیکه هنوز پوستتان خیس است مرطوب کننده بزنید تا پوستتان هیدراته بماند.
کهیر کولینرژیک و کهیر خورشیدی
سایر عوارض پوستی که در فصل تابستان دیده میشوند انواع خاصی از اورتیکاریا یا کهیر هستند. یکی از این انواع، کهیرهای کولینرژیک نام دارند که با برآمدگیهای خارش دار که مرکزی سفید رنگ دارند و با گرما، تعریق و ورزش و استرس برانگیخته میشوند شناخته میشوند. اجتناب از فعالیتهایی که سبب بروز این کهیرها میشوند سودمند است. آنتی هیستامینها نیز میتوانند در کنترل این حالت آزاردهنده موثر باشند.
یک علت نادر کهیر (کهیر اورتیکاریا) در اثر نور خورشید میتواند طول موجهای متفاوت نور خورشید باشد که میتوانند این کهیرها را برانگیخته کرده و بعد از دور شدن از نور خورشید برطرف میشوند. آنتی هیستامینها و ضد آفتابهای با طیف گسترده میتوانند موثر باشند. اگر فکر میکنید دچار هر یک از این کهیرها هستید با متخصص آلرژی مشورت کنید تا درمان مناسب را به شما توصیه کند.
واکنشهای فتوآلرژیک
برخی از افراد در اثر مصرف آنتی بیوتیکهایی مانند پنی سیلین دچار بثورات آلرژیک میشوند. اما ممکن شما این موضوع را ندانید تا زمانی که داروی بخصوصی را مصرف کنید و در معرض نور خورشید هم قرار بگیرید و دچار بثورات پوستی شوید. داروهای بسیار زیادی هستند که میتوانند موجب واکنش فتوآلرژیک شوند مانند:
- آنتی بیوتیکها: تتراسایکلینها، فلوروکوئینولونها و سولفونامیدها
- مسکنهای ضد التهابی غیراستروئیدی: ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم
- داروهای ادرارآور: هیدروکلروتیازید
- استاتینها: آتورواستاتین، لوواستاتین، پراواستاتین و سیمواستاتین
- داروهای آکنه: ایزوترتینون
اگر هر یک از داروهای گفته شده را مصرف میکنید میتوانید با کمتر قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید از بروز واکنش فتوآلرژیک پیشگیری نمایید. اگر دچار عارضهای شدید که فکر میکنید کهیرفتوآلرژیک است، باید به پزشک مراجعه کنید تا در صورت امکان دارویتان را تغییر بدهد و یا درمان مناسب را تجویز نماید.
منابع: health.usnews